Bleekselder
Koolrabi
Rode biet
Paksoi
Wortelen
Grote groentepakketten
Bleekselder
Koolrabi
Rode biet
Paksoi
Tomaten
Selder
Selder (Apium graveolens L.) is een fantastische smaakmaker. Snijselder, bleekselder, groene selder, ze behoren allemaal tot dezelfde familie. Zelfs knolselder en peterseliewortel vullen het lijstje graag aan.
Weetjes
- Thuiscomposteerders kunnen selder (net zoals walnootbladeren) ook gebruiken in hun compostvat. De sterke geur zou fruitvliegjes afschrikken.
- Selderijzout wordt gemaakt van gemalen selderijzaad en zout.
Bewaring
Het is raadzaam om de selder niet te lang te bewaren, in een plastic zakje of opgerold in wat vochtige keukenrol in de groentela van de frigo kan je selder het beste bewaren.Je had selder gekocht en netjes in de koelkast gelegd, maar je bent onverwacht op restaurant gegaan... Na enkele dagen ontdek je de licht verlepte stengels in de koelkast. Ai! Als je de stronk wegsnijdt en de losse stengels in een groot glas water stopt staat de selder een uurtje later weer fier overeind.
Gezondheid
Een klein stukje rauwe selder langzaam opkauwen voor het ontbijt verbetert de afscheiding van de verteringssappen (speeksel, maag- en darmsap) en dus de spijsvertering.Bereiding
Voor de selder verwerkt wordt, moet je deze eerst grondig spoelen. Het onderste witte gedeelte met fijne worteltjes wordt afgesneden. De blaadjes bovenaan kan u net zoals de stengels verwerken in soepen of andere gerechten. Bleekselder kan door zijn zachtere smaak ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. Selder kan u koken, stoven of roerbakken. Selder laat zich traditioneel smaken in een verkwikkende soep, maar je kunt er ook vele andere bereidingen mee verbeteren. Om maar iets te noemen: mosselen smachten naar selder als ze het warm krijgen.Smoothie met bleekselder, komkommer en appel
½ komkommer
1 banaan1 appel
1 stengel bleekselder
1 cm gember
100 ml vb : rijstmelk, amandelmelk, melk of …
Pel de banaan
en verwijder het klokhuis uit de appel. Snij alle ingrediƫnten in grove
stukken en doe ze in de blender. Doe er vervolgens de rijstmelk beetje bij
beetje bij.
Romige pasta met bleekselder en champignons
1 ui
4 stengels
bleekselder250 g champignons
150 g pasta
1 ei
30 g geraspte Parmezaanse kaas
3 el blaadjes basilicum
Olijfolie, peper en zout
Zet een grote
pot met water op het vuur om de pasta te koken.
Pel en snipper
de ui. Was de bleekselder stengels en snij ze in dunne boogjes.
Maak de champignons schoon en snij ze in kwartjes.Verhit een ruime pan met olijfolie en fruit hierin de ui voor ongeveer 3 min totdat ze zacht en glazig is. Voeg de bleekselder toe en bak voor 5 min. Doe er de champignons bij en bak ze in 4 min bruin.
Kook intussen de pasta beetgaar. Giet de pasta af en doe deze direct terug in de nog warme pot. Klop een eitje las en giet dit over de warme pasta. Voeg er het groentemengsel bij en roer alles goed door met een houten lepel.
Breng op smaak met peper en zout. Strooi er de Parmezaanse kaas over en de basilicum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten