dinsdag 5 maart 2019

Groentepakket 07/03

Kleine groentepakketten
Rode biet
Wortelen
Prei
Bloemkool


Grote groentepakketten
Rode biet
Wortelen
Prei
Bloemkool
Witte kool


rode biet


Rode biet


De (rode, gele en chioggia) biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes behoort).

Bewaring

Rode biet kan je heel goed bewaren (1 maand of meer) in een plastieken zak verpakt in de koelkast.

Bereiding

Rauw (eerst schillen), geroosterd of gekookt verwerken. De kooktijd bedraagt een uur tot twee uur voor grote exemplaren. Je kan bieten ook in de oven laten garen. Pak ze in aluminiumfolie in. Leg ze ca. 2 uur op 150 graden in de oven. Daarna pellen. Bieten worden warm of koud gegeten. In plakjes, blokjes of geraspt. Of in zuur bewaard.
Je kan de smaak van rode biet laten variëren door originele bereidingen als rode bietensoep (met room en appelazijn), zoetzure rode biet, rode biet met gember, rode biet met pompoen, enzovoort. Van het verse loof kan je ook soep maken. Daarvoor moet je de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.


Recepten


Winterslaatje met rode biet

Ingrediënten
  • 100 g veldsla
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 kleine rode biet
  • appelazijn
  • notenolie
  • agavesiroop
  • peper en zout
Bereiding
  1. Maak een vinaigrette met de notenolie, appelazijn, agavesiroop, peper en zout.
  2. Verdeel de gewassen veldsla over een platte schaal en strooi de tuinkers erover.
  3. Rasp de rode biet (met de grove rasp) over de salade.
  4. Overgiet de salade kort voor het serveren met de vinaigrette.

door Velt




Rode bietensoep

Ingrediënten
  • 500 g rode biet
  • 250 g knolselder
  • 1 grote wortel
  • laurierblad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 à 2 tl olie
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 lepels citroen
  • 1 tl honing
  • 1 à 2 tl geraspte gember
  • 2 à 4 tl fijngesneden peterselie
  • zout en peper
Bereiding
  1. Rasp de groenten of snijd in stukjes maar houd een biet van ongeveer 150 g over
  2. Smoor in olie de fijngesneden ajuin en daarna de groenten
  3. Voeg 1 lepel groenten bouillon toe en laat 20 à 30 minuten koken
  4. Doe er de 150 g fijn geraspte biet bij en haal de pan van het vuur
  5. Breng op smaak met citroen, honing, zout en verse kruiden
  6. Dien op met een lepel room of kwark.


Gestoofde rode bieten met gember


Ingrediënten
  • 600 g biet
  • 5 gekneusde jeneverbessen
  • 2 dl water
  • 1 el olie
  • 1 fijngesneden ajuin
  • 1 el karwij of dillezaad
  • 1 el geraspte gemberwortel
  • 1 el diksap of appelazijn
  • zout
Bereiding
  1. Snijd de geschilde bieten in blokjes
  2. Fruit de ajuin glazig in de olie en voeg de karwij, de jeneverbes en het zout toe.
  3. Blus met het water en smoor de bieten in 10 à 15 minuten gaar.
  4. Schep vlak voor het opdienen de gember en diksap of azijn door de bieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten