Klein groentepakket
Knolselder
Rode biet
Pastinaak
Bloemkool
Groot groentepakket
Gele biet
Postelein
Venkel
Wortelen
Bloemkool
Bloemkool met mosterd en kaas
1 grote bloemkool, in roosjes van ca. 4 cm
30 g boter
1 kleine ui, in fijne blokjes
1½ tl komijn
1 tl middelscherp kerriepoeder
1 tl mosterdpoeder
2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, in fijne blokjes
¾ tl zwart mosterdzaad
200 ml room
120 g belegen kaas, grof geraspt
15 g vers broodkruim
5 g peterselie, fijngesneden
Verhit de oven tot 180 °C. Stoom de bloemkoolroosjes 5 min. boven kokend
water tot ze beetgaar zijn en laat ze afkoelen.
Doe de boter in de pan en laat de ui goudbruin worden. Voeg komijnzaad,
kerriepoeder, mosterdpoeder en chilipepers toe en laat alles af en toe roerend
4 minuten smoren. Warm het mosterdzaad een minuut mee en giet de room erbij.
Doe er 100 g kaas en ½ tl zout bij en laat de saus 2-3 min. pruttelen. Roer de
bloemkool door de saus, laat nog een minuut staan en haal de pan van het vuur.
Doe de overgebleven 20 gram kaas in een kom en meng het broodkruim en de
peterselie erdoor. Strooi het mengsel over de bloemkool en zet de pan in de
over voor 8 min. Schakel de ovengrill op de hoogste stand en zet de pan er 4
minuten onder tot de bovenlaag goudbruin en krokant is.
Onderstaand receptje klinkt misschien raar maar is echt bijzonder
lekker!
Tiramisu met pastinaak en peer
250 g pastinaken
1/2
el citroensap
6 el
rietsuiker
1 dl
opklopbare (soja)slagroom
1
peer
1 dl
witte wijn
50 g
rietsuiker
60 g
speculaas
Schil de pastinaken en snijd ze in stukjes. Kook ze in 5 minuten gaar, giet ze
af en laat ze goed uitlekken. Mix ze met het citroensap en 6 el suiker.
Klop
de slagroom goed op en meng onder de pastinaak.
Schil
de peer, verwijder het klokhuis en snijd haar in schijfjes.
Verwarm
de witte wijn met 50 g suiker en stoof de perenschijfjes hierin gedurende
enkele minuten. Giet het overgebleven vocht in een apart schaaltje. Laat de
peren afkoelen.
Leg
50 g speculaaskoekjes even in het perenvocht en bedek er de bodem van een
schaal mee. Dek ze af met een laagje peer, maar houd enkele schijfjes apart.
Verdeel
de pastinaakroom over de schaal.
Snijd
de resterende perenschijfjes in stukjes en strooi ze over de room.
Verkruimel
de overgebleven speculaas en strooi de kruimels over de tiramisu.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten