zaterdag 25 oktober 2014

Groenlof in de kijker

Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) is een buitenbeentje dat de meeste kookboeken negeren. Onterecht, want deze eerder bittere groente valt bij veel mensen wel in de smaak.

Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond (een lichte bemesting is voldoende). De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt.

Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree, hespenrolletjes mee maken of gewoon rauw!

De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen.


Groenlof met kaas en spek

Ingrediƫnten

  • 1 groenlof
  • 100 gr spek
  • 30 gr boter
  • 2 el geraspte oude kaas
  • zout
  • sap van een halve citroen
Bereidingswijze

Was de groente en snijd ze in reepjes van 1 cm.
Blancheer de groente in kokend water met zout en met citroensap gedurende 5 minuten.
Laat ze in een vergiet uitlekken.
Snijd het spek in dunne reepjes en bak deze in de boter.
Voeg dan de uitgelekte groenlof toe en smoor de groente 10 minuten op een laag vuur.
Af en toe omscheppen.
Schep groenlof in een ingevette vuurvaste schaal en bestrooi dit met oude geraspte kaas.
Zet de schaal enkele minuten in een voorverwarmde oven op 150*C of onder de grill.

Lekker met gekookte aardappelen en gehaktballen in pikante saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten