Koolrabi komt meestal in een lichtgroene maar soms ook in een paarse teeltvorm voor. Deze twee vormen zijn niet verschillend in smaak.
De knol is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.
Deze energie-arme groente, 105 kJ/100g, is rijk aan bouwstoffen zoals vitamine B, vitamine c, kalium, magnesium en vezels.
Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het 'afval' kunt u bouillon trekken. Koolrabi kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang, zodat de smaak veel fijner blijft. Koolrabi kan daarnaast ook gestoofd, gevuld en gestoomd worden. Koud kan men het raspen in een salade. Men kan er ook soep van maken.
Receptjes:
- Koolrabiroomsoep
- Pladijs met uienpuree en koolrabi
- Herfstsalade met koolrabi en peer
- Tempura van groenten
- Gratin van aardappelen en koolrabi
- Lamskebab met wortel- en koolrabislaatje
- Lasagne met koolrabi en zalm
- Risotto met koolrabi
- Gevulde koolrabi met rijst
- Koolrabi met wilde eend en eekhoorntjesbrood
Geen opmerkingen:
Een reactie posten