dinsdag 19 maart 2019

Groentepakket 21/03

Kleine groentepakketten
Veldsla
Paksoi
Prei
Broccoli


Grote groentepakketten
Veldsla
Paksoi
Prei
Broccoli
Blauwe raap


veldsla


Veldsla


Veldsla is een tamelijk arbeidsintensieve teelt (ook in de gangbare landbouw, trouwens). Om de onkruiddruk te beperken mag je de zaadjes niet rechtstreeks inzaaien maar moet je eerst voor plantgoed zorgen. Wanneer de plantjes voldoende wortel hebben gevormd, zet je ze uit op een teeltbed dat zo gaaf mogelijk is. Speciale vereisten voor de bodem zijn er niet, al hebben ze een voorkeur voor kalkrijke en droge gronden. Het teeltseizoen van veldsla (lente, herfst, winter) is immers per definitie vochtig en koud. Er is bijna geen groente die zo weinig warmte nodig heeft als veldsla.
Er zijn twee verschillende types veldsla: grootbladige en kleinbladige. De tweede soort (rozetvorm) wordt in het gangbaar circuit nog nauwelijks geteeld wegens een geringere opbrengst. Bovendien is ze minder geliefd bij de consument. "Onzin", volgens onze boeren, "rozekens zijn pittiger dan grootbladige veldsla". Niet toevallig groeit kleinbladige veldsla een stuk trager dan grootbladige en bevat het meer voedingsstoffen. Als een van de zeldzame inheemse groenten blijkt het ook nog eens uitermate goed aangepast aan ons klimaat. Je kan zelfs rozekens in oktober zaaien om ze tussen februari en april te oogsten. Op die manier kwijt het plantje zich met verve van haar functie als fris wintergroen.

Bewaring

In de koelkast kan je veldsla ongeveer een week bewaren. Vallen de blaadjes wat slap, dan kikkeren ze snel terug op van een half uurtje in een bad met koud water.

Bereiding

Veldsla gaat goed samen met kruidige en knapperige groenten als veldkers, radijs, wortels en rode biet. Ook in aardappelsalades, soepen, groentepuree en omeletten kan het worden gebruikt.




Recepten


Winterslaatje met rode biet

 
Ingrediënten

  • 100 g veldsla
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 kleine rode biet
  • appelazijn
  • notenolie
  • agavesiroop
  • peper en zout

 

Maak een vinaigrette met de notenolie, appelazijn, agavesiroop, peper en zout. Verdeel de gewassen veldsla over een platte schaal en strooi de tuinkers erover. Rasp de rode biet (met de grove rasp) over de salade. Overgiet de salade kort voor het serveren met de vinaigrette.

 

Pesto van Veldsla

 

Ingrediënten

  • 1/2 teentje knoflook
  • 40 gram zonnebloempitten (geroosterd)
  • 100 gram veldsla
  • 80 gram pecorino romano
  • 3 dl zonnebloemolie (ongeveer, naar eigen inzicht)
  • verse peper en zout

 

De pesto kan met de vijzel of in de keukenmachine gemaakt worden. Doe alle ingrediënten behalve de olie in de machine, laten draaien en rustig de olie erbij doen tot de gewenste dikte bereikt is. Op smaak brengen met peper en zout.

 

Veldslasoep

 

Ingrediënten

  • 250 g veldsla 
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 2 grote aardappelen 
  • 1 grote ui 
  • 2-3 sjalotjes 
  • 50 g boter 
  • 1 eetlepel olijfolie 
  • 1 scheutje room 
  • enkele druppels tabasco
  • peper en zout naar eigen smaak 
  • enkele sneetjes brood

 

Maak de veldsla schoon, snipper de ui en sjalotjes. Snij de aardappelen in dunne plakjes.  Laat de helft van de boter smelten, laat de ui, sjalot en de veldsla 5 minuten stoven, maar bewaar een paar blaadjes voor de versiering. Doe er de aardappelen bij en voeg 1,5 l kokend water toe.30 minuten laten koken op laag vuur. Bak de spekblokjes uit  in de resterende boter en laat ze daarna uitlekken zodat ze goed droog zijn. Mix de soep en roer de room er door. Peper en zout naar smaak en een paar druppels tabasco toevoegen. Roer het spek door de soep en strooi er de croutons over en een paar baadjes veldsla voor de versiering.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten