zondag 16 november 2014

Savooikool in de kijker

Savooikool is één van de vele bizarre variëteiten uit de kolenfamilie. Terwijl de groeiwijze nog wel als normaal kan worden beschouwd, is de textuur van het blad dat zeker niet.

Het leerachtige, geribbelde savooiblad is niet meteen de meest geschikte appetizer bij feestelijke aangelegenheden, maar eenmaal verwerkt in een smoutige stoofpot is savooikool een verrassend lekkere groente. Bovendien is het perfect combineerbaar met andere winterse groenten zoals raapjes. Fervente vleeseters kunnen aan deze stamppot een stuk schaap toevoegen. Vergeet in dat geval de laurierblaadjes niet.

Zoals de andere koolsoorten is savooi in noordelijke streken een belangrijke bron van vitamines en voedingsvezels.


Gevulde koolrolletjes met tomaten

Ingrediënten

  • 1 savooi
  • 400 g gehakt
  • 30 g geroosterde pijnboompitten
  • 1 kopje gekookte rijst
  • 30 g rozijnen
  • 2 teentjes look
  • 2 sjalotjes
  • 1 kl komijn
  • 2 el peterselie
  • 1 ei
  • zout & peper
  • 4 tomaten
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm 

Werkwijze


Blancheert de kool 10' in licht gezouten water en spoel het af met koud water.
Maak de bladeren los en snijd de dikke nerven er uit.
Hak de kleine blaadjes van het midden grof.
Vermeng alle overige ingrediënten.
Schik 2 el van deze vulling op een blad kool en plooi dicht zoals bij lenterolletjes.
Schik de rolletjes in een ovenschotel en verdeel er de laurier en takjes tijm over.
Verdeel de gehakte kool op de rolletjes en verdeel de gepelde en ontpitte tomaten er nog over.
Giet een glas water in de schotel en gaar 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten