Aardpeer
Pastinaak
Savooikool
Witloof
Groot groentepakket
Aardpeer
Pastinaak
Savooikool
Koolraap
Prei
Aardpeer
Aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige knolletjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc. Dit is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco (zonnebloemartisjok). Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken. De smaak van deze ‘vergeten groente’ is erg fijn en werkelijk voortreffelijk.
Bewaring
In een papieren of plastic zakje in het groente vak van de koelkast kan je aardperen eenvoudig twee weken knapperig vers houden. Indien je zelf aardperen teelt bewaar je ze best onder de grond, zo zijn ze 'eeuwig' houdbaar. Wil je de aardperen toch nog net iets langer bewaren? Je kan aardpeer ook pekelen en maanden later een potje bovenhalen. Lekker!Gezondheid
Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikke darm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking.Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotine (een vitamine), calcium, silicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.
Aardpeerknollen kunnen moeilijk verteerbaar zijn.
Bereiding
De schil van de aardpeer ziet er niet mooi uit, maar hoeft niet geschild te worden. Goed wassen en alle knobbeltjes verwijderen is voldoende. De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water. Kook ze vooral niet te lang, want dan vallen ze uit elkaar. Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. Ook rauw is aardpeer lekker. De smaak is dan lichtzoet en wat nootachtig.Recepten
Aardpeer pannenkoekjes met kaas
Voor 6 -8 stuks150 g aardpeer, gewassen
100 g aardappel, geschild (of vervang door aardpeer)
1 ei
2 el zelfrijzende bloem
50 g geraspte kaas
peper & zout
Italiaanse kruiden
boter om in te bakken
Rasp
de aardpeer en aardappel in een kom en meng de rest van de ingrediënten er
doorheen.
Verhit
de boter in
een koekenpan en maak pannenkoekjes van het beslag; ongeveer 1 volle eetlepel
per pannenkoekje.
Bak
ze een paar minuten aan elke kant tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn.
GEROOSTERDE AARDPEREN MET FETA EN DILLE
500 g aardperen
1 el olijfolie2 el boter
2 teentjes knoflook, geperst
10 g dille, fijngehakt
75 g feta, verkruimeld
peper en zout
Verwarm de oven voor op
200 °C. Was de aardperen en borstel ze schoon. Je hoeft ze niet te schillen.
Snij in plakjes van een halve centimeter.
Doe de aardperen in een
kom, samen met de olijfolie, peper en zout. Hussel goed door mekaar en
verspreid op een met bakpapier belegde bakplaat. Zet 25-30 minuten in de
voorverwarmde oven.
Smelt de boter in een
pannetje en voeg de geperste knoflook en fijngehakte dille toe. Giet over de
geroosterde aardperen en verkruimel de feta erover.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten