dinsdag 26 januari 2021

Groentepakket 28/01

Klein groentepakket 

Koolraap

Gele raapjes

Prei

Wortelen


Groot groentepakket 

Wortelpeterselie

Gele raapjes

Prei

Knolselder

Witloof

Gele raap

Deze raapjes vertonen veel gelijkenissen met de meiraapjes, maar ze zijn iets zachter van smaak.

Je kan deze raapjes ook best schillen en garen in plaats van ze rauw op te eten.

Tip: Raapjes bevatten zwavel. Een stuk brood in het kookwater neemt de zwavelgeur weg die vrijkomt tijdens het koken van deze groente.


Stoofpotje van vergeten groenten en spek

 

4 middelgrote bloemige aardappelen (elk 100 g)

1 el olijfolie

1 kleine prei, in dunne schijfjes gesneden

5 plakjes mager spek, in 3 delen gesneden

wortelen, geschild en overlangs doormidden gesneden

1/4 koolraap, geschild en in kleine blokjes gesneden

300 ml cider of bouillon

2 takjes verse tijm, verwijder de blaadjes voor gebruik

handvol boerenkool, versnipperd

 

Snijd de gewassen en ongeschilde aardappelen in kleine blokjes.

Verhit de olie in een grote pan en voeg de prei en het spek toe.

Bak 3-4 minuten.

Voeg dan de aardappelblokjes, wortelen, koolraap, cider en tijm toe.

Breng aan de kook.

Laat 15-20 minuten sudderen met het deksel op de pan.

Voeg de boerenkool vijf minuten voor het einde van de kooktijd toe en laat lichtjes stomen. Dien op in diepe kommen.

 

Boeuf Bourguignon

 

1,2 kg rundvlees

uien

3 teentjes knoflook

wortels

1 stengel selder

boterraapjes

2 blaadjes laurier

2 takjes tijm

2 kruidnagels

4 jeneverbessen

1 fles rode wijn

bakboter

300 g champignons

300 g mager spek

3 eetlepels bloem

1 bos peterselie

320 g zilveruitjes

Tijm, laurier, marjolein

versgemalen peper, zout

800 g aardappelen

Pel en snijd de uien in grote stukken. Kneus en pel de knoflook.
Snijd de selder, raapjes en wortels in stukken en verzamel alles in een grote kom. Voeg het vlees, laurier en tijm bij. Kruid met kruidnagel, peper en zout.

Voeg enkele gekneusde jeneverbessen en knoflookteentjes toe.
Overgiet met de rode wijn en plaats afgedekt in de koelkast voor minimum 2 uur. Je kan dit ook de dag voordien al doen.

Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
Snijd het spek in reepjes. Smelt een klontje boter in een grote kookpot met dikke bodem en bak hierin de spekreepjes.  Schep uit de kookpot en bak het rundsvlees rondom goudbruin.

Maak de champignons schoon en snijd in vier. Voeg ze toe aan het vlees en laat mee bakken op een hoog vuur.

Giet de marinade door een zeef. Houd de groenten apart en zet de marinade opzij. Verwijder de jeneverbessen, laurier, tijm, knoflook en kruidnagel uit.

Voeg de gemarineerde groenten bij het vlees. Bestrooi met bloem en laat even mee bakken.

Giet de spekreepjes en marinade over het vlees en breng aan dit aan de kook.

Zet het deksel op de pan. Laat ongeveer 2 uur op een zacht vuur sudderen.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg deze toe aan het vlees, laat nog een 30 minuten sudderen zonder deksel.

Spoel de peterselie, laat uitlekken en hak fijn. Strooi de gesnipperde peterselie over de boeuf bourguignon.
Serveer met de gekookte aardappelen.

 

Receptjes : lekker van bij ons

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten