dinsdag 19 februari 2019

Groentepakket 21/02

Kleine groentepakketten
Rode kool
Wortelen
Venkel
Witloof


Grote groentepakketten
Rode kool
Wortelen
Venkel
Witloof
Yacon


venkel


Venkel


Venkel komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

Bewaring

Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.

Gezondheid

Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen. Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam, zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Bereiding

Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken: koken met water en wat zout, roosteren in de oven (makkelijk én lekker), stoven met stukjes tomaat en ui, smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje, als gevulde ‘schelp’ met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas, als salade met appel, paprika en tomaat, en ga zo maar door…. Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus ook bijzonder geschikt voor jeugdige mondjes.


Recepten


Ovenschotel van venkel, tomaat en witte bonen

Ingrediënten
  • 5 ontvelde tomaten
  • 2 prei stengels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote venkelknol
  • 3 el olijfolie
  • 0,5 dl rode wijn
  • 2 (verse) laurierblaadjes
  • 5 takjes tijm
  • zout en peper
  • 500 g geschilde aardappelen
  • 400 g witte bonen
  • 2,5 dl groenten bouillon
  • 2,5 dl witte wijn
  • 125 g pesto
Bereiding
  1. Hak de tomaten in stukjes, snij de prei in dunne ringen, snipper de look, snij de venkel in reepjes, snij de aardappelen in grote blokken.
  2. Verwarm de oven op 180°C.
  3. Meng de eerste negen ingrediënten (van tomaat tot zout/peper) in een grote ovenschaal, bij voorkeur enige tijd van tevoren, zodat de aroma zich kan ontwikkelen.
  4. Dek de schaal af en zet deze 30 minuten in de oven.
  5. Voeg daarna de aardappelen, bonen, bouillon en wijn toe.
  6. Meng goed en dek de schaal af.
  7. Bak het gerecht nog 35 à 45 minuten of tot de aardappelen gaar zijn.
  8. Verwijder laurierblaadje en tijm.
  9. Serveer met pesto.

uit 'Het Grote Vegetarische Kookboek' door  Könemann




Saffraan-risotto met vis en venkel

Ingrediënten
  • 1 sjalotje
  • 1 flinke venkelknol
  • 8 dl visbouillon
  • 50 g boter
  • 300 g rondkorrelrijst
  • 1 envelopje saffraandraadjes
  • 1 dl witte wijn
  • 250 g kabeljauwfilet
  • 100 g garnalen
  • 4 eetlepels slagroom
  • 150 g geraspte kaas
Bereiding
  1. Het sjalotje snipperen, de venkel in kleine stukjes snijden, het groen fijnsnijden en bewaren als garnering.
  2. De helft van de boter verhitten en hierin de sjalot snippers glazig fruiten, de rijst toevoegen en blijven roeren tot alle korrels glanzen.
  3. De saffraan, de wijn en 3/4 van de bouillon toevoegen en de rijst in 25 minuten gaar koken.
  4. Nu en dan roeren en nog wat bouillon toevoegen als de rijst droger wordt.
  5. De vis in blokjes snijden en samen met de venkel de laatste 10 minuten in de risotto gaar laten worden.
  6. De slagroom, de rest van de boter, de garnalen en de helft van de kaas door de risotto roeren en zout en peper naar smaak toevoegen.
  7. De rest van de kaas en het venkelgroen over de risotto strooien en meteen serveren.

door Smulweb






Geen opmerkingen:

Een reactie posten