dinsdag 11 februari 2020

Groentepakket 13/02

Klein groentepakket
Selder
Savooikool
Bataat
Witte champignons


Groot groentepakket
Selder
Savooikool
Bataat
Witte champignons
Koolrabi
Prei


De bronafbeelding bekijken




Bataat


Zoete aardappel (Ipomoea batatas) of bataat is een niet aan de gewone aardappel verwant. De knolvormige wortel van een slingerachtige plant behoort tot de windefamilie en kent haar oorsprong in Mexico. Daar werd ze al lang voor de Incatijd verbouwd. Ze worden ook al eeuwen gekweekt in Azië. In het Caraïbisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten worden ze heel vaak gebruikt als basisingrediënt van vele volkse recepten. Denk maar aan de mashed yams die bij thanksgiving op vele Amerikaanse tafels tevoorschijn komen.
De knolachtige verdikte wortels verschillen niet alleen sterk in vorm, van langwerpig tot rond, maar ook in kleur: er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode bataten.

Bewaring

Zoete aardappels blijven 1 tot 2 weken goed bij kamertemperatuur.

Gezondheid

De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiënten.

Bereiding

Bataat kan op verschillende manieren worden bereid: geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schil de aardappel voor of na het koken.


Recepten



GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET PREI EN PITTIGE OREGANOYOGHURT


2 zoete aardappelen
2 preien, het groen verwijderd
¼ savooikool, de harde kern verwijderd en in reepjes
1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt
2 tl rijstazijn (of balsamicoazijn)
2 tl sojasaus
100 g Griekse yoghurt
klein teentje look, geperst
½ tl gedroogde oregano
handvol rucola
1 el pompoenpitten
 
Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de zoete aardappelen goed schoon, maar schil ze niet! Verwijder eventuele lelijke plekjes met een mesje. Leg de aardappelen in de schaal en plaats 40 minuten in de oven.
Schep de yoghurt om met de gehakte groene chilipeper, look en gedroogde oregano. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet opzij.
Snijd de prei in de lengte in 4 en hak vervolgens in stukjes van ongeveer een centimeter. Spoel ze, samen met de reepjes savooikool grondig. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de prei en savooi tot deze gaar zijn. Roer af en toe om, maar ook niet teveel. Het lekkerste effect krijg je als de groenten hier en daar wat bruin bakken. Voeg tenslotte de sojasaus en rijstazijn toe en kruid bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout naar eigen smaak.
Tijd om alles samen te stellen! Maak een snede in de gepofte zoete aardappel en druk beide helften met twee vorken open. Schep er de groenten in en werk af met een grote schep Griekse yoghurt, wat rucola, pompoenpitten en rucola.

MEDITERRAANSE STREET FOOD FRIETJES

400 g zoete aardappelen
2 kl paprikapoeder
1 komkommer
1 teentje knoflook
10 g munt
½ citroen
½ potje magere Griekse yoghurt
2 tomaten
1 rode ui
10 g bladpeterselie
100 g feta
2 el olijfolie
1 el olijfolie extra vierge
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en snij de zoete aardappelen (je hoeft ze niet te schillen) in dunne frietjes. Schik ze op een met bakpapier bedekte bakplaat, strooi er het paprikapoeder over en besprenkel met de olijfolie. Plaats de bakplaat 20-25 minuten in de oven. Schep halfweg om. De frietjes zijn klaar als ze gekleurd en krokant zijn.


Was de komkommer en rasp met een grove rasp. Leg de geraspte komkommer in een zeef, bestrooi met wat zout en laat het overtollige vocht uitlekken. Pers de knoflook. Pluk de blaadjes munt en hak fijn. Pers de citroen.


Doe de uitgelekte komkommer in een kom. Meng er de yoghurt en de helft van het citroensap door. Voeg de fijngehakte munt en de knoflook toe en breng op smaak met peper.


Snij de tomaten in blokjes. Snij de rode ui fijn. Hak de peterselie fijn. Meng de blokjes tomaat, rode ui, de helft van de fijngehakte peterselie, de extra vierge olijfolie en de rest van het citroensap door elkaar in een kom. Kruid met peper en zout. Verkruimel de feta.


Verdeel de zoete aardappelfrieten op de borden. Verdeel hierbij de tzatziki en het tomaten slaatje. Werk af met de verkruimelde feta en de rest van de fijngehakte peterselie en serveer.
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten