Sla
Wortel
Oranje Pompoen
Witte selder
Bloemkool
Groot groentepakket
Sla
Oranje Pompoen
Witte selder
Bloemkool
Groene boerenkool
Koolrabi
Bataat
GRATIN VAN AARDAPPELEN EN KOOLRABI
INGREDIËNTEN
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 bosje verse tijm
- 1 grote of 2 kleine koolrabi’s
- 400 g bloemig kokende aardappelen
- zout & vers gemalen witte peper
- 200 g crème fraîche
- sap van 1/2 citroen
BEREIDING
- Snipper de ui en de knoflook.
- Pluk de blaadjes van de gewassen en droog geslagen tijm.
- Meng de ui, de knoflook en de tijm door elkaar en kruid met peper en zout.
- Snijd de geschilde en van de houtachtige plekken ontdane koolrabi in dunne plakjes.
- Schaaf of snijd de geschilde en gewassen aardappelen in dunne plakken.
- Leg de aardappelen en de koolrabi om en om dakpansgewijs in een ovenschaal.
- Bestrooi ieder laagje met wat van het tijmmengsel.
- Roer het citroensap door de crème fraîche en giet dit mengsel over de groenten.
- Laat de gratin op het rooster in het midden van de oven op 200°C gaar en goudbruin worden.
- Geef er een gemengde salade bij. Combineer bijvoorbeeld met lamskoteletten.
GEKRUIDE SOEP MET KAASCROUTONS
INGREDIËNTEN
- 1 koolrabi
- 1 prei
- 1 tak selder (met blad)
- 1 ui
- 2 teentjes look
- snuifje tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 kl venkelzaad
- 1 el olijfolie
- groentebouillon naar smaak
- peper
- zout
- muskaatnoot
- volkoren stokbrood
- gruyèrekaas
BEREIDING
- Maak de groenten schoon en snij ze in kleine stukjes.
- Verwarm de olie en fruit de ui samen met de ui.
- Voeg de overige groenten, de laurier, de venkelzaadjes en ongeveer 0,75 liter water toe.
- Laat de groenten gaar koken.
- Voeg de bouillon toe en laat de soep nog even zachtjes koken.
- Controleer de smaak en voeg eventueel wat extra kruiden toe.
- Snij intussen het stokbrood (of oud brood) in dunne plakken en beleg die met de kaas.
- Laat de kaas croutons in een voorverwarmde oven roosteren tot de kaas goudbruin is.
- Leg in elk soepbord een warm broodje en schenk de soep erover.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten