woensdag 27 maart 2019

Groentepakket 28/03

Kleine groentepakketten
Rode biet
Wortelen
Prei
Bloemkool


Grote groentepakketten
Rode biet
Wortelen
Prei
Bloemkool
Warmoes


warmoes

Warmoes


Warmoes is een ‘vergeten’ bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de biologische vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft. Vroeger at men van warmoes zelf alleen de bladstengels op. De smaak komt deels overeenkomt met die van spinazie. De stengels kunnen verschillende kleuren aannemen: wit, geel of rozerood.

Bewaring

Warmoes kun je het best zo snel mogelijk verwerken, zo blijft zijn voedingswaarde en smaak behouden. Je kunt hem eventueel in een plastic zak (niet volledig dicht geknoopt) vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren.

Gezondheid

Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.

Bereiding

Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. Na hem goed te spoelen kan je de groente in stukken gaarstoven. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, warmoeslasagne enzovoort. Tip: meng een soeplepel versgeroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!


Recepten


Quiche met warmoes, wortelen en geitenkaas

Ingrediƫnten
  • bladerdeeg
  • 500 g warmoes
  • 200 g wortelen
  • 250 g harde geitenkaas
  • 3 eieren
  • cashewnoten
  • olijfolie
  • peper
Bereiding

Bereid het bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpakking.
  1. Was de warmoes en snijd de stengels uit de bladeren.
  2. Snij de stengels in stukjes en stoof deze in wat olijfolie.
  3. Voeg na 10 minuten het in repen gesneden bladgroen toe.
  4. Stoom de jonge wortelen en snij ze in plakjes.
  5. Klop de eieren los en voeg de in blokjes gesneden geitenkaas toe.
  6. Kruid met veel peper.
  7. Voeg de warmoes en wortelen toe.
  8. Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en vul deze met het mengsel.
  9. Garneer de taart met wat cashewnoten.
  10. Bak de quiche op 210° gedurende +/- 20 minuten.


Tortilla's met warmoes

Ingrediƫnten
  • 1 bussel warmoes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • olie om in te bakken
  • 350 g gekookte kidneybonen, uit pot of blik
  • 1 dl tomatensaus (gezeefde tomaten of taco - saus, mild)
  • 4 tortilla's, kant en klaar
  • 1 tot 2 el taco kruiden of Mexicaanse kruiden
  • geraspte kaas
  • ½ dl zure room
  • 75 g feta, in kleine stukjes of blokjes
Bereiding
  1. Bak ui in olie in ruime pan, voeg in stukjes gesneden warmoes toe en laat dit slinken.
  2. Voeg uitgelekte bonen, tomatensaus en de kruiden toe.
  3. Laat het geheel op een laag pitje doorwarmen.
  4. Bak ondertussen de tortilla's in een koekenpan totdat ze wat opbollen aan beide kanten.
  5. Leg de gebakken tortilla's op een bord.
  6. Schep in het midden een schep warmoes - bonenmengsel.
  7. Voeg er per tortilla (een achtste of een vierde deel van de) feta, zure room en geraspte kaas naar smaak toe.
  8. Rol de tortilla's op en smullen maar.
  9. Lekker met een frisse salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten