dinsdag 9 juni 2020

Groentepakket 11/06

Klein groentepakket
Sla
Trostomaat
Pijpajuin
Warmoes


Groot groentepakket
Sla
Trostomaat
Pijpajuin
Warmoes
Yacon


De bronafbeelding bekijken

Pijpajuin


Pijpajuin is ook wel gekend als lente-, stengel-, bosui of ‘schalulleke’. Die stengeltjes zijn een plezier om te telen. We geven dat eerlijk toe. Het is vooral tof omdat wij tegen alle spelregels in gebruik maken van biologische krieluitjes als plantgoed. Dankzij die valse start blijven we het onkruid mijlenver voor. Enkele weken nadat je de bolletjes in de aarde hebt geduwd kan je reeds beginnen oogsten. Van ziektes of plagen hoef je niet meteen wakker te liggen, want vóór die boosdoeners hebben beslist waar ze de jonge plantjes het eerst zullen attaqueren is de buit al binnen!

Bewaring

Pijpajuin bewaren gaat prima op een koele en donkere plek. Het blijft dan één tot twee weken goed. Ideaal om nu en dan een stengeltje op te gebruiken.

Bereiding

Pijpajuin is heerlijk gesnipperd als afwerking van een salade of wokgerecht. Ook warm is dit een lekkernij. Je kan de stengeltjes zelf zo op de rooster van je barbecue of onder de grill leggen. Een delicatesse!



Recepten



Gegrilde pijpajuin met romescosaus
Ingrediënten
  • 12 dikke lente-uien
  • 4 kleine tomaten
  • 1 teentje look
  • 1 dl olijfolie
  • 2 stukken wit brood
  • zout
  • 125 gr amandelpoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 th lepel paprikapoeder
  • 2 el rode wijnazijn
Bereiding
  1. Maak de uien schoon en leg ze in een ovenschotel of op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Leg de uien een 15-tal minuten in een oven van 200° of gril ze op de bakplaat.
  2. Mix alle overige ingrediënten voor de saus in de blender. Serveer over de gare uien.
Tofu omelet met bosui
Ingrediënten
  • een pakje tofu
  • 2 bosuitjes
  • sesamolie
  • zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • bloem
  • zout
  • eventueel een snufje gemberpoeder
  • 3 eetlepels groentebouillon
Bereiding
  1. Snijd de tofu in plakken van ca. 1 cm. Haal ze door de bloem en daarna door de los geklopte eieren.
  2. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en doe de plakken tofu erin. Voeg een scheutje sesamolie toe en de gesnipperde bosuitjes. Eventueel kan er een snufje gember bij, afmaken met de bouillon.
  3. Heerlijk met mihoen of rijst.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten