Pompoen
Knolselder
Rode kool
Venkel
Wortelen
Groot groentepakket
Pompoen
Knolselder
Rode kool
Venkel
Wortelen
Chinese kool
Jamie Oliver: de perfecte zoete pompoentaart
INGREDIËNTEN
250 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
50 g poedersuiker
125 g ongezouten, koude boter in blokjes
1 groot ei, geklutst
een scheutje melk
olijfolie, om de springvorm mee in te vetten
voor de vulling
500 g pompoenblokjes van 2 cm
500 ml volle melk
200 g lichtbruine suiker
1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
2 grote eieren
BEREIDEN
Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon werkvlak en druk de bal
uit tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in
een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm
in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je deegroller met bloem, en rol het
deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Wikkel het deeg om de
deegroller en rol het boven de springvorm af. Druk het deeg ook goed in de
rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele
gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stuk
keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven tot 180
°C
Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en
zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend
roeren en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes
pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de
pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar
zijn. Haal het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer tot
een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op
de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.
Leg een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul
de bodem met ongekookte rijst en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal
de rijst en het stuk bakpapier eruit en zet nog 10 minuten terug in de oven tot
het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en
verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C
Kluts de 2 eieren, doe ze bij het pompoenmengsel en maal alles nogmaals
goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer
30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling
vanbinnen nog wel een beetje lobbig. Laat de taart afkoelen en serveer er een
scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten