dinsdag 23 juni 2020

Groentepakket 25/06

Klein groentepakket
Sla
Trostomaat
Komkommer
Warmoes


Groot groentepakket
Sla
Trostomaat
Komkommer
Warmoes
Radijs
Wortelen


De bronafbeelding bekijken



Warmoes


Warmoes is een ‘vergeten’ bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de biologische vershandel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft. Vroeger at men van warmoes zelf alleen de bladstengels op. De smaak komt deels overeenkomt met die van spinazie. De stengels kunnen verschillende kleuren aannemen: wit, geel of rozerood.

Bewaring

Warmoes kun je het best zo snel mogelijk verwerken, zo blijft zijn voedingswaarde en smaak behouden. Je kunt hem eventueel in een plastic zak (niet volledig dicht geknoopt) vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren.

Gezondheid

Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd

Bereiding

Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. Na hem goed te spoelen kan je de groente in stukken gaar stoven. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoestaart, warmoeslasagne enzovoort. Tip: meng een soeplepel vers geroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!


www.dewassendemaan.be


Recepten


Quiche met warmoes, wortelen en geitenkaas

Ingrediƫnten
  • bladerdeeg
  • 500 g warmoes
  • 200 g wortelen
  • 250 g harde geitenkaas
  • 3 eieren
  • cashewnoten
  • olijfolie
  • peper
Bereiding
Bereid het bladerdeeg voor zoals aangegeven op de verpakking.
  1. Was de warmoes en snijd de stengels uit de bladeren.
  2. Snij de stengels in stukjes en stoof deze in wat olijfolie.
  3. Voeg na 10 minuten het in repen gesneden bladgroen toe.
  4. Stoom de jonge wortelen en snij ze in plakjes.
  5. Klop de eieren los en voeg de in blokjes gesneden geitenkaas toe.
  6. Kruid met veel peper.
  7. Voeg de warmoes en wortelen toe.
  8. Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en vul deze met het mengsel.
  9. Garneer de taart met wat cashewnoten.
  10. Bak de quiche op 210° gedurende +/- 20 minuten.


Pastasaus van warmoes

Ingrediƫnten
  • een bussel warmoes
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 2 dl (soja)room
  • wat groentebouillon
  • muskaatnoot
  • peper & zout
  • verse gember
  • 100 g geroosterde pijnboompitten
Bereiding
  1. Was de warmoes en hak de schoongemaakte bladeren en de stelen fijn.
  2. Verwarm de olie, fruit de gesnipperde ui met de geperste knoflook en voeg de verse gember toe.
  3. Voeg daarna de stelen van de warmoes toe en even later de fijngehakte bladeren, laat alles zachtjes gaar stoven.
  4. Breng op smaak met peper, kruidenzout en muskaatnoot.
  5. Mix fijn met de staafmixer en roer er de room onderdoor en eventueel wat groentebouillon.
  6. Serveer de pastasaus op pasta naar keuze en bestrooi met geroosterde pijnboompitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten