dinsdag 12 december 2017

Groentepakket 14/12




Kleine pakketten

Pompoen

Broccoli

Gele raap

Chinese kool

 

Grote pakketten

Pompoen

Broccoli

Gele raap

Chinese kool

Daikon (Witte Rammenas= is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs)


Afbeeldingsresultaat voor chinese koolChinese kool


Chinese kool (Brassica rapa var. pekinensis) is een snel groeiende kool afkomstig uit Oost-Azië. Het wordt ook wel Chinakool of pe-tsai genoemd. Al in de 18e eeuw werd Chinese kool door missionarissen als een veel in China gebruikte groente gesignaleerd. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. De naam is enigszins misleidend want deze groente mist de uitgesproken koolsmaak. De bladgroente heeft een ietwat zoete smaak. Het is een losse krop van langwerpige, gekrulde bladeren met een brede, sappige nerf.

Gezondheid - Chinese kool is licht verteerbaar, arm aan calorieën (16 kcal per 100 gr.) en bevat veel vitamine C en calcium. Het heeft ook een hoog nitraatgehalte.

Bewaring - Men kan Chinese kool 1 à 2 weken bewaren in een papieren zak op een koele plaats.

Bereiding - Chinese kool is gemakkelijk te bereiden en snel gaar. Verwijder de eventuele minder mooie buitenbladeren. Vervolgens kunt u de rest van de kool grof of fijn snijden. U kunt haar koken, stoven, roerbakken of rauw eten. Voor salades kunt u het beste het binnenste gedeelte gebruiken. Want voor Chinese kool geldt: hoe meer naar binnen toe, hoe malser de bladeren zijn.
Voor stoven of koken geldt een bereidingstijd van ongeveer 10 minuten. Roerbakken kan iets korter. De bladeren worden vaak gebruikt om ingrediënten in te pakken.


Recepten

woensdag 6 december 2017

Groentepakket 7/12

Kleine pakketten

boerenkool
yacon
venkel
winterkers

Grote pakketten 

boerenkool
yacon
venkel
winterkers
schorseneer 

dinsdag 28 november 2017

Groentepakket 30/11


Kleine pakketten

prei

knolselder

wortelen multi color

koolrabi

 


Grote pakketten

prei

knolselder

wortelen multi color

Afbeeldingsresultaat voor preikoolrabi

radicchio (zie helemaal onderaan voor recepten)



Prei



Prei (Allium Porrum) is een tweejarige plant, maar wordt gekweekt als éénjarige groente. Behalve in de lente is prei het hele jaar door verkrijgbaar. Voor elk seizoen zijn er tegenwoordig meerdere geschikte rassen op de markt. Winterharde soorten groeien wel aanzienlijk trager. Zomerprei heeft lange, dunne stengels met een geelgroene kleur en een fijne structuur. Herfstprei is grover. Winterprei is dat nog meer en kan veel vorst verdragen.

Prei mag dan wel niet zo penetrant ruiken en smaken als knoflook, ze stamt wel af van dezelfde familie. Aan de kusten van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus vind je tot op vandaag nog wilde prei. Eeuwenlange cultivatie door Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgde ervoor dat de groente in uiteenlopende omstandigheden kan gedijen.

In een onophoudelijke wedijver om in de gunst van de consument te geraken, sloven telers zich uit om hun prei zoveel mogelijk aan te aarden. Op die manier trachten ze het malse witte stuk te verlengen. Terwijl het (donker)groene gedeelte net zo goed voor consumptie geschikt is, verkiezen velen toch het onderste gedeelte.

Preiplanten hebben een voorkeur voor vochthoudende, humusrijke grond met een goede structuur. Ze zijn met andere woorden veeleisend. Hier op De Wassende Maan moeten ze het helaas stellen met lichte zandgrond, wat verklaart waarom onze prei een beetje frèle blijft, maar toch boordevol smaak zit!


Recepten









Roodlof of radicchio



Roodlof (‘radicchio rosso’) is wel degelijk familie van witlof. Het is een mooi en gezond bladgewas (onder meer door de aanwezige bitterstoffen) die door fijnproevers erg gewaardeerd wordt. Je vindt ze meestal slechts in delicatessenzaken. De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter (niet geschikt voor consumptie) en worden daarom bij de oogst verwijderd.

Bereiding - Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette. Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout. Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook. Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla.
Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.

Bewaring - Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast. 



Recepten



dinsdag 21 november 2017

Groentepakket 23/11


Kleine pakketten

savooikool

witloof

witte champignons

winterpostelein

 


Grote pakketten

savooikool

witloof

witte champignons

winterpostelein

rode bietjes



Savooikool



Afbeeldingsresultaat voor biologische savooikoolSavooikool (Brassica oleracea var. sabauda) is één van de vele bizarre variëteiten uit de kolenfamilie. Terwijl de groeiwijze nog wel als normaal kan worden beschouwd, is de textuur van het blad dat zeker niet.

Bereiding - Het leerachtige, geribbelde savooiblad is niet meteen de meest geschikte appetizer bij feestelijke aangelegenheden, maar eenmaal verwerkt in een smoutige stoofpot is savooikool een verrassend lekkere groente. Bovendien is het perfect combineerbaar met andere winterse groenten zoals raapjes. Fervente vleeseters kunnen aan deze stamppot een stuk schaap toevoegen. Vergeet in dat geval de laurierblaadjes niet.

Gezondheid -Zoals de andere koolsoorten is savooi in noordelijke streken een belangrijke bron van vitamines en voedingsvezels.

Recepten

dinsdag 14 november 2017

Groentepakket 16/11

Afbeeldingsresultaat voor rode kool


Kleine bakken

Rode kool

Spruiten

Wortelpeterselie

Veldsla

 

Grote bakken

Rode kool

Spruiten

Wortelpeterselie

Veldsla

Appel (Boskoop) om bij de rode kool klaar te maken ...



Rode kool



Rode kool (Brassica Oleracea convar. capitata var. rubra), uit de familie van de sluitkolen, was tot het midden van de 20-ste eeuw een geliefde groente. Niet alleen omdat hij in de moeilijkste weersomstandigheden toch in volume kon toenemen en je hem lang kon bewaren, maar ook omdat zijn smaak toen als subtiel werd beschouwd. Tegenwoordig is de groente echter veel minder populair.

Bereiding - Wat je best niet doet, is de kool een half uur of langer op het vuur laten staan. Want dan gaat de mosterdolie helemaal verloren. Mosterdolie is precies verantwoordelijk voor het koolaroma en bovendien helpt het achteraf bij de vertering. Deze regel geldt trouwens voor alle kolen, en voor sluitkolen in het bijzonder. 


Recepten

woensdag 8 november 2017

Groentepakket 9/11


Deze week de allerlaatste nazomerbak!

Kleine pakketten

Aubergine

Paprika

Bleekselder

Kervel

 

Grote pakketten

Aubergine

Paprika

Bleekselder

Kervel

De grote pakketten krijgen er nog de laatste belgische tomaten bij!






Kervel 

Kervel (Anthriscus cerefolium)  deelt men meestal onder bij de kruiden. Het is een van de vijf bestanddelen van fines herbes, een Franse mengeling van verse kruiden. De Fransen zijn er enthousiaste gebruikers van. Over de landgrenzen heen daarentegen bleef kervel lange tijd een nobele onbekende. Hoewel…
In Vlaanderen kreeg kervel wèl een functie toebedeeld, zij het één met weinig aanzien: kervel vliegt in de Vlaamse keuken steevast in de soep. Kervel is gelijk aan soep en daarmee uit. Hoeveel mixers hopeloos verstrengeld raakten in kervelsoep kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar het moeten er zeer veel zijn. Telkens vormt dit een ernstig probleem dat om een snelle oplossing vraagt. Want als je kervel niet meer kan mixen, wat moet je er dan in godsnaam mee? Je kan het toch niet zomaar weggooien!? Neen, dat hoeft ook helemaal niet!

Bereiding - Kervel is een voortreffelijk bij de bereiding van vis, bij pasta (pesto), omelet, aardappelsalade, etc... De smaak heeft iets weg van anijs, en ook wel van peterselie. Je mag kervel echter niet te lang meekoken of -stomen, want zo verliest het zijn aroma.

Bewaring - Kervel is kwetsbaar om te bewaren. Bij voorkeur hou je het op een donkere, koele en droge plek, zeker niet langer dan twee dagen.


Recepten

dinsdag 24 oktober 2017

Groentepakket 26/10


Kleine pakketten

oranje pompoen

wortelen

bruine champignons

groenlof

 


Grote pakketten

oranje pompoen

wortelen

bruine champignons

groenlof

crosne (een klein knolgewas dat zowel rauw (in een slaatje) of gefrituurd kan worden gegeten)=>


 


Groenlof


Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) is een buitenbeentje dat de meeste kookboeken negeren. Onterecht, want uit onze populariteitsmeting bleek dat deze eerder bittere groente bij veel mensen wel in de smaak valt.

Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond (een lichte bemesting is voldoende). De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt.

Bereiding - Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree,  hespenrolletjes mee maken of gewoon rauw!

Bewaring - De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen.


Recepten


Soep


Hoofdgerecht


Bijgerecht


Salades

dinsdag 17 oktober 2017

Groentepakket 19/10


Kleine pakketten:

broccoli

venkel

Afbeeldingsresultaat voor venkel
pastinaak

sla

 
Grote pakketten:

broccoli

venkel

pastinaak

sla

kardoen








Venkel



Venkel (Foeniculum Vulgare var. dulce) komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

Gezondheid - Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant.
Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Bereiding - Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:
  • koken met water en wat zout
  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker
  • stoven met stukjes tomaat en ui
  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje
  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas
  • als salade met appel, paprika en tomaat
(Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus geschikt voor jeugdige mondjes.)

Bewaring - Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.


Recepten