dinsdag 16 maart 2021

Groentepakket 18/03

Klein groentepakket

Knolselder

Rode biet

Pastinaak

Bloemkool


Groot groentepakket

Gele biet

Postelein

Venkel

Wortelen

Bloemkool






Bloemkool met mosterd en kaas

1 grote bloemkool, in roosjes van ca. 4 cm

30 g boter

1 kleine ui, in fijne blokjes

1½ tl komijn

1 tl middelscherp kerriepoeder

1 tl mosterdpoeder

2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, in fijne blokjes

¾ tl zwart mosterdzaad

200 ml room

120 g belegen kaas, grof geraspt

15 g vers broodkruim

5 g peterselie, fijngesneden

 

Verhit de oven tot 180 °C. Stoom de bloemkoolroosjes 5 min. boven kokend water tot ze beetgaar zijn en laat ze afkoelen.

Doe de boter in de pan en laat de ui goudbruin worden. Voeg komijnzaad, kerriepoeder, mosterdpoeder en chilipepers toe en laat alles af en toe roerend 4 minuten smoren. Warm het mosterdzaad een minuut mee en giet de room erbij. Doe er 100 g kaas en ½ tl zout bij en laat de saus 2-3 min. pruttelen. Roer de bloemkool door de saus, laat nog een minuut staan en haal de pan van het vuur.

Doe de overgebleven 20 gram kaas in een kom en meng het broodkruim en de peterselie erdoor. Strooi het mengsel over de bloemkool en zet de pan in de over voor 8 min. Schakel de ovengrill op de hoogste stand en zet de pan er 4 minuten onder tot de bovenlaag goudbruin en krokant is.

  

Onderstaand receptje klinkt misschien raar maar is echt bijzonder lekker!

Tiramisu met pastinaak en peer

250 g pastinaken

1/2 el citroensap

6 el rietsuiker

1 dl opklopbare (soja)slagroom

1 peer

1 dl witte wijn

50 g rietsuiker

60 g speculaas


Schil de pastinaken en snijd ze in stukjes. Kook ze in 5 minuten gaar, giet ze af en laat ze goed uitlekken. Mix ze met het citroensap en 6 el suiker.

Klop de slagroom goed op en meng onder de pastinaak.

Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd haar in schijfjes.

Verwarm de witte wijn met 50 g suiker en stoof de perenschijfjes hierin gedurende enkele minuten. Giet het overgebleven vocht in een apart schaaltje. Laat de peren afkoelen.

Leg 50 g speculaaskoekjes even in het perenvocht en bedek er de bodem van een schaal mee. Dek ze af met een laagje peer, maar houd enkele schijfjes apart.

Verdeel de pastinaakroom over de schaal.

Snijd de resterende perenschijfjes in stukjes en strooi ze over de room.

Verkruimel de overgebleven speculaas en strooi de kruimels over de tiramisu.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten