Pastinaak
Bloemkool
Prei
Wortelen
Groot groentepakket
Knolselder
Bloemkool
Postelein
Chinese Kool
Venkel
Wortelen
Bloemkool
Bloemkool is de roepnaam van een plant die eigenlijk voluit 'Brassica oleracea var botrytis subvar cauliflora' heet. De lange sliert kwalificaties weerspiegelt het hoge ontwikkelingsniveau waarmee deze plant zich distantieert van haar barbaarse voorvader, de 'oerkool'. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentieerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli. Er zijn rassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen.
Meer lezen over de evolutie van kool? Zie boerenkool.
Gezondheid
Bloemkool behoort tot de licht verteerbare koolsoorten. Maar er is nog een meer letterlijke betekenis voor 'licht': bloemkool houdt de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram. Het bevat dan weer wel veel vitamine C, een enkele portie bloemkool zou zelfs volstaan om in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voorzien.
Bereiding
Men kookt bloemkool vaak te lang en dompelt de brokstukken vervolgens onder in een bad van elastische kaassaus, zonde! De smaak van bloemkool komt het best tot zijn recht als je de groente precies gaar stooft, stoomt of roostert. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen). Bloemkool wordt doorgaans gekookt gegeten, maar is ook als rauwkost met een dipsausje natuurlijk erg lekker.
Recepten
Bloemkoolsoep met dragon en mosterd
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 2 prei stengels
- 1 sjalotje
- 1 dl melk
- 1 el olijfolie
- groentebouillon naar smaak
- 1 tot 1,5 el gehakte verse dragon
- 3 tot 4 kl mosterd
- peper
Bereiding
- Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes.
- Snipper de prei en de sjalot.
- Verhit de olijfolie en fruit de sjalot en de prei.
- Voeg de bloemkool en wat water toe en laat in ongeveer gaar stoven.
- Voeg de bouillon en heet water toe.
- Mix de soep fijn.
- Voeg melk en peper toe en laat goed doorwarmen.
- Voeg van het vuur de mosterd toe en roer de soep goed door om klontertjes te vermijden.
- Werk af met verse dragon.
Bloemkool pakora's
Ingrediënten
- 100 g kikkererwtenmeel
- 0,5 tl gemalen koriander
- 1 tl zout
- 0,5 tl gemalen kurkuma
- 0,5 tl chilipoeder
- 0,5 tl garam masala
- 1 à 2 teentjes knoflook
- 1,75 dl water
- 0,5 bloemkool, in roosjes
- 2 kleine uien, in ringen gesneden
Bereiding
- Zeef het meel in een kom.
- Voeg koriander, zout, kurkuma, chilipoeder, garam masala en geperste knoflook toe.
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
- Voeg langzaam het water toe en mix tot een dik, glad beslag.
- Haal bloemkool roosjes en ui ringen door het beslag.
- Verhit 4 cm olie in een diepe pan.
- Bak de bloemkool en ui in porties in 4 à 5 minuten goudgeel.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
door EVAvzw
Geen opmerkingen:
Een reactie posten