dinsdag 21 mei 2019

Groentepakket 23/05

Kleine groentepakketten
Venkel
Rucola
Courgette
Komkommer
Witte Champignons


Grote groentepakketten
Venkel
Rucola
Courgette
Komkommer
Witte Champignons
Witloof


Rucola


De bronafbeelding bekijken
Rucola, ook wel ‘raketsla’, 'roquette' of 'notenkruid' genoemd, heeft een rijk aroma en een pittige, waterkersachtige smaak.

Bewaring

Zoals de meeste slasoorten bewaar je rucola best licht vochtig in een plastic zakje (niet volledig dichtgeknoopt) of in wat keukenpapier gerold in de groentelade van de koelkast.

Bereiding

Rucola kan als spinazie worden bereid, maar doorgaans wordt het als rauwkost geserveerd. Sinds de jaren ’90 wordt het vooral gebruikt als smaakmaker in salades. Helemaal terecht wordt het ook gebruikt als een volwaardig alternatief voor basilicum bij de bereiding van een pestovariant.


Recepten


Lasagne met rucola en prei

Ingrediënten:
  • 250 g lasagnevellen
Vulling:
  • prei
  • rucola
  • knoflook
Saus:
  • 1/2 l melk
  • 125 g slagroom
  • 40 g bloem
  • 150 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 300 g mozzarella
  • nootmuskaat
Bereiding:
  1. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringetjes.
  2. Spoel de rucola en hak fijn. Hak de knoflook eveneens fijn.
  3. Meng de melk, room en de bloem met de gardes van de handmixer.
  4. Roer er de Parmezaanse kaas, zout en nootmuskaat door.
  5. Snijd de mozarella in plakken.
  6. Giet een bodempje saus in een ovenvaste schaal.
  7. Vul afwisselend met een laag groenten en een pasta vel.
  8. Bestrooi de groentelaagjes met zout en overgiet met saus.
  9. Leg de plakjes mozzarella op het bovenste pasta vel.
  10. Verwarm de oven op 200° C.
  11. Bak de lasagne ongeveer 45 min tot ze bubbelt aan de randen en de bovenzijde mooi bruin is.


Salade van gegrilde peer, prosciutto, rucola, mozzarella en walnoten

Ingrediënten:
  • 1 rijpe peer
  • 4 sneetjes prosciutto (Parma ham)
  • 1 bosje rucola
  • 1 bol mozzarella
  • 1 tas walnoten
  • peper & zout
  • olijfolie
  • balsamico azijn
Bereiding:
  1. Schil de peer en snij in dunne plakjes met een mes.
  2. Grill de plakjes even in een hete grillpan.
  3. Bak of grill de sneetjes prosciutto tot ze krokant zijn.
  4. Snij de mozzarella in plakjes.
  5. Meng de walnoten, 1 eetlepel balsamico azijn en 2 eetlepels olijfolie doorheen de rucola.
  6. Voeg er de plakjes mozzarella aan toe.
  7. Kruid met peper en zout.
  8. Leg wat van het mengsel op een bord en schik de stukjes gegrilde peer en prosciutto eromheen.
  9. Kruid nogmaals met wat peper en zout en dien op met geroosterd brood.


Zalm met couscous en rucola

Ingrediënten:
  • 150 g couscous
  • 2 sinaasappels
  • rucola
  • 2 el citroensap
  • 6 el olijfolie
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 zalmfilets van 125 g
Bereiding:
  1. In schaal couscous in 250 ml kokend water ca. 5 min. wellen.
  2. Sinaasappel dik schillen en vruchtvlees in stukjes snijden.
  3. Rucola grof snijden.
  4. Citroensap en 4 el olie door couscous mengen.
  5. Ook sinaasappel, rucola en pijnboompitten erdoor scheppen.
  6. Op smaak brengen met zout en peper.
  7. Zalm met zout en peper bestrooien.
  8. In koekenpan 2 el olie verhitten en zalm in 2-3 min. per kant net gaar bakken.
  9. Couscous in kom scheppen en zalm erop leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten