dinsdag 7 mei 2019

Groentepakket 09/05

Kleine groentepakketten
Wortelen
Sla
Courgette
Chinese Kool
Rode biet


Grote groentepakketten
Wortelen
Sla
Courgette
Rode biet
Bloemkool
knolvenkel


De bronafbeelding bekijken

Wortel


Wortel is de meest gegeten groente in België. In Nederland spreekt men veeleer van 'peen', maar zowel Belgen als Nederlanders hebben het over één en dezelfde variant: oranje wortel.
Er bestaan echter ook gele, witte en paarse wortelen. En het is ook vroeger zo geweest. In de Middeleeuwen at men in de Arabische wereld vooral paarse wortelen, in Europa gaf men de voorkeur aan gele wortelen. Oranje wortelen bestonden toen eenvoudigweg niet. Zo'n 400 jaar geleden pas zag de oranje wortel het levenslicht en wel na eeuwenlange cultivering van de gele variant. Dat was dus geen simpele kruising tussen gele en rode wortel (ja, die bestaat ook!).

Bewaring

Bij busselwortels haal je best het loof eraf. Het groen blijft immers water onttrekken aan de wortel, waardoor die slap wordt. De wortelen zelf kan je in de koelkast in een zakje bewaren voor ongeveer een week. Of zoals vroeger kan je bewaarwortelen buiten in een bak met zand stoppen (inkuilen), daar blijven ze makkelijk wekenlang goed.

Gezondheid

De verschillende kleur betekent niet dat die wortelen ook verschillend smaken. De meeste varianten hebben ongeveer dezelfde typische wortelsmaak. Het betekent wel dat ze andere pigmentstoffen aanmaken. Van oranje wortelen weten we: bèta-caroteen zorgt voor de kleur. De inname van bèta-caroteen is goed voor onze gezondheid. Het menselijke lichaam zet die stof namelijk om in vitamine A. Een cruciale voedingsstof, onder meer voor het goed functioneren van ons gezichtsvermogen en het helpen voorkomen van hartziekten en kanker.

Bereiding

Wortels hebben, op bieten na, het hoogste suikergehalte van alle groenten. Ze smaken dus best wel zoet. Wortels kunnen rauw, even gewassen om het zand eraf te spoelen, worden gegeten. Wat grotere en oudere wortels, worden eerst geschild. Wortels kunnen worden gekookt, gewokt, gebakken en zelfs in schijfjes worden gefrituurd om chips van te maken. En wat dacht u van wortelsap? Of zoete kruidige worteltaart als dessert?

Recepten


Wortelsalade met komkommer en appel

Ingrediënten

  • 300 g wortels
  • 1 komkommer
  • 2 appels
  • citroensap
  • 2 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • 1 el gehakte peterselie
  • peper & zout


Bereiding

  1. Maak de wortels schoon en rasp deze.
  2. Was de komkommer, snij hem in de lengte door midden, verwijder de zaadjes en snij de komkommer in blokjes.
  3. Schil de appels, boor de klokhuizen eruit en rasp de appels.
  4. Besprenkel de geraspte appels met wat citroensap.
  5. Meng in een schaal de wortels, komkommer en appels door elkaar.
  6. Klop in een kom de mayonaise en yoghurt door elkaar en roer er de peterselie, wat peper en zout door.
  7. Schep dit sausje door de salade.


Kikkererwten curry met tomaat en wortel

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 wortelen, in (schuine) plakjes gesneden
  • 2 vastkokende aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 tomaat, ontveld en in blokjes gesneden
  • 1 ui, in partjes gesneden
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 tl garam masala
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 bouillonblokje
  • 100 ml kokosmelk
  • scheutje halfvolle melk
  • 2 el gehakte peterselie


Bereiding

  1. Kook de aardappelblokjes ca. 5 minuten.
  2. Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui tot deze glazig is. Voeg knoflook en wortelschijfjes toe en fruit zo'n 5 minuten op matig vuur. Strooi de garam masala, paprikapoeder, gemberpoeder en kurkuma erover. Schep goed door en bak 1 minuutje mee.
  3. Voeg de kikkererwten, aardappelblokjes, kokosmelk, tomaat, melk en bouillonblokje toe. Roer goed door elkaar en laat de curry 10 - 15 minuten heel zachtjes pruttelen.
  4. Proef of de curry goed op smaak is. Schep in een schaal en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
  5. Geef er bijvoorbeeld Turks brood bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten