maandag 25 februari 2019

Groentepakket 28/02

Kleine groentepakketten
Knolselder
Broccoli
Paksoi
Wortelpeterselie


Grote groentepakketten
Knolselder
Broccoli
Paksoi
Wortelpeterselie
Champignons


wortelpeterselie


Wortelpeterselie


De wortelpeterselie (ook wel peterseliewortel) is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. Die wortel heeft het uiterlijk van en pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van knolselder en peterselie.

Bewaring

Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar wortelpeterselie daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een plastic zak in de koelkast.

Gezondheid

De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Met peterselie kan je beter niet overdrijven als je zwanger bent, maar matige doses als keukenkruid zijn wel veilig.

Bereiding

De wortels kunnen als groente worden geserveerd of in soepen en stamppotten worden verwerkt. Het gebruik is gelijkaardig aan pastinaak of knolselder. Het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt.


Vlinderpasta met wortelen en wortelpeterselie



Ingrediënten
  • 300 g vlinderpasta
  • 300 g wortelpeterselie
  • 600 g wortelen
  • zonnebloemolie
  • geroosterd zonnebloemzaad
  • tamari
Bereiding
  1. Schil de wortelen met een dunschiller en borstel de wortelpeterselie.
  2. Snij ze in dunne frietjes en stoof ze in de olie.
  3. Kook de vlinderpasta en giet af.
  4. Meng de groenten met de pasta, bestrooi met geroosterd zonnebloemzaad en een scheutje tamari.


Stoofpot met koolrabi en wortelpeterselie


Ingrediënten
  • 4 dl bouillon
  • 1 à 2 tl zout
  • 500 g wortelpeterselie, in blokjes van 1 cm
  • 80 g bulgur
  • 800 g aardappelen, in blokjes van 2-3 cm
  • 1 à 2 tl tijm of salie
  • 1 à 2 eetlepels peterselie
  • 75 à 100 g jong belegen kaas, in blokjes gesneden
  • ca. 15 g boter of 1 eetl. olie
Bereiding
  1. Breng het water met het zout aan de kook en leg de koolrabi erin.
  2. Strooi de bulgur eroverheen en leg de aardappelen erop.
  3. Doe een deksel op de pan en draai het vuur laag als het deksel heet geworden is.
  4. Kook de stoofpot in 20 à 30 minuten gaar.
  5. Meng de kruiden, kaas en boter erdoor en laat de pot van het vuur af nog 5 minuten toegedekt doortrekken


Pesto van peterseliewortel


Ingrediënten
  • 1 peterseliewortel
  • 50 gr pijnboompitten
  • 50 gr parmezaan
  • 1 teentje look
  • olijfolie
  • zout 
Bereiding
  1. Rasp de peterseliewortel.
  2. Mix dit samen met de pijnboompitten, de parmezaan en het teentje look.
  3. Maak het smeuïg met olijfolie en zout.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten