dinsdag 30 maart 2021

Groentepakket 01/04

Klein groentepakket

Knolselder

Kervel

Paksoi

Wortelen


Groot groentepakket

Knolselder

Kervel

Paksoi

Fijne wortelen

Koolrabi

Witte selder




En dan nog wat inspiratie voor in de keuken :

Paksoi is een langwerpige bladgroente van Aziatische origine.  Het is een open kool met grote lange donkergroene bladeren, witte nerven en bladstelen.  

Hij komt dan wel uit de koolfamilie maar heeft niet de typische koolsmaak.  Hij smaakt pittiger.

Paksoi heeft een korte gaartijd en je kan hem stoven, stomen, wokken, grillen en zelfs rauw eten !

Een paar makkelijke en supersnelle gerechtjes voor 4 personen

Stoemp met paksoi

1 kg aardappelen

1 paksoi

Teentje knoflook, peper, zout, nootmuskaat

Klontje boter en geutje melk

Snij het onderste gedeelte van de paksoi en haal de bladeren los.  Was ze grondig, laat uitlekken en snij in stukken.

Kook de aardappelen gaar, giet ze af en maak er puree van door een scheutje melk, een eitje en een klontje boter door te roeren. Doe de paksoi en de look bij de puree. De restwarmte van de stoemp is voldoende om de paksoi te laten slinken. Breng op smaak met de peper, zout, nootmuskaat en werk eventueel af met geroosterde ajuintjes

 

Wok van paksoi met kippenreepjes

1 paksoi in stukjes (blad en steel)

3 el sojasaus, peper

300 g kip in reepjes/blokjes of een restje uit koelkast

1 blikje/potje mais 350 g,  uitgelekt

1 el sesamzaadjes

2 el olie om te wokken

300 g rijst

Kook de rijst gaar. Verhit de olie in de wok en bak de kip 2 min.  Doe de paksoi bij in de pan en bak 4 min mee.

Voeg de uitgelekte mais bij en de sesamzaadjes en roerbak nog 2 min. Breng op smaak met peper en sojasaus.


Paksoi met spekjes uit de wok

1 ajuin in ringen of stukjes gesneden

100 g champignons in schijfjes gesneden

50 g gerookte spekblokjes

1 paksoi

1 tomaat in blokjes

1 el citroensap, zout, peper

2 el olie om te wokken

Snij het witte gedeelte van de paksoi in stukken en hou apart. Snij het bladgedeelte van de paksoi in stukjes en hou apart.

Verhit de pan en bak de ajuin, champignons en spekreepjes 3 min. Voeg de witte paksoi delen toe en roerbak 2 min. Voeg daarna het bladgedeelte toe samen met de tomaat en bak 1 min. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten