vrijdag 3 oktober 2014

Wat doen we met die pastinaak?

Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is een wit-gele wortel met een zoete, anijsachtige smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter van smaak en wat zachter van samenstelling.

De pastinaak is een echte wintergroente. De specifieke smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Vroeger verving de pastinaak zelfs de aardappel. Tegenwoordig is deze groente echter wat in de vergetelheid geraakt.

Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen in de groentelade van je koelkast en liefst in een geperforeerde plastieken zak. Dit beperkt het vochtverlies en zal er toch voor zorgen dat de groenten niet rotten.

Voor gebruik worden de uiteinden afgesneden. Desgewenst kan de pastinaak geschild worden. Geroosterd smaakt de groente naar gezoete hazelnoten.



Pastinaak gegratineerd met oude kaas 

Ingrediënten


  • 800 g pastinaak
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels bloem 
  • 50 g boter 
  • 100 ml kippenbouillon 
  • 1 theelepel geraspte nootmuskaat 
  • 100 g geraspte Old Amsterdam 
Werkwijze

Verwarm de oven voor op 250 °C.
Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes van 1 à 2 cm.
Breng een ruime pan water aan de kook en doe daar wat zout, citroensap en 2 eetlepels bloem bij.
Klop de bloem eerst in een beetje koud water om klonteren te voorkomen.
Doe de pastinaken erbij en laat ze 5 minuten op een hoog vuur koken.
Laat in een braadpan de boter smelten en doe daar de bouillon, nootmuskaat en wat peper en zout bij.
Laat de pastinaken uitlekken in een vergiet en doe ze eveneens in de pan. Smoor ze 5 minuten.
Schep steeds een laag pastinaken en saus in een ingevette ovenschaal.
Strooi over elke laag wat geraspte Old Amsterdam.
Zet 15 minuten in het midden van de oven.
Serveer met vlees of vis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten