zondag 12 oktober 2014

Chinese kool in de kijker

Chinese kool is een snel groeiende kool afkomstig uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. De naam is enigszins misleidend want deze groente mist de uitgesproken koolsmaak. De bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf.

Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte.

Men kan Chinese kool 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats.

Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren. Vervolgens kunt u de rest van de kool grof of fijn snijden. U kunt haar koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want voor Chinese kool geldt: hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn. Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te wikkelen.


Kippensoep met Chinese kool

Ingrediënten

  • 1 ½ l kippenbouillon
  • 80 g rijst 
  • 300 g kipfilet 
  • 2 eetlepels olie 
  • 2 uien 
  • teentje knoflook 
  • mespunt sambal 
  • 500 g Chinese kool 
  • 200 g champignons in plakjes 
  • 1 eetlepel ketjap 
  • zout & peper 
Werkwijze

Schenk de kippenbouillon in een pan en voeg de rijst toe.
Kook de rijst gaar in ca. 15 minuten.
Snij de kipfilet in reepjes.
Pel en snipper de uien.
Pel de knoflook en pers het teentje uit.
Verhit de olie in een pan en bak de reepjes kipfilet met de gesnipperde uien en knoflook goudbruin.
Voeg wat sambal toe.
Was en snij de Chinese kool in reepjes.
Voeg de Chinese kool met de champignons toe.
Laat alles 5 minuten zachtjes bakken en doe dit mengsel bij de bouillon en de rijst.
Voeg wat ketjap toe en eventueel peper en zout.


Chinese risotto

Ingrediënten


  • 1 kleine Chinese kool geschaafd 
  • 3 uien in ringen gesneden 
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst 
  • 2 el zonnebloemolie 
  • 275 g rijst 
  • 1 el gedroogde satésaus 
  • 1 glaasje droge sherry, zwarte peper 
  • 9 dl heldere groentebouillon 
  • 1½ dl sojasaus
Werkwijze

Fruit de kool, uien en knoflook in de olie.
Doe er de rijst en de satésausmix bij en roer goed door elkaar.
Neem de pan van het vuur en voeg de sherry en zwarte peper toe.
Breng de groentebouillon met de ketjap aan de kook en giet die over de rijst.
Kook de risotto ongeveer 30 minuten in een gesloten pan op een laag vuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten