Klein groentepakket
Warmoes multicolor
Bloemkool
Sla
Tomaten
Wortelen
Groot groentepakket
Bloemkool
Sla
Tomaten
Pijpajuin
Basilicum
Meiraap
Courgette
Meiraap,
meiknolletje, knolraap of raap genoemd (Brassica rapa) is een vergeten
groente. Het zijn ronde witte knolletjes. Ze worden soms verkocht met het
loof er nog aan, maar niet altijd. Meirapen zijn lekker zacht en mals en de
smaak is lichtzoet. Meiraap wordt vers gegeten en kan ook in salades gebruikt
worden. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes,
courgettes of doperwtjes. Ze passen prima bij zomergroenten als paprika en
aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei.
Aanvoertijd:
Meiraapjes zijn in het voorjaar en de lente te koop. De naam “meiraap”
duidt op het feit dat de “raap” alleen in het voorjaar geteeld wordt. Zaait de
kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als herfstraap.
Bewaren:
Bewaar de meiraap 1-2 weken in de groentelade van de koelkast. Eventueel
de snijvlakken afdekken met plasticfolie.
Schoonmaken
en bereiden:
Was de meiraapjes voor gebruik en snij een plakje van de onder- en
bovenkant. Snijd de meiraap verder in plakken van ongeveer 1 ½ a 2 cm dik.
Schil deze plakken en snij ze vervolgens in blokjes of reepjes.
Variƫren
met Meiraap:
Soep van maken, het beste is een gebonden soep. Kaas erover raspen of
stukjes courgette smaakt prima.
Als blokjes in groentesoep erbij doen.
Roerbakken met andere groenten als paprika en courgettes en ui.
In een voorjaars stamppotje met aardappels en raapstelen.
In stoofschotels met prei, rozemarijn en kaas.
Even in blokjes gesmoord in boter of olie met bieslook zijn ze
verrukkelijk bij de aardappels en vlees.
Ovenfrietjes van meiraap met avocado-dip
1 el olijfolie
1 tl oregano
1/2 tl cayennepeper
(zee)zout
1 avocado
1 el mayonaise
1 el water
Sap van 1/2 limoen
Meng in een kommetje de olie, oregano, cayennepeper en het zout en zet
het even apart.
Verwarm de oven voor op 220 graden
Snijd de meiraapjes in reepjes gelijkend op frietjes. Doe ze in een kom
en meng ze goed met het oliemengsel. Zorg dat alle frietjes goed ingewreven
zijn. Verdeel de ovenfriet van meiraap over een met bakpapier beklede bakplaat
en plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Neem de bakplaat na 15 minuten
uit de oven en draai de frietjes om en bak ze nog eens 15 minuten.
Voor
de avocado dip :
Ontpit de avocado en lepel het vruchtvlees uit de beide helften. Doe het
vruchtvlees in een kommetje en vermeng dit met de mayonaise, het water en het
limoensap. Roer goed door elkaar tot er een sausje ontstaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten