vrijdag 26 september 2014

Maandag krijgen we...

krulandijvie, prei, wortel, rode pepertjes en patisson!

Een patisson is een pompoenachtige vrucht. Patissons zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur, rond van vorm met een gekarteld randje. Pattison wordt ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd. Patissons kan je bereiden zoals pompoenen.

Zowel de grotere als de mini-patissons kan je uitlepelen en vullen met soep of bijvoorbeeld gehakt. In dat geval snij je gewoon van de bovenkant een breed, plat deksel af. Van de onderkant kan je een dun plakje snijden, zodat hij makkelijker recht blijft staan. De mini-patisson kan ook dienen als als garnituur of aperitiefhapje, bijvoorbeeld gevuld met ratatouille. Je kunt mini-patissons gebruiken in slaatjes, met pasta, in een wintergroentestoofpot of fijnsnijden en zo in de pan bakken. Wanneer je hele patissons wil garen, kan je ze stomen of in de oven of microgolfoven plaatsen, gewikkeld in aluminiumfolie, en met een weinig olijfolie.

De schil moet je met je nagel makkelijk kunnen doorboren, maar haal ze er zeker niet af, want dan verlies je de mooie vorm. Als de vrucht in een vroeg stadium geoogst wordt, heeft ze stevig vlees en een fijne smaak. Op het einde van de zomer is ze op haar best. De patisson is voor 90% water, maar bevat daarnaast ook ijzer, magnesium, koper, vit. A, B, C, en veel vezels. Ook de bloemen van de patisson zijn eetbaar.

maandag 22 september 2014

Chili sin carne

Hierbij één van mijn favoriete receptjes...

Ingrediënten (voor 4 personen)


  • Zoete ui
  • Bakje quorn (of 400g gehakt voor een niet-vegetarische versie)
  • Grote pot tomaten of enkele verse tomaten
  • Enkele paprika's
  • Kleine courgette
  • Maïs (uit pot of vers)
  • Rode bonen
  • Kruiden naar keuze
  • Koriander (optioneel)


Werkwijze

Snij de ui in reepjes en bak aan in olijfolie.
Voeg de quorn (of het gehakt) toe.
Snij ondertussen de groenten in stukjes. Gebruik je verse maïs, stoom of kook deze dan even.
Voeg de tomaten, de groenten en de bonen toe.
Kruid  (bv. met tacokruiden, of een bouillonblokje en wat tabasco voor de pikante toets)
Laat 15 tot 20 minuten pruttelen.
Werk eventueel af met koriander.

Serveer met rijst en/of tacochips

zondag 21 september 2014

Gebakken aardappeltjes met maïs, rode biet en paprika

Gebruik bijna alle ingrediënten uit je Biogroentenbak in dit simpele receptje van Frie!

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 6 aardappelen
  • 1 paprika (groen, geel of rood)
  • 1 suikermaiskolf
  • 1 rode biet
  • roomboter
  • peper en zout 
Bereidingswijze 

Voorbereiding: 5min
Bereiding: 20min

Schil de aardappelen.
Verwijder de schutbladeren van de maïskolf en snijd deze in plakjes.
Zet water op het vuur en kook hierin de aardappelen en de maïs zo'n tien minuten.
Haal de aardappelen met een lepel uit het water en snijd deze in plakjes. Laat de maïs nog even doorkoken.
Verhit roomboter in een pan en bak daarin de aardappeltjes goudbruin. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Schil en snijd de rode biet in kleine stukjes. Snijd de paprika en laat deze nog even kort meebakken met de aardappeltjes.
Haal met een lepel de maïs uit de pan en verdeel deze over de borden. Strooi er de stukjes rode biet overheen. Verdeel vervolgens de aardappeltjes met paprika over de borden.

Paksoi

Paksoi is familie van de Chinese kool en smaakt ook enigszins daarnaar. De plant heeft dikke brede bladstelen met witte nerven en grote groene bladeren.

Er bestaat een heel gamma aan paksoi variëteiten en de bladkleur kan gaan van dof grijsgroen tot glanzend donkergroen. Paksoi is een goede leverancier van vezels, vitamine A en C en foliumzuur.De gehele plant kan gegeten worden.

Snijd de bladvoet weg, was de paksoi goed en snijd ze in reepjes. Je kan paksoi rauw, gestoofd en roergebakken gebruiken. Ze is in ongeveer 5 tot 10 minuten gaar. Bewaar de groente tot maximaal 4 dagen in een geperforeerde plastic zak in de koelkast.



Receptideetjes:

vrijdag 19 september 2014

Trommelgeroffel.... Wat zit er in de BiogroentenBak van volgende week maandag?

Volgende week zal er een paprika mix, suikermais, paksoi en rode biet in de pakketten zitten!

Meer uitleg over de groenten en bijhorende receptjes volgen dit weekend!

Tot maandag!

De populaire koolrabi, op Vanessa's wijze...

Vanessa probeerde onderstaand receptje uit, en zag/proefde dat het goed was... Ook lekker zonder de asperges, laat ze weten!

Wok met venkel, koolrabi, scampi's, gerookte zalm en groene asperges

Ingrediënten (voor 4 personen) 

240 g volkoren penne
240 g gepelde & ontdarmde scampi's
160 g gerookte zalm
250 g groene asperges
1 koolrabi
1 grote of 2 kleine venkelknollen
6 el olijfolie
Bladpeterselie
Lookpoeder
1 citroen
Peper en zout

Zo maak je het!


  1. Maak een marinade van het sap van 1 citroen en 2 el olijfolie, lookpoeder, peper en zout. 
  2. Leg de scampi's in deze marinade. 
  3. Maak de venkel en koolrabi schoon en snijd in fijne julienne. 
  4. Snijd de bladpeterselie fijn. 
  5. Maak de groene asperges schoon (schillen hoeft niet!) en kook ze beetgaar. 
  6. Kook de volkoren penne al dente. 
  7. Verhit in een wokpan 2 el olijfolie en bak de scampi's kort. Haal ze uit en leg ze even apart. 
  8. Doe de laatste 2 el olijfolie in de wokpan en bak de venkel en koolrabi beetgaar. 
  9. Roer er de scampi's en de volkoren penne onder en voeg als laatste de gerookte zalmsnippers toe. 
  10. Werk op het bord af met de groene asperges en bladpeterselie.
Smakelijk!

woensdag 17 september 2014

Is het een sla? Is het andijvie? Neen, dat is het niet! Het is groenlof dat je in je biozak ziet!

Begin deze week sprak een collega over een rare krop sla in haar groentezak. Dat vond ik wat raar, want in die van mij zat een doodgewone kropsla. Maar vandaag leerden we dat niet elke zak exact dezelfde inhoud heeft. Want ook Els liet weten dat er in haar zak iets raars zat...

Die langwerpige krop in het biopakket, kenden wij niet. Andijvie? Nee, volgens Wikipedia was het “groenlof”, een vergeten groente die ook wel “suikerbrood” heet. Maar vergis je niet, groenlof smaakt bitter. Mijn vriend heeft de bladeren in repen van een dikke centimeter gesneden en gestoofd. Afwerken met plantaardige room, nootmuskaat en geraspte vegaparmezaan. 

Els

Groenlof bevat weinig calorieën, is rijk aan calcium en ijzer en bevat een beetje vitamine B1, B2 en vitamine C.

De groente wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en eventueel de buitenbladeren. Houd je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassaus gratineren, mengen in een stamppot of er hesprolletjes mee maken. Je kunt groenlof ook rauw in een slaatje verwerken. Snijd de binnenbladeren in dunne reepjes.

Nog enkele extra receptjes:

dinsdag 16 september 2014

Rare boontjes



Paarse boontjes had ik tot gisteren nog niet in handen gehad. Maar mijn vader, een fervente hobbykok en tuinierder, wist me te zeggen dat ze wel weer groen werden tijdens het koken. Ik was er toch niet zeker van. Tot ik deze ochtend onderstaand berichtje van collega Elke van het stadsarchief kreeg, samen met drie foto's. En die wil ik jullie niet onthouden!












Als “klant” van de biopakketten was ik erg opgetogen bij de eerste tas die we gisteren kregen. Thuis zijn we er onmiddellijk ingevlogen en toverden we in een mum van tijd een heerlijke, helemaal biologische en veganistische maaltijd op tafel. Als bijlage drie fotootjes (“klaar voor de actie” – “stoombad” – “ten aanval”).

Een tevreden collega,
Elke
archief












maandag 15 september 2014

De koolrabi in de kijker...

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Het is dus één van de vele teeltvormen van kool en stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter.

Koolrabi komt meestal in een lichtgroene maar soms ook in een paarse teeltvorm voor. Deze twee vormen zijn niet verschillend in smaak.

De knol is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.

Deze energie-arme groente, 105 kJ/100g, is rijk aan bouwstoffen zoals vitamine B, vitamine c, kalium, magnesium en vezels.

Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het 'afval' kunt u bouillon trekken.  Koolrabi kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang, zodat de smaak veel fijner blijft. Koolrabi kan daarnaast ook gestoofd, gevuld en gestoomd worden. Koud kan men het raspen in een salade. Men kan er ook soep van maken.

Receptjes:

En we zijn gestart...

Vandaag, maandag 15 september 2014, werden de eerste zakken vol groenten verdeeld in het stadskantoor en in Tweebronnen.

Omdat er vraag was van deelnemers om op voorhand te weten wat er op maandag zoal allemaal in onze zak zal zitten, startten we deze blog. De Wikke laat ons op vrijdag ten laatste weten wat ze op maandag zullen leveren, en wij plaatsen het elk weekend op deze blog.

Verder zal je hier ook receptjes en kooktips vinden. Heb je zelf een leuke tip, een overheerlijke recept of een weetje over een vergeten groente? Laat het ons dan weten! Of misschien wil je zelf mee bloggen? Stuur in beide gevallen een mailtje naar Ilse Depré (mailadres te vinden op Lavanet).

Smakelijk!