vrijdag 19 april 2019

Groentepakket 25/04

Afbeeldingsresultaat voor paashaasKleine groentepakketten
Spinazie
Kervel
Sla (gemengd)
Rode biet
Prei


Grote groentepakketten
Spinazie
Kervel
Sla (gemengd)
Rode biet
Prei
Wortelen
Koriander


De bronafbeelding bekijken


Kervel


Kervel deelt men meestal onder bij de kruiden. Het is een van de vijf bestanddelen van de fines herbes, een Franse mengeling van verse kruiden. De Fransen zijn er enthousiaste gebruikers van. Over de landgrenzen heen daarentegen bleef kervel lange tijd een nobele onbekende. Hoewel… in Vlaanderen kreeg kervel wél een functie toebedeeld: kervel vliegt in de Vlaamse keuken steevast in de soep.

Bewaring

Kervel is kwetsbaar om te bewaren. Bij voorkeur hou je het op een donkere, koele en droge plek, zeker niet langer dan twee dagen. In de koelkast kan het ook in de groentelade, gewikkeld in een keukenpapiertje.

Bereiding

Hoeveel mixers hopeloos verstrengeld raakten in kervelsoep kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar het moeten er zeer veel zijn. De oplossing zit ‘m in de voorbereiding: simpelweg fijnhakken van de stengels voor je ze in de pan doet.
Kervel is daarnaast ook voortreffelijk bij de bereiding van vis, bij pasta (pesto), omelet, aardappelsalade, etc... De smaak heeft iets weg van anijs, en ook wel van peterselie. Je mag kervel echter niet te lang meekoken of -stomen, want zo verliest het zijn aroma.


Recepten


Kervelsaus

Ingrediënten
  • 2 bussels kervel
  • 400 ml room
  • peper en zout
Bereiding
  1. Was de kervel en stoof die gaar in enkele minuten
  2. Doe er room bij en laat enkele minuten verder stoven. 
  3. Breng op smaak met peper en zout
  4. Mix de saus tot een gladde massa.
  5. Heerlijke saus bij kip of kalkoenfilet.


Aardappelen met kervel en peterselie

Ingrediënten
  • 500 g krielaardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels vers gehakte kervel
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper
Bereiding
  1. Schrob de aardappelen schoon, laat de schil eraan maar snij grotere aardappelen eventueel in twee.
  2. Verwarm de olijfolie en bak de aardappeltjes op een matig vuur bruin.
  3. Voeg een bodempje water toe en laat ze gaar stoven in ongeveer 15 minuten.
  4. Zorg ervoor dat al het water verdampt.
  5. Draai het vuur uit en meng de aardappelen met de kruiden, kruidt naar eigen smaak met peper en zout.


Kervelsoep

Ingrediënten
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 2 el havervlokken
  • 1 wortel
  • 1 takje groene selder
  • 1 bussel kervel
  • groentebouillon
  • Peper en zout
Bereiding
  1. Snipper de ui en stoof even in de olijfolie tot hij glazig is.
  2. Voeg water toe en de havervlokken.
  3. Voeg, als het water kookt, de gesneden wortel en groene selder toe.
  4. Voeg op het einde van de gaartijd de bouillon toe en mix de soep.
  5. Voeg kokend water toe tot de gewenste dikte van de soep en laat nog even tot kookpunt komen.
  6. Zet het vuur uit, voeg de gesneden kervel toe en mix nog eens.
  7. Breng op smaak met peper en zout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten