dinsdag 12 februari 2019

Groentepakket 14/02

Kleine groentepakketten
Rode biet
Savooikool
Prei
Bloemkool


Grote groentepakketten
Rode biet
Savooikool
Prei
Bloemkool
De bronafbeelding bekijkenChampignons




Rode biet


De (rode, gele en chioggia) biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes behoort).


Bewaring

Rode biet kan je heel goed bewaren (1 maand of meer) in een plastieken zak verpakt in de koelkast.


Bereiding

Rauw (eerst schillen), geroosterd of gekookt verwerken. De kooktijd bedraagt een uur tot twee uur voor grote exemplaren. Je kan bieten ook in de oven laten garen. Pak ze in aluminiumfolie in. Leg ze ca. 2 uur op 150 graden in de oven. Daarna pellen. Bieten worden warm of koud gegeten. In plakjes, blokjes of geraspt. Of in zuur bewaard.
Je kan de smaak van rode biet laten variëren door originele bereidingen als rode bietensoep (met room en appelazijn), zoetzure rode biet, rode biet met gember, rode biet met pompoen, enzovoort. Van het verse loof kan je ook soep maken. Daarvoor moet je de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.








Bieten-champignoncurry


Ingrediënten
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl geel of bruin mosterdzaad
  • 175 g middelgrote champignons, gehalveerd
  • 400 g rauwe rode bieten, geschild en in blokjes van 2 cm
  • 3 tl geschilde verse gember, tot pulp geraspt
  • 2 grote knoflooktenen, gepeld en geperst
  • 1 verse groene peper, zeer fijn gehakt
  • 2,5 dl gezeefde tomaten
  • 1 volle tl zout

Bereiding
  1. Verhit de olie in een niet te grote pan op een middelhoge warmtebron.
  2. Doe het komijn- en mosterdzaad erin.
  3. Voeg, zodra het mosterdzaad begint te springen, de paddenstoelen toe.
  4. Roer de paddenstoelen even door, voeg dan de rode bieten toe.
  5. Bak al roerend 2 minuten.
  6. Voeg dan de gember, knoflook en het pepertje toe.
  7. Bak al roerend, nog altijd bij middelhoge temperatuur, nog eens 2 minuten.
  8. Schenk de gezeefde tomaten en 2,5 dl water erbij.
  9. Voeg het zout toe.
  10. Roer door, breng dan aan de kook.
  11. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 40 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de bieten gaar zijn.

uit "Madhur Jaffrey's Vegetarische Recepten" door Madhur Jaffrey
 


Chocoladecake met rode bieten


Ingrediënten
  • 225 g zelfrijzende bloem
  • 30 g cacao
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 110 g rietsuiker
  • 90 g pure chocolade
  • 90 g roomboter
  • 110 g rauwe bieten (geschild gewicht)
  • 2 eieren, losgeklopt

Bereiding
  1. Smelt de chocolade en de boter in een pan of in de microgolfoven en laat het mengsel minstens 5 minuten afkoelen.
  2. Zeef meel, cacao en bakpoeder in een kom en roer er de suiker door.
  3. Rasp de rode bietjes fijn.
  4. Klop de eieren door het chocolademengsel en roer de geraspte bieten en het meelmengsel erdoor.
  5. Doe het beslag in een cakevorm (springvorm 20 cm) met ingevet boterpapier op de bodem.
  6. Bak in een voorverwarmde oven 200°C tot een metalen spies die u in het midden van de cake steekt er droog uitkomt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten