zaterdag 22 november 2014

Rammenas in de kijker!

Rammenas noemt men ook wel zwarte radijs. Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes. Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliƫn, wat de smaak uiteindelijk toch milder maakt dan verwacht.

Je kan rammenas rauw gebruiken als radijs. Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham. Rammenas is uitstekend te combineren met venkel, ui, een hardgekookt ei of noten, augurkjes en een slasaus. Je krijgt een fris en pittig belegde boterham als je er een paar dunne plakjes rammenas op legt en ze eventueel bestrooit met kruidenzout.

Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook. De smaak doet dan wat denken aan raapjes. Verwerk ze ook eens in blokjes of reepjes gesneden in een gebonden soep met onder andere prei, kerrie en mosterd.

Bewaar deze groente, goed schoongeborsteld, in een gesloten zakje in de koelkast. Anders droogt ze gauw uit.


Receptideetjes



Geen opmerkingen:

Een reactie posten