dinsdag 4 februari 2020

Groentepakket 6/02

Klein groentepakket
Baby andijvie
Knolselder
Aardpeer
Witte kool
Wortelen


Groot groentepakket
Baby andijvie
Pastinaak
Schorseneren
Spitskool
Wortelpeterselie
Wortelen


De bronafbeelding bekijken




Andijvie


Andijvie (Cichorum endivia) is een robuuste, chicorei-achtige plant. Ondanks haar robuuste uiterlijk is de plant warmteminnend. Tijdens de opkweek verlangt ze zelfs temperaturen tussen 15 en 20° Celsius. Vandaar dat de herfst hier het meest geschikte tijdstip is om andijvie te kweken: er komen dan helemaal geen serres aan te pas. De eigenlijke groei moet echter snel worden voltrokken, want andijvie is ‘schietgraag’, de krop schiet met andere woorden gemakkelijk door, wat de bloemvorming inluidt. Een vredig gebeuren, dat wel, maar allesbehalve aangenaam voor de boer. Niemand wenst andijvie in een vaas te stoppen. Gewoonlijk stopt men andijvie in de mond!

Gezondheid

Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter smaken, genieten de lichtgele, malse binnenste bladeren meestal de voorkeur. Toch bevatten uitgerekend die buitenbladeren de meeste voedingsstoffen (o.a. vezels, mineralen en vitamines).

Bereiding

Onze noorderburen zijn echt gek op andijvie. In België is het witte broertje veel bekender: Belgische andijvie of witlof. Serveer andijvie rauw in de vorm van salade, liefst in combinatie met een aantal joekels van vleestomaten en een lepel mayonaise erop. Rauwkost op zijn best! Je kan de bladgroente ook stoven. En dat levert verrassend lekkere maaltijden op. Om dit te bewijzen hebben we een aantal voortreffelijke Nederlandse receptjes in onze receptenwijzer.


Recepten


Andijvietaart met paprika en tuinkers

Ingrediënten
  • 1,5 ui
  • 1 rode/groene paprika
  • 1 krop andijvie
  • 1 el boter
  • 3 eieren
  • 1 dl room
  • peper
  • ½ bakje tuinkers
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 2 el bieslook
  • 1 bladerdeeg
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 225 °C.
  2. Snipper de ui.
  3. Snijd paprika in stukjes en andijvie in dunne reepjes, goed wassen en laten uitlekken.
  4. Verhit de boter in een pan. Fruit de gesnipperde ui circa 3 minuten. Bak paprika en andijvie circa 2 minuten mee. Laten afkoelen.
  5. Eieren los kloppen met room en peper. Helft van tuinkers erboven fijn knippen.
  6. Andijvie, kaas en bieslook door mengsel roeren.
  7. Springvorm (24cm) invetten. Bekleden met bladerdeeg. Groentemengsel in taart schenken.
  8. In midden van oven circa 25 minuten goudbruin en gaarbakken.
  9. Garneer met de rest van de tuinkers


Geroerbakte andijvie met sesam en gember

Ingrediënten
  • 1 el sesamzaad
  • stukje gemberwortel (± 2 cm)
  • 1 teentje knoflook
  • 800 g andijvie
  • 2 bosuitjes
  • 1 el (sesam)olie
  • zout
  • 1 el sojasaus of ketjap
Bereiding
  1. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin.
  2. Schil het stukje gember en rasp het.
  3. Snijd de knoflook in smalle reepjes.
  4. Maak de andijvie schoon en snijd de groente in repen.
  5. Was de bosuitjes en snijd ze in ringen.
  6. Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de gember en de knoflook.
  7. Voeg dan de ringen ui en de andijvie toe en roerbak dit in enkele minuten gaar.
  8. Maak de groente op smaak met wat zout en de sojasaus en strooi het sesamzaad er over.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten