zondag 12 oktober 2014

Venkel - tips en receptjes

Venkel komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen. Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.

Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken: koken met water en wat zout, roosteren in de oven, stoven met stukjes tomaat en ui, smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje, venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas, als salade met appel, paprika en tomaat.

Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.


Gegratineerde venkel

Ingrediënten 


  • 3 venkelknollen
  • 2 dl bouillon 
  • 1 glas droge witte wijn 
  • 1 el zetmeel 
  • peterselie 
  • 150 g geraspte kaas 
  • boter 
  • peper en zout 
Werkwijze

Verwijder de harde stengels en was de venkelknollen.
Snijd ze in mooi gelijke stukken.
Laat de venkelstukken 15' koken in de bouillon met de wijn, op smaak gebracht met peper en zout.
Beboter een vuurvaste ovenschotel en schik de gekookte venkel erin.
Bind het kookvocht met het zetmeel, giet dit over de venkel en bestrooi met de geraspte kaas en fijngehakte peterselie.
Laat nog gedurende een tiental minuten gratineren in de hete oven.


Venkel à la grecque

Ingrediënten


  • 400 g venkel
  • 1,5 dl witte wijn 
  • 5 tl citroensap 
  • 3 el olijfolie 
  • 2 tl korianderzaad 
  • 1 laurierblad 
  • tijm 
  • peper & zout 
Werkwijze

Verhit de wijn met 1 dl water, de olie en de kruiden.
Laat dit 15' zachtjes trekken.
Doe de venkel erbij en laat 30' zachtjes sudderen tot de venkel gaar is.
Laat afkoelen, doe het citroensap erbij, en strooi het gehakte venkelgroen eroverheen.


Kip gevuld met citroen

Ingrediënten


  • 1 kip van ± 1 kg 
  • 1 citroen 
  • 1 venkelknol 
  • 2 el boter 
  • zout & versgemalen zwarte peper 
  • 1 el maïzena 
Werkwijze

Prik de citroen hier en daar met een vork in.
Snijd de venkelknol in grove repen.
Bestrooi de binnenkant van de kip met zout en peper en vul hem met de citroen en wat van de repen venkelknol.
Vouw het kippenvel van het vulgat over elkaar en steek het met een cocktailprikker vast.
Prik vleugels en poten vast tegen de kip met cocktailprikkers.
Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal dik met de helft van de boter in.
Leg de gevulde kip in de schaal, verdeel er de rest van de repen venkelknol over en leg er stukjes van de boter op.
Dek de schaal met aluminiumfolie af, en laat de kip in ± 45 minuten gaar worden.
Verwijder de folie, zet de schaal terug in de oven en laat de kip in ± 20 minuten bruin worden.
Haal de kip uit de schaal, zeef het kookvocht en bind het met een papje van de maïzena en wat water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten