dinsdag 30 april 2019

Groentepakket 02/05

Kleine groentepakketten
Chinese kool
Winterkers
Koolrabi
Komkommer
Wortelen

De bronafbeelding bekijkenGrote groentepakketten
Chinese kool
Rucolla
Koolrabi
Komkommer
Wortelen
Knolselder

Chinese kool


Chinese kool is een snelgroeiende kool afkomstig uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd. Al in de 18e eeuw werd Chinese kool door missionarissen als een veel in China gebruikte groente gesignaleerd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. De naam is enigszins misleidend want deze groente mist de uitgesproken koolsmaak. De bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf.

Bewaring

Men kan Chinese kool 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats. Je gebruikt best de bladeren één voor één in plaats van de krop volledig doormidden te snijden. Zo blijft hij langer vers en kan je er dus ook langer van genieten.

Gezondheid

Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr) en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte.

Bereiding

Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren. Vervolgens kan je de rest van de kool grof of fijn snijden. Je kan haar koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. Voor salades kan je het beste de binnenste delen gebruiken. Want voor Chinese kool geldt: hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn. De bladeren worden ook vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken, bv. in koolrolletjes.



Recepten



Groenten curry met Chinese kool, venkel en champignons

Ingrediënten
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 1 venkel
  • 1 wortel 
  • 1 Chinese kool
  • 3 à 4 champignons
  • bosje verse kruiden
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 doosje (soja)room of amandelmelk of kokosmelk
  • basmatirijst
  • peper en zout
  • gember
  • kurkuma
  • kerrie

Bereiding
  1. Snij elk van deze groenten (de hoeveelheid die je wil) in blokjes. 
  2. Fruit een uitje met wat look, een beetje kerrie, kurkuma en gember(of één van beide) in een stevige scheut olijfolie en roer dit gedurende enkele minuten in de wok. 
  3. Doe er vervolgens de groenten bij, eerst de hardste, daarna de zachtere en wok er maar op los. Steeds op hoog vuur en bij je pan blijven. 
  4. Kruid met peper en zout en voeg de uitgelekte kikkererwten toe.
  5. Laat nog even sudderen. 
  6. Voeg (soja)room toe naar believen. 
  7. Werk af met de verse kruiden: peterselie, kervel, koriander, basilicum of bieslook.  Je kiest er eentje, elk zal een aparte touch geven aan dit recept. 
  8. Kook geurige basmatirijst (1 kopje droge rijst in 2 kopjes water of bouillon voor 2 personen).


Chinese risotto

Ingrediënten
  • 1 kleine Chinese kool,geschaafd
  • 3 uien in ringen,gesneden
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 el zonnebloemolie
  • 275 g rijst
  • 1 el gedroogde satésaus
  • 1 glaasje droge sherry
  • zwarte peper
  • 9 dl heldere groentebouillon
  • 1½ dl sojasaus
Bereiding
  1. Fruit de kool, uien en knoflook in de olie.
  2. Doe er de rijst en de satésaus mix bij en roer goed door elkaar.
  3. Neem de pan van het vuur en voeg de sherry en zwarte peper toe.
  4. Breng de groentebouillon met de ketjap aan de kook en giet die over de rijst.
  5. Kook de risotto ongeveer 30 minuten in een gesloten pan op een laag vuur.


Chinese kool met cashewnoten

Ingrediënten
  • 500 g Chinese kool
  • 1 rode Spaanse peper
  • 100 g gezouten cashewnoten
  • 1 el Chinese sojasaus
  • 1 el azijn
  • 1/2 el vloeibare honing
  • zonnebloemolie
Bereiding
  1. Snij de Chinese kool in repen, was deze en laat uitlekken.
  2. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes.
  3. Verhit wat olie in de wok en bak de cashewnoten tot ze goudbruin zijn. Schep ze uit de pan op een bord.
  4. Fruit de peper in de resterende olie. Schep de Chinese kool erdoor en roerbak 5 minuten tot de kool is geslonken.
  5. Roer intussen een sausje van de sojasaus, de azijn en de honing.
  6. Roer dat met de cashewnoten door de kool en verwarm alles goed.
  7. Lekker met Chinese eiermie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten