woensdag 16 oktober 2019

groentepakket 17/10

Klein groentepakket
Pompoen
Knolselder
Prei
Wortelen
Wortelpeterselie


Groot groentepakket
Pompoen
Knolselder
Prei
Wortelpeterselie
Courgette (bol)
Savooikool

De bronafbeelding bekijken


Wortelpeterselie lijkt sterk op pastinaak maar is kleiner en lichter van kleur, de smaak van wortelpeterselie licht tussen peterselie, knolselder en pastinaak en is vooral kruidiger en minder zoet dan pastinaak.


Gratin Dauphinois van aardpeer en wortelpeterselie 

300 g aardpeer, geschild

300 g wortelpeterselie, geschild

300 g geschilde aardappelen

1 grote ui

3 teentjes knoflook

250 ml room

150 ml melk

150 g geraspte kaas

6 takjes tijm

1 takje rozemarijn

Het sap van 1 citroen

Olijfolie, zeezout, peper van de molen, nootmuskaat



Bereiding :

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aardpeer, de wortelpeterselie en de aardappelen in gelijke plakjes van ongeveer ½ cm dik. Houd de groenten apart, de aardpeer leg je best in een schaal koud water met wat citroensap om te vermijden dat ze verkleuren.

Pel en snijd de ui in dunne ringen en hak 2 teentjes knoflook fijn. Stoof de ui samen met de knoflook glazig in een scheutje olijfolie en voeg de geriste tijm en de fijngesnipperde rozemarijn toe.

Meng de melk met de room en 50 gram geraspte gruyèrekaas en kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat. Wrijf een ovenschaal in met het resterende teentje knoflook en schik de groenten afwisselend in de ovenschaal, verdeel de uien over de groenten en overgiet met de roomkaas mengeling. Strooi de rest van de gruyèrekaas erover en bak de gratin in ongeveer 50 minuten gaar met een mooie goudbruine korst.

Naar een recept van Philippe Van den Bulk





Geen opmerkingen:

Een reactie posten