dinsdag 17 december 2019

Groentepakket 19/12

Klein groentepakket
Boerenkool
Savooikool
Spinazie
Pastinaak


Groot groentepakket
Boerenkool
Pastinaak
Koolraap
Pijpajuin
Witte of rode kool
Chinese kool of bloemkool


 Fijn eindejaar en beste wensen voor 2020!



De bronafbeelding bekijken

 

dinsdag 10 december 2019

Groentepakket 12/12

Klein groentepakket
Aardpeer
Bloemkool
Knolselder
Spaghetti pompoen
Wortelen


Groot groentepakket
Aardpeer
Bloemkool
Knolselder
Spaghetti pompoen
Spinazie


Afbeeldingsresultaten voor spaghetti pompoen




Hoe maak je pompoen spaghetti?


Om van pompoen spaghetti te maken, moet je hem eerst gaar maken. Dit kan je doen door de pompoen te koken, of door te grillen in de oven.

Snijd de pompoen door, overdwars. Op deze manier krijg je de langste slierten.

Verwijder de pitten en de pulp.

Pak de helften in met aluminiumfolie en zet ze in de oven. Op 180 graden is de pompoen in 30 tot 40 minuten gaar.

Haal de pompoen uit de oven en doe defolie open.

Met een vork schraap je nu de spaghetti los van de pompoen.

 

Tip 1: maak de pitten schoon en bak deze 20 minuten mee in de oven. Zo heb je een hele gezonde, crunchy bite in je gerecht.

Tip 2: Bestrijk de binnenzijde van de pompoen met een mix van kruiden en olijfolie. Voor de echte smaakmakers!







dinsdag 3 december 2019

Groentepakket 5/12

Klein groentepakket
Zoete aardappel
Schorseneren
Witte kool
Prei
Spinazie


Groot groentepakket
Zoete aardappel
Schorseneren
Witte kool
Prei
Witloof
Boerenkool


De bronafbeelding bekijken


Bataat


Zoete aardappel (Ipomoea batatas) of bataat is een niet aan de gewone aardappel verwant. De knolvormige wortel van een slingerachtige plant behoort tot de windefamilie en kent haar oorsprong in Mexico. Daar werd ze al lang voor de Incatijd verbouwd. Ze worden ook al eeuwen gekweekt in Azië. In het Caraïbisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten worden ze heel vaak gebruikt als basisingrediënt van vele volkse recepten. Denk maar aan de mashed yams die bij thanksgiving op vele Amerikaanse tafels tevoorschijn komen.
De knolachtige verdikte wortels verschillen niet alleen sterk in vorm, van langwerpig tot rond, maar ook in kleur: er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode bataten.

Bewaring

Zoete aardappels blijven 1 tot 2 weken goed bij kamertemperatuur.

Gezondheid

De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiënten.

Bereiding

Bataat kan op verschillende manieren worden bereid: geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schil de aardappel voor of na het koken.



Gepofte zoete aardappel met prei en pittige oreganoyoghurt


Ingrediënten
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 preien, het groen verwijderd
  • ¼ savooikool (= groene kool), de harde kern verwijderd en in reepjes
  • 1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt
  • 2 tl rijstazijn (of balsamicoazijn)
  • 2 tl sojasaus
  • 100 g Griekse yoghurt
  • een heel klein teentje look, geperst
  • ½ tl gedroogde oregano
  • een grote handvol rucola
  • 1 el pompoenpitten
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de zoete aardappelen goed schoon, maar schil ze niet! Verwijder eventuele lelijke plekjes met een mesje. Leg de aardappelen in de schaal en plaats 40 minuten in de oven.
  2. Schep de yoghurt om met de gehakte groene chilipeper, look en gedroogde oregano. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet opzij.
  3. Snijd de prei in de lengte in 4 en hak vervolgens in stukjes van ongeveer een centimeter. Spoel ze, samen met de reepjes savooikool grondig. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de prei en savooi tot deze gaar zijn. Roer af en toe om, maar ook niet teveel. Het lekkerste effect krijg je als de groenten hier en daar wat bruin bakken. Voeg tenslotte de sojasaus en rijstazijn toe en kruid bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout naar eigen smaak.
  4. Tijd om alles samen te stellen! Maak een snede in de gepofte zoete aardappel en druk beide helften met twee vorken open. Schep er de teriyaki groenten in en werk af met een grote schep Griekse yoghurt, wat rucola, pompoenpitten en wat scheutjes.


Pompoen-bataat soep met gember


Ingrediënten
  • 1 flinke pompoen, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 1 flinke rode ui, gesnipperd
  • 1 middelgrote bataat, geschild en in stukken gesneden
  • 2 a 3 cm gemberwortel, klein gesneden
  • 1 1/2 el korianderzaad, versgemalen
  • 1 a 2 el bouillonpoeder
  • koriander
  • zonnebloemolie
Bereiding
  1. Verwarm op middelhoog vuur in een soeppan de olie en fruit kort de ui.
  2. Bak het korianderzaad en de gemberwortel kort mee en voeg het bouillonpoeder toe.
  3. Roer alles heel even al bakkend goed door en voeg de bataat en pompoen toe.
  4. Giet direct water in de pan; gebruik zoveel water dat de groenten nog net boven het water uitsteken.
  5. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur iets lager en laat je het geheel ongeveer 30 minuten door pruttelen. De pompoen en bataat moeten helemaal zacht zijn geworden.
  6. Werk af met wat verse blaadjes koriander
 





dinsdag 26 november 2019

Groentepakket 28/11

Klein groentepakket
Pompoen
Knolselder
Rode kool
Venkel
Wortelen


Groot groentepakket
Pompoen
Knolselder
Rode kool
Venkel
Wortelen
Chinese kool


Afbeeldingsresultaten voor pompoentaart


Jamie Oliver: de perfecte zoete pompoentaart


INGREDIËNTEN

voor de deegbodem
250 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
50 g poedersuiker
125 g ongezouten, koude boter in blokjes
1 groot ei, geklutst
een scheutje melk
olijfolie, om de springvorm mee in te vetten


voor de vulling
500 g  pompoenblokjes van 2 cm
500 ml volle melk
200 g lichtbruine suiker
1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
2 grote eieren
 


BEREIDEN

Het deeg: zeef de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter met je vingers door het droge mengsel tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Doe er het ei en de melk bij en kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed niet te lang door, anders wordt de bodem elastisch en taai in plaats van kruimelig en krokant.


Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon werkvlak en druk de bal uit tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je deegroller met bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Wikkel het deeg om de deegroller en rol het boven de springvorm af. Druk het deeg ook goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven tot 180 °C


Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.


Leg een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit en zet nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C


Kluts de 2 eieren, doe ze bij het pompoenmengsel en maal alles nogmaals goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig. Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk!


 

dinsdag 19 november 2019

Groentepakket 21/11

Klein groentepakket
Aardpeer
Pastinaak
Savooikool
Witloof


Groot groentepakket
Aardpeer
Pastinaak
Savooikool
Koolraap
Prei


De bronafbeelding bekijken

Aardpeer


Aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige knolletjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc. Dit is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco (zonnebloemartisjok). Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken. De smaak van deze ‘vergeten groente’ is erg fijn en werkelijk voortreffelijk.

Bewaring

In een papieren of plastic zakje in het groente vak van de koelkast kan je aardperen eenvoudig twee weken knapperig vers houden. Indien je zelf aardperen teelt bewaar je ze best onder de grond, zo zijn ze 'eeuwig' houdbaar. Wil je de aardperen toch nog net iets langer bewaren? Je kan aardpeer ook pekelen en maanden later een potje bovenhalen. Lekker!

Gezondheid

Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikke darm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotine (een vitamine), calcium, silicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.
Aardpeerknollen kunnen moeilijk verteerbaar zijn.

Bereiding

De schil van de aardpeer ziet er niet mooi uit, maar hoeft niet geschild te worden. Goed wassen en alle knobbeltjes verwijderen is voldoende. De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water. Kook ze vooral niet te lang, want dan vallen ze uit elkaar. Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. Ook rauw is aardpeer lekker. De smaak is dan lichtzoet en wat nootachtig.


Recepten



Aardpeer pannenkoekjes met kaas

Voor 6 -8 stuks


150 g aardpeer, gewassen
100 g aardappel, geschild (of vervang door aardpeer)
1 ei
2 el zelfrijzende bloem
50 g geraspte kaas
peper & zout
Italiaanse kruiden
boter om in te bakken



Rasp de aardpeer en aardappel in een kom en meng de rest van de ingrediënten er doorheen.


Verhit de boter in een koekenpan en maak pannenkoekjes van het beslag; ongeveer 1 volle eetlepel per pannenkoekje.


Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn.


 

GEROOSTERDE AARDPEREN MET FETA EN DILLE



500 g aardperen
1 el olijfolie
2 el boter
2 teentjes knoflook, geperst
10 g dille, fijngehakt
75 g feta, verkruimeld
peper en zout
 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardperen en borstel ze schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snij in plakjes van een halve centimeter.


Doe de aardperen in een kom, samen met de olijfolie, peper en zout. Hussel goed door mekaar en verspreid op een met bakpapier belegde bakplaat. Zet 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.


Smelt de boter in een pannetje en voeg de geperste knoflook en fijngehakte dille toe. Giet over de geroosterde aardperen en verkruimel de feta erover.


 


 

dinsdag 12 november 2019

Groentepakket 14/11

Klein groentepakket
Butternut pompoen
Knolselder
Witte kool
Wortelen
Prei


Groot groentepakket
Butternut pompoen
Knolselder
Witte kool
Wortelen
Raapjes violet
Witloof


Afbeeldingsresultaten voor witte kool


Witte kool


Witte kool, uit de familie van de sluitkolen, is over de hele wereld een zeer geliefde groente. Niet alleen omdat hij in de moeilijkste weersomstandigheden toch in volume kan toenemen en je hem lang kan bewaren, maar ook om zijn smaak.

Bewaring

Als je kool blad per blad gebruikt (in plaats van hem doormidden te snijden) kan je hem veel langer bewaren in de koelkast.

Bereiding

Wat je best niet doet, is de kool een half uur of langer op het vuur laten staan. Niet alleen wordt de kool dan minder lekker, maar dan gaat ook de mosterdolie helemaal verloren. Mosterdolie is precies verantwoordelijk voor het koolaroma en bovendien helpt het achteraf bij de vertering. Deze regel geldt trouwens voor alle kolen, en voor sluitkolen in het bijzonder.


Recepten



Zalmburgers met kool en dillecrème

Ingrediënten
  • 8 burgerbroodjes
  • 1/2 komkommer, in dunne schijfjes
  • 1 rode ui, in ringen

Voor de burgers
  • 500 g zalmfilet zonder vel, in stukken
  • 1 el bloem
  • rasp van 1 citroen
  • halve bos dille, fijngehakt
  • peper en zout
  • olijfolie 

Voor de saus
  • 125 ml zure room
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, geperst
  • 2 tl kappertjes, fijngehakt
  • halve bos dille, fijngehakt
  • peper en zout


Voor de garnituur
  • olijfolie
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 1/2 Chinese of witte kool, in reepjes
  • peper en zout

Bereiding
  1. Maal in een blender de zalm tot “gehakt”. Roer er bloem, citroenrasp en dille door, en kruid royaal met peper en zout. Vorm burgers van het zalmmengsel en zet koel weg tot gebruik.
  2. Voor het sausje roer je alle ingrediënten door elkaar. Kruid naar smaak met peper en zout.
  3. Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan. Roerbak de paprika en kool enkele minuten. Kruid met peper en zout en schep uit de pan.
  4. Voeg wat extra olie toe aan de pan. Bak de zalmburgers aan beiden kanten goudbruin.
  5. Snijd de broodjes open. Beleg met het koolmengsel. Leg er een zalmburgertje op. Lepel er wat saus op. Werk af met enkele plakjes komkommer en rode ui.
  6. Steek eventueel vast met een prikker.


Winterse koolsoep

Ingrediënten
  • ½ witte kool
  • 2 uien
  • 1 eetlepel olie
  • groentebouillon naar smaak
  • 1 laurierblad
  • 4 jenever bessen
  • een snuifje tijm
  • evt. letterpasta of vermicelli
Bereiding
  1. Snij de kool in dunne reepjes.
  2. Snipper de ui en fruit in de olie.
  3. Voeg de kool toe en laat even meebakken.
  4. Voeg de kruiden,bouillon, pasta en (heet) water toe en laat gaar stoven in ongeveer 10 minuten.





dinsdag 5 november 2019

Groentepakket 7/11

Klein groentepakket
Knolselder
Prei
Venkel
Wortelen
IJsbergsla


Groot groentepakket
Knolselder
Prei
Wortelen
IJsbergsla
Koolraap
Pompoen spaghetti


De bronafbeelding bekijken


VEGETARISCH STOOFPOTJE MET KNOLSELDER EN BRUIN BIER


125 g witte bonen
1 wortel
1 ui
1/2 knolselder
1/2 rammenas
rozijnen (handje vol)
1/2 flesje bruin bier
1 teentje look
50 ml groenten bouillon
olijfolie
kaneel
peper
zout


Spoel de witte bonen. Snipper de ui fijn en snij de wortels, knolselder en rammenas in blokjes.
Fruit de ui glazig in een hete pan met olie. Voeg de geperste look, wortel, knolselder en rammenas toe en bak de groenten een 5-tal minuten aan. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg dan de witte bonen en de rozijnen toe en overgiet het geheel met de bouillon en het bier. Laat 10-15 minuten sudderen op een zacht vuur tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper, zout en wat kaneel.
Lekker met zilvervliesrijst.


 

dinsdag 22 oktober 2019

Groentepakket 24/10

Klein groentepakket
Champignons
Gele biet
Sla
Savooikool
Warmoes
Afbeeldingsresultaten voor gele bietWortelen

Groot groentepakket
Champignons
Gele biet
Sla
Boerenkool
Aubergine
Veldsla
Groene paprika




Lasagne van najaarsgroenten


500 g gele biet
300 g knolselderij
300 g wortelpeterselie
600 g passata van tomaten
125 ml room
2 el gedroogde Italiaanse kruiden
250 g verse lasagnebladen
200 g witte kaas
 
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de rauwe gele bieten, de knolselder en de wortelpeterselie en snijd ze met de keukenmachine in flinterdunne plakjes. Kook de groenten 5 min. in water met eventueel wat zout. Giet af en vang 100 ml kookvocht op.


Meng de passata met de slagroom, het opgevangen kookvocht en de Italiaanse kruiden. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


Verdeel een laagje tomatensaus over de bodem van de ovenschaal. Bedek achtereenvolgens met ¼ van de lasagnebladen, 1⁄3 van de groenten en ¼ van de rest van de saus. Maak zo nog 2 lagen. Bedek de bovenste laag met de rest van de lasagnebladen, de rest van de saus en verkruimel de witte kaas erover.


Bak de lasagne ca. 55 min. in het midden van de oven. Dek losjes af met aluminiumfolie als de lasagne te donker wordt.


 

woensdag 16 oktober 2019

groentepakket 17/10

Klein groentepakket
Pompoen
Knolselder
Prei
Wortelen
Wortelpeterselie


Groot groentepakket
Pompoen
Knolselder
Prei
Wortelpeterselie
Courgette (bol)
Savooikool

De bronafbeelding bekijken


Wortelpeterselie lijkt sterk op pastinaak maar is kleiner en lichter van kleur, de smaak van wortelpeterselie licht tussen peterselie, knolselder en pastinaak en is vooral kruidiger en minder zoet dan pastinaak.


Gratin Dauphinois van aardpeer en wortelpeterselie 

300 g aardpeer, geschild

300 g wortelpeterselie, geschild

300 g geschilde aardappelen

1 grote ui

3 teentjes knoflook

250 ml room

150 ml melk

150 g geraspte kaas

6 takjes tijm

1 takje rozemarijn

Het sap van 1 citroen

Olijfolie, zeezout, peper van de molen, nootmuskaat



Bereiding :

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardpeer, de wortelpeterselie en de aardappelen in gelijke plakjes van ongeveer ½ cm dik. Houd de groenten apart, de aardpeer leg je best in een schaal koud water met wat citroensap om te vermijden dat ze verkleuren.

Pel en snijd de ui in dunne ringen en hak 2 teentjes knoflook fijn. Stoof de ui samen met de knoflook glazig in een scheutje olijfolie en voeg de geriste tijm en de fijngesnipperde rozemarijn toe.

Meng de melk met de room en 50 gram geraspte gruyèrekaas en kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat. Wrijf een ovenschaal in met het resterende teentje knoflook en schik de groenten afwisselend in de ovenschaal, verdeel de uien over de groenten en overgiet met de roomkaas mengeling. Strooi de rest van de gruyèrekaas erover en bak de gratin in ongeveer 50 minuten gaar met een mooie goudbruine korst.

Naar een recept van Philippe Van den Bulk





dinsdag 8 oktober 2019

Groentepakket 10/10


Eerst een sfeerbeeld van de herfstgroentjes op het veld in de Benedictushoeve in Herent.
Gele bloemetjes van de aardpeer met daarnaast de boerenkool en dan de bloemkolen.



Klein groentepakket
Pastinaak
Boerenkool
Sla
Kastanje champignons
Courgette


Groot groentepakket
Pastinaak
Palmkool
Bloemkool
Paprika (mix)
Patisson
Wortelen 




POMPOENBURGERS


VOOR DE POMPOENBURGERS
1 middelgrote pompoen
135 g quinoa
75 g havermeel
1 puntpaprika, gegrild en fijngesneden
2 el chia- of lijnzaad, gemengd met 5 el water
1 tl rode chilipepers, fijngehakt
2 t look, geperst
1 tl witte miso
1/4 tl komijn
1/4 tl kurkuma
1/4 tl zwarte peper

SINAASAPPELDRAGONSAUS
10 g verse oregano
10 g verse dragon
1/2 sinaasappel
1 tl mosterd
1 el pompoenpitten
2 el water

VERDER
4 volkorenbroodjes
hummus
veldsla


Voor pompoenpuree: halveer en ontpit een pompoen. Leg de pompoen met de snijkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Bak 30–40 minuten op 180°C. Pureer en laat afkoelen.

Spoel de quinoa, kook hem beetgaar en giet af.

Meng de ingrediënten voor de pompoenburger in een kom. Druk het mengsel stevig aan en zet het een half uur in de koelkast.

Mix alles voor de sinaasappeldragonsaus met een blender.

Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak je handen nat en verdeel het burgerdeeg in vier bolletjes. Leg ze op de bakplaat en vorm er burgers van.

Bak de burgers 15–20 minuten in het midden van de oven.

Halveer de broodjes en beleg ze met de hummus, pompoenburgers, veldsla en sinaasappeldragonsaus.