maandag 15 september 2014

De koolrabi in de kijker...

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Het is dus één van de vele teeltvormen van kool en stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter.

Koolrabi komt meestal in een lichtgroene maar soms ook in een paarse teeltvorm voor. Deze twee vormen zijn niet verschillend in smaak.

De knol is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.

Deze energie-arme groente, 105 kJ/100g, is rijk aan bouwstoffen zoals vitamine B, vitamine c, kalium, magnesium en vezels.

Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het 'afval' kunt u bouillon trekken.  Koolrabi kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang, zodat de smaak veel fijner blijft. Koolrabi kan daarnaast ook gestoofd, gevuld en gestoomd worden. Koud kan men het raspen in een salade. Men kan er ook soep van maken.

Receptjes:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten