zondag 2 november 2014

De aardpeer in de kijker...

De aardpeer is een knolgewas met een zachte, zoete smaak.. Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras).

Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline, die niet alleen mensen met diabetes ten goede komt. De smaak van de knol is lichtelijk zoet.

Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden. De schil van de aardpeer ziet er niet mooi uit, maar hoeft niet geschild te worden. U moet ze enkel goed wassen en alle knobbeltjes verwijderen. Hou er rekening mee dat knollen moeilijk verteerbaar zijn. Aardpeer kan gebruikt worden in salades en soep. Verder kunt u ze stomen, koken, roerbakken of frituren als chips.

Bewaar aardperen op een koele droge plaats bv in een papieren zak in de koelkast zo blijft de aardpeer nog 2 à 3 weken goed bewaarbaar


Zalm met spinazie, aardpeer en knolselder


Ingrediënten


  • 4 moten zalm
  • 400 g spinazie 
  • 400 ml kippenbouillon 
  • peper • zout 
  • 1 knolselder 
  • 400 g aardpeer 
  • 1 sjalot 
  • tijm 
  • ⅓ tl komijnzaad 
  • olijfolie 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de knolselder. Snij in stukken. Stoom ze gaar onder gesloten deksel.
Schrob ondertussen de aardpeer zeer grondig. Snij ze in stukjes en doe dit in een ovenschotel.
Schil en snij een sjalot in stukken. Doe dit samen met wat tijm, komijn, een eetlepel olijfolie.
Zet ze juist onder in kippenbouillon. Plaats dit in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 25 à 30 minuten.
Blancheer de spinazie kort in kokend water. Verfris ze dan dadelijk in ijskoud water. Laat uitlekken!
Doe olijfolie in de pan. Bak de gestoomde knolselder aan in de pan. Kruid met peper en zout.
Hak de spinazie iets fijner. Doe die in een blender met 200ml kippenbouillon en een eetlepel olijfolie. Blend het fijn en voeg eventueel nog wat kippenbouillon toe.
Doe wat olijfolie in een diep bord. Dep de zalm in de olijfolie en bak in een hete pan. Draai ze voorzichtig om en bak ook langs de andere kant.
Doe wat olijfolie in een diep bord. Dep de zalm in de olijfolie en bak in een hete pan. Draai ze voorzichtig om en bak ook langs de andere kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten