Butternut pompoen
Knolselder
Witte kool
Wortelen
Prei
Groot groentepakket
Butternut pompoen
Knolselder
Witte kool
Wortelen
Raapjes violet
Witloof
Witte kool
Witte kool, uit de familie van de sluitkolen, is over de hele wereld een zeer geliefde groente. Niet alleen omdat hij in de moeilijkste weersomstandigheden toch in volume kan toenemen en je hem lang kan bewaren, maar ook om zijn smaak.
Bewaring
Als je kool blad per blad gebruikt (in plaats van hem doormidden te snijden) kan je hem veel langer bewaren in de koelkast.Bereiding
Wat je best niet doet, is de kool een half uur of langer op het vuur laten staan. Niet alleen wordt de kool dan minder lekker, maar dan gaat ook de mosterdolie helemaal verloren. Mosterdolie is precies verantwoordelijk voor het koolaroma en bovendien helpt het achteraf bij de vertering. Deze regel geldt trouwens voor alle kolen, en voor sluitkolen in het bijzonder.Recepten
Zalmburgers met kool en dillecrème
Ingrediënten
- 8 burgerbroodjes
- 1/2 komkommer, in dunne schijfjes
- 1 rode ui, in ringen
Voor de burgers
- 500 g zalmfilet zonder vel, in stukken
- 1 el bloem
- rasp van 1 citroen
- halve bos dille, fijngehakt
- peper en zout
- olijfolie
Voor de saus
- 125 ml zure room
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 1 teentje look, geperst
- 2 tl kappertjes, fijngehakt
- halve bos dille, fijngehakt
- peper en zout
Voor de garnituur
- olijfolie
- 1 gele paprika, in reepjes
- 1/2 Chinese of witte kool, in reepjes
- peper en zout
Bereiding
- Maal in een blender de zalm tot “gehakt”. Roer er bloem, citroenrasp en dille door, en kruid royaal met peper en zout. Vorm burgers van het zalmmengsel en zet koel weg tot gebruik.
- Voor het sausje roer je alle ingrediënten door elkaar. Kruid naar smaak met peper en zout.
- Verhit intussen een scheutje olijfolie in een pan. Roerbak de paprika en kool enkele minuten. Kruid met peper en zout en schep uit de pan.
- Voeg wat extra olie toe aan de pan. Bak de zalmburgers aan beiden kanten goudbruin.
- Snijd de broodjes open. Beleg met het koolmengsel. Leg er een zalmburgertje op. Lepel er wat saus op. Werk af met enkele plakjes komkommer en rode ui.
- Steek eventueel vast met een prikker.
Winterse koolsoep
Ingrediënten
- ½ witte kool
- 2 uien
- 1 eetlepel olie
- groentebouillon naar smaak
- 1 laurierblad
- 4 jenever bessen
- een snuifje tijm
- evt. letterpasta of vermicelli
Bereiding
- Snij de kool in dunne reepjes.
- Snipper de ui en fruit in de olie.
- Voeg de kool toe en laat even meebakken.
- Voeg de kruiden,bouillon, pasta en (heet) water toe en laat gaar stoven in ongeveer 10 minuten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten