dinsdag 8 februari 2022

Groentepakket 10/02

Klein groentepakket

Sla 
Wortel
Oranje Pompoen
Witte selder
Bloemkool


Groot groentepakket

Sla 
Oranje Pompoen
Witte selder
Bloemkool
Groene boerenkool
Koolrabi
Bataat




GRATIN VAN AARDAPPELEN EN KOOLRABI

INGREDIËNTEN
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 bosje verse tijm
  • 1 grote of 2 kleine koolrabi’s
  • 400 g bloemig kokende aardappelen
  • zout & vers gemalen witte peper
  • 200 g crème fraîche
  • sap van 1/2 citroen
BEREIDING
  1. Snipper de ui en de knoflook.
  2. Pluk de blaadjes van de gewassen en droog geslagen tijm.
  3. Meng de ui, de knoflook en de tijm door elkaar en kruid met peper en zout.
  4. Snijd de geschilde en van de houtachtige plekken ontdane koolrabi in dunne plakjes.
  5. Schaaf of snijd de geschilde en gewassen aardappelen in dunne plakken.
  6. Leg de aardappelen en de koolrabi om en om dakpansgewijs in een ovenschaal.
  7. Bestrooi ieder laagje met wat van het tijmmengsel.
  8. Roer het citroensap door de crème fraîche en giet dit mengsel over de groenten.
  9. Laat de gratin op het rooster in het midden van de oven op 200°C gaar en goudbruin worden.
  10. Geef er een gemengde salade bij. Combineer bijvoorbeeld met lamskoteletten.



GEKRUIDE SOEP MET KAASCROUTONS

INGREDIËNTEN
  • 1 koolrabi
  • 1 prei
  • 1 tak selder (met blad)
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • snuifje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kl venkelzaad
  • 1 el olijfolie
  • groentebouillon naar smaak
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • volkoren stokbrood
  • gruyèrekaas
BEREIDING
  1. Maak de groenten schoon en snij ze in kleine stukjes.
  2. Verwarm de olie en fruit de ui samen met de ui.
  3. Voeg de overige groenten, de laurier, de venkelzaadjes en ongeveer 0,75 liter water toe.
  4. Laat de groenten gaar koken.
  5. Voeg de bouillon toe en laat de soep nog even zachtjes koken.
  6. Controleer de smaak en voeg eventueel wat extra kruiden toe.
  7. Snij intussen het stokbrood (of oud brood) in dunne plakken en beleg die met de kaas.
  8. Laat de kaas croutons in een voorverwarmde oven roosteren tot de kaas goudbruin is.
  9. Leg in elk soepbord een warm broodje en schenk de soep erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten