dinsdag 15 juni 2021

Groentepakket 17/06

Klein groentepakket

Warmoes multicolor

Bloemkool

Sla

Tomaten

Wortelen


Groot groentepakket

Bloemkool

Sla

Tomaten

Pijpajuin

Basilicum

Meiraap

Courgette






Meiraap, meiknolletje, knolraap of raap genoemd (Brassica rapa) is een vergeten groente.  Het zijn ronde witte knolletjes. Ze worden soms verkocht met het loof er nog aan, maar niet altijd. Meirapen zijn lekker zacht en mals en de smaak is lichtzoet. Meiraap wordt vers gegeten en kan ook in salades gebruikt worden. Ze combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes, courgettes of doperwtjes. Ze passen prima bij zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei.

Aanvoertijd:

Meiraapjes zijn in het voorjaar en de lente te koop. De naam “meiraap” duidt op het feit dat de “raap” alleen in het voorjaar geteeld wordt. Zaait de kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als herfstraap.

Bewaren:

Bewaar de meiraap 1-2 weken in de groentelade van de koelkast. Eventueel de snijvlakken afdekken met plasticfolie.

Schoonmaken en bereiden:

Was de meiraapjes voor gebruik en snij een plakje van de onder- en bovenkant. Snijd de meiraap verder in plakken van ongeveer 1 ½ a 2 cm dik. Schil deze plakken en snij ze vervolgens in blokjes of reepjes.

Variƫren met Meiraap:

Soep van maken, het beste is een gebonden soep. Kaas erover raspen of stukjes courgette smaakt prima.

Als blokjes in groentesoep erbij doen.

Roerbakken met andere groenten als paprika en courgettes en ui.

In een voorjaars stamppotje met aardappels en raapstelen.

In stoofschotels met prei, rozemarijn en kaas.

Even in blokjes gesmoord in boter of olie met bieslook zijn ze verrukkelijk bij de aardappels en vlees.

 

Ovenfrietjes van meiraap met avocado-dip

 3 meiraapjes

 1 el olijfolie

 1 tl oregano

 1/2 tl cayennepeper

 (zee)zout

 1 avocado

 1 el mayonaise

 1 el water

 Sap van 1/2 limoen

 

Meng in een kommetje de olie, oregano, cayennepeper en het zout en zet het even apart.

Verwarm de oven voor op 220 graden

Snijd de meiraapjes in reepjes gelijkend op frietjes. Doe ze in een kom en meng ze goed met het oliemengsel. Zorg dat alle frietjes goed ingewreven zijn. Verdeel de ovenfriet van meiraap over een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Neem de bakplaat na 15 minuten uit de oven en draai de frietjes om en bak ze nog eens 15 minuten.

Voor de avocado dip :

Ontpit de avocado en lepel het vruchtvlees uit de beide helften. Doe het vruchtvlees in een kommetje en vermeng dit met de mayonaise, het water en het limoensap. Roer goed door elkaar tot er een sausje ontstaat.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten