Kleine pakketten
prei
knolselder
wortelen
multi color
koolrabi
Grote
pakketten
prei
knolselder
wortelen multi color
radicchio (zie helemaal onderaan voor recepten)
Prei
Prei (Allium Porrum) is een tweejarige plant, maar wordt gekweekt als éénjarige groente. Behalve in de lente is prei het hele jaar door verkrijgbaar. Voor elk seizoen zijn er tegenwoordig meerdere geschikte rassen op de markt. Winterharde soorten groeien wel aanzienlijk trager. Zomerprei heeft lange, dunne stengels met een geelgroene kleur en een fijne structuur. Herfstprei is grover. Winterprei is dat nog meer en kan veel vorst verdragen.
Prei mag dan wel niet zo penetrant ruiken en smaken als knoflook, ze stamt wel af van dezelfde familie. Aan de kusten van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus vind je tot op vandaag nog wilde prei. Eeuwenlange cultivatie door Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgde ervoor dat de groente in uiteenlopende omstandigheden kan gedijen.
In een onophoudelijke wedijver om in de gunst van de consument te geraken, sloven telers zich uit om hun prei zoveel mogelijk aan te aarden. Op die manier trachten ze het malse witte stuk te verlengen. Terwijl het (donker)groene gedeelte net zo goed voor consumptie geschikt is, verkiezen velen toch het onderste gedeelte.
Preiplanten hebben een voorkeur voor vochthoudende, humusrijke grond met een goede structuur. Ze zijn met andere woorden veeleisend. Hier op De Wassende Maan moeten ze het helaas stellen met lichte zandgrond, wat verklaart waarom onze prei een beetje frèle blijft, maar toch boordevol smaak zit!
Prei mag dan wel niet zo penetrant ruiken en smaken als knoflook, ze stamt wel af van dezelfde familie. Aan de kusten van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus vind je tot op vandaag nog wilde prei. Eeuwenlange cultivatie door Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgde ervoor dat de groente in uiteenlopende omstandigheden kan gedijen.
In een onophoudelijke wedijver om in de gunst van de consument te geraken, sloven telers zich uit om hun prei zoveel mogelijk aan te aarden. Op die manier trachten ze het malse witte stuk te verlengen. Terwijl het (donker)groene gedeelte net zo goed voor consumptie geschikt is, verkiezen velen toch het onderste gedeelte.
Preiplanten hebben een voorkeur voor vochthoudende, humusrijke grond met een goede structuur. Ze zijn met andere woorden veeleisend. Hier op De Wassende Maan moeten ze het helaas stellen met lichte zandgrond, wat verklaart waarom onze prei een beetje frèle blijft, maar toch boordevol smaak zit!
Recepten
- Gentse waterzooi
- Gestoofde prei en wortel met manouri
- Gestoomde prei met pijnboompitten
- Kabeljauwtaart met prei
- Kroketjes van prei en tuinkers
- Linzenschotel
- Ovenschotel met prei
- Pasta met prei
- Preibeignets met een pikant tomatensausje
- Preigratin met linzen
- Preisoep
- Preitaart
- Preitaart met tomaten en gorgonzola
- Preitaart snel klaar
- Preivelouté met postelein
- Prei en oesterzwammen/champignon
- Quiche met prei, champignons en blauwe schimmelkaas
- Ragout van linzen met prei en champignons
- Salade van prei met rode biet
- Seitan-prei ratatouille
- Tartelettes met griet en jonge prei
- Varkenslapjes met prei en champignons
- Vispotje
- Warme salade van jonge prei en linzen
- Zoete prei,ricotta en tomatenlasagne
Roodlof of radicchio
Roodlof (‘radicchio rosso’) is wel degelijk familie van witlof. Het is een mooi en gezond bladgewas (onder meer door de aanwezige bitterstoffen) die door fijnproevers erg gewaardeerd wordt. Je vindt ze meestal slechts in delicatessenzaken. De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter (niet geschikt voor consumptie) en worden daarom bij de oogst verwijderd.
Bereiding - Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette. Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout. Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook. Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla.
Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.
Bewaring - Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast.
Bereiding - Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette. Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout. Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook. Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla.
Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.
Bewaring - Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast.
Recepten
- Knapperig roodlof met zachtzoete kokosbietjes
- Gegrild radicchio uit Treviso
- Salade met geitenkaas en avocado
- Risotto met radicchio
- Tagliatelle met radicchio
Geen opmerkingen:
Een reactie posten