dinsdag 19 november 2019

Groentepakket 21/11

Klein groentepakket
Aardpeer
Pastinaak
Savooikool
Witloof


Groot groentepakket
Aardpeer
Pastinaak
Savooikool
Koolraap
Prei


De bronafbeelding bekijken

Aardpeer


Aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige knolletjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc. Dit is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse girasole articiocco (zonnebloemartisjok). Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken. De smaak van deze ‘vergeten groente’ is erg fijn en werkelijk voortreffelijk.

Bewaring

In een papieren of plastic zakje in het groente vak van de koelkast kan je aardperen eenvoudig twee weken knapperig vers houden. Indien je zelf aardperen teelt bewaar je ze best onder de grond, zo zijn ze 'eeuwig' houdbaar. Wil je de aardperen toch nog net iets langer bewaren? Je kan aardpeer ook pekelen en maanden later een potje bovenhalen. Lekker!

Gezondheid

Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikke darm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotine (een vitamine), calcium, silicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.
Aardpeerknollen kunnen moeilijk verteerbaar zijn.

Bereiding

De schil van de aardpeer ziet er niet mooi uit, maar hoeft niet geschild te worden. Goed wassen en alle knobbeltjes verwijderen is voldoende. De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water. Kook ze vooral niet te lang, want dan vallen ze uit elkaar. Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. Ook rauw is aardpeer lekker. De smaak is dan lichtzoet en wat nootachtig.


Recepten



Aardpeer pannenkoekjes met kaas

Voor 6 -8 stuks


150 g aardpeer, gewassen
100 g aardappel, geschild (of vervang door aardpeer)
1 ei
2 el zelfrijzende bloem
50 g geraspte kaas
peper & zout
Italiaanse kruiden
boter om in te bakken



Rasp de aardpeer en aardappel in een kom en meng de rest van de ingrediënten er doorheen.


Verhit de boter in een koekenpan en maak pannenkoekjes van het beslag; ongeveer 1 volle eetlepel per pannenkoekje.


Bak ze een paar minuten aan elke kant tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn.


 

GEROOSTERDE AARDPEREN MET FETA EN DILLE



500 g aardperen
1 el olijfolie
2 el boter
2 teentjes knoflook, geperst
10 g dille, fijngehakt
75 g feta, verkruimeld
peper en zout
 
Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardperen en borstel ze schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snij in plakjes van een halve centimeter.


Doe de aardperen in een kom, samen met de olijfolie, peper en zout. Hussel goed door mekaar en verspreid op een met bakpapier belegde bakplaat. Zet 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.


Smelt de boter in een pannetje en voeg de geperste knoflook en fijngehakte dille toe. Giet over de geroosterde aardperen en verkruimel de feta erover.


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten