maandag 17 februari 2020

Groentepakket 20/02

Klein groentepakket
Pastinaak
Bloemkool
Prei
Wortelen


Groot groentepakket
Knolselder
Bloemkool
Postelein
Chinese Kool
Venkel
Wortelen


Afbeeldingsresultaten voor bloemkool


Bloemkool


Bloemkool is de roepnaam van een plant die eigenlijk voluit 'Brassica oleracea var botrytis subvar cauliflora' heet. De lange sliert kwalificaties weerspiegelt het hoge ontwikkelingsniveau waarmee deze plant zich distantieert van haar barbaarse voorvader, de 'oerkool'. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentieerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli. Er zijn rassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen.
Meer lezen over de evolutie van kool? Zie boerenkool.

Gezondheid

Bloemkool behoort tot de licht verteerbare koolsoorten. Maar er is nog een meer letterlijke betekenis voor 'licht': bloemkool houdt de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram. Het bevat dan weer wel veel vitamine C, een enkele portie bloemkool zou zelfs volstaan om in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voorzien.

Bereiding

Men kookt bloemkool vaak te lang en dompelt de brokstukken vervolgens onder in een bad van elastische kaassaus, zonde! De smaak van bloemkool komt het best tot zijn recht als je de groente precies gaar stooft, stoomt of roostert. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen). Bloemkool wordt doorgaans gekookt gegeten, maar is ook als rauwkost met een dipsausje natuurlijk erg lekker.


Recepten

Bloemkoolsoep met dragon en mosterd

Ingrediënten
  • 1 bloemkool
  • 2 prei stengels
  • 1 sjalotje
  • 1 dl melk
  • 1 el olijfolie
  • groentebouillon naar smaak
  • 1 tot 1,5 el gehakte verse dragon
  • 3 tot 4 kl mosterd
  • peper
Bereiding
  1. Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes.
  2. Snipper de prei en de sjalot.
  3. Verhit de olijfolie en fruit de sjalot en de prei.
  4. Voeg de bloemkool en wat water toe en laat in ongeveer gaar stoven.
  5. Voeg de bouillon en heet water toe.
  6. Mix de soep fijn.
  7. Voeg melk en peper toe en laat goed doorwarmen.
  8. Voeg van het vuur de mosterd toe en roer de soep goed door om klontertjes te vermijden.
  9. Werk af met verse dragon.
 door Velt


Bloemkool pakora's

Ingrediënten
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • 0,5 tl gemalen koriander
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl gemalen kurkuma
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 0,5 tl garam masala
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 1,75 dl water
  • 0,5 bloemkool, in roosjes
  • 2 kleine uien, in ringen gesneden
Bereiding
  • Zeef het meel in een kom.
  • Voeg koriander, zout, kurkuma, chilipoeder, garam masala en geperste knoflook toe.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
  • Voeg langzaam het water toe en mix tot een dik, glad beslag.
  • Haal bloemkool roosjes en ui ringen door het beslag.
  • Verhit 4 cm olie in een diepe pan.
  • Bak de bloemkool en ui in porties in 4 à 5 minuten goudgeel.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

door EVAvzw

dinsdag 11 februari 2020

Groentepakket 13/02

Klein groentepakket
Selder
Savooikool
Bataat
Witte champignons


Groot groentepakket
Selder
Savooikool
Bataat
Witte champignons
Koolrabi
Prei


De bronafbeelding bekijken




Bataat


Zoete aardappel (Ipomoea batatas) of bataat is een niet aan de gewone aardappel verwant. De knolvormige wortel van een slingerachtige plant behoort tot de windefamilie en kent haar oorsprong in Mexico. Daar werd ze al lang voor de Incatijd verbouwd. Ze worden ook al eeuwen gekweekt in Azië. In het Caraïbisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten worden ze heel vaak gebruikt als basisingrediënt van vele volkse recepten. Denk maar aan de mashed yams die bij thanksgiving op vele Amerikaanse tafels tevoorschijn komen.
De knolachtige verdikte wortels verschillen niet alleen sterk in vorm, van langwerpig tot rond, maar ook in kleur: er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode bataten.

Bewaring

Zoete aardappels blijven 1 tot 2 weken goed bij kamertemperatuur.

Gezondheid

De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiënten.

Bereiding

Bataat kan op verschillende manieren worden bereid: geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schil de aardappel voor of na het koken.


Recepten



GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET PREI EN PITTIGE OREGANOYOGHURT


2 zoete aardappelen
2 preien, het groen verwijderd
¼ savooikool, de harde kern verwijderd en in reepjes
1 groene chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt
2 tl rijstazijn (of balsamicoazijn)
2 tl sojasaus
100 g Griekse yoghurt
klein teentje look, geperst
½ tl gedroogde oregano
handvol rucola
1 el pompoenpitten
 
Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de zoete aardappelen goed schoon, maar schil ze niet! Verwijder eventuele lelijke plekjes met een mesje. Leg de aardappelen in de schaal en plaats 40 minuten in de oven.
Schep de yoghurt om met de gehakte groene chilipeper, look en gedroogde oregano. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet opzij.
Snijd de prei in de lengte in 4 en hak vervolgens in stukjes van ongeveer een centimeter. Spoel ze, samen met de reepjes savooikool grondig. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de prei en savooi tot deze gaar zijn. Roer af en toe om, maar ook niet teveel. Het lekkerste effect krijg je als de groenten hier en daar wat bruin bakken. Voeg tenslotte de sojasaus en rijstazijn toe en kruid bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout naar eigen smaak.
Tijd om alles samen te stellen! Maak een snede in de gepofte zoete aardappel en druk beide helften met twee vorken open. Schep er de groenten in en werk af met een grote schep Griekse yoghurt, wat rucola, pompoenpitten en rucola.

MEDITERRAANSE STREET FOOD FRIETJES

400 g zoete aardappelen
2 kl paprikapoeder
1 komkommer
1 teentje knoflook
10 g munt
½ citroen
½ potje magere Griekse yoghurt
2 tomaten
1 rode ui
10 g bladpeterselie
100 g feta
2 el olijfolie
1 el olijfolie extra vierge
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en snij de zoete aardappelen (je hoeft ze niet te schillen) in dunne frietjes. Schik ze op een met bakpapier bedekte bakplaat, strooi er het paprikapoeder over en besprenkel met de olijfolie. Plaats de bakplaat 20-25 minuten in de oven. Schep halfweg om. De frietjes zijn klaar als ze gekleurd en krokant zijn.


Was de komkommer en rasp met een grove rasp. Leg de geraspte komkommer in een zeef, bestrooi met wat zout en laat het overtollige vocht uitlekken. Pers de knoflook. Pluk de blaadjes munt en hak fijn. Pers de citroen.


Doe de uitgelekte komkommer in een kom. Meng er de yoghurt en de helft van het citroensap door. Voeg de fijngehakte munt en de knoflook toe en breng op smaak met peper.


Snij de tomaten in blokjes. Snij de rode ui fijn. Hak de peterselie fijn. Meng de blokjes tomaat, rode ui, de helft van de fijngehakte peterselie, de extra vierge olijfolie en de rest van het citroensap door elkaar in een kom. Kruid met peper en zout. Verkruimel de feta.


Verdeel de zoete aardappelfrieten op de borden. Verdeel hierbij de tzatziki en het tomaten slaatje. Werk af met de verkruimelde feta en de rest van de fijngehakte peterselie en serveer.
 



dinsdag 4 februari 2020

Groentepakket 6/02

Klein groentepakket
Baby andijvie
Knolselder
Aardpeer
Witte kool
Wortelen


Groot groentepakket
Baby andijvie
Pastinaak
Schorseneren
Spitskool
Wortelpeterselie
Wortelen


De bronafbeelding bekijken




Andijvie


Andijvie (Cichorum endivia) is een robuuste, chicorei-achtige plant. Ondanks haar robuuste uiterlijk is de plant warmteminnend. Tijdens de opkweek verlangt ze zelfs temperaturen tussen 15 en 20° Celsius. Vandaar dat de herfst hier het meest geschikte tijdstip is om andijvie te kweken: er komen dan helemaal geen serres aan te pas. De eigenlijke groei moet echter snel worden voltrokken, want andijvie is ‘schietgraag’, de krop schiet met andere woorden gemakkelijk door, wat de bloemvorming inluidt. Een vredig gebeuren, dat wel, maar allesbehalve aangenaam voor de boer. Niemand wenst andijvie in een vaas te stoppen. Gewoonlijk stopt men andijvie in de mond!

Gezondheid

Omdat de buitenste groene bladeren ietwat bitter smaken, genieten de lichtgele, malse binnenste bladeren meestal de voorkeur. Toch bevatten uitgerekend die buitenbladeren de meeste voedingsstoffen (o.a. vezels, mineralen en vitamines).

Bereiding

Onze noorderburen zijn echt gek op andijvie. In België is het witte broertje veel bekender: Belgische andijvie of witlof. Serveer andijvie rauw in de vorm van salade, liefst in combinatie met een aantal joekels van vleestomaten en een lepel mayonaise erop. Rauwkost op zijn best! Je kan de bladgroente ook stoven. En dat levert verrassend lekkere maaltijden op. Om dit te bewijzen hebben we een aantal voortreffelijke Nederlandse receptjes in onze receptenwijzer.


Recepten


Andijvietaart met paprika en tuinkers

Ingrediënten
  • 1,5 ui
  • 1 rode/groene paprika
  • 1 krop andijvie
  • 1 el boter
  • 3 eieren
  • 1 dl room
  • peper
  • ½ bakje tuinkers
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 2 el bieslook
  • 1 bladerdeeg
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 225 °C.
  2. Snipper de ui.
  3. Snijd paprika in stukjes en andijvie in dunne reepjes, goed wassen en laten uitlekken.
  4. Verhit de boter in een pan. Fruit de gesnipperde ui circa 3 minuten. Bak paprika en andijvie circa 2 minuten mee. Laten afkoelen.
  5. Eieren los kloppen met room en peper. Helft van tuinkers erboven fijn knippen.
  6. Andijvie, kaas en bieslook door mengsel roeren.
  7. Springvorm (24cm) invetten. Bekleden met bladerdeeg. Groentemengsel in taart schenken.
  8. In midden van oven circa 25 minuten goudbruin en gaarbakken.
  9. Garneer met de rest van de tuinkers


Geroerbakte andijvie met sesam en gember

Ingrediënten
  • 1 el sesamzaad
  • stukje gemberwortel (± 2 cm)
  • 1 teentje knoflook
  • 800 g andijvie
  • 2 bosuitjes
  • 1 el (sesam)olie
  • zout
  • 1 el sojasaus of ketjap
Bereiding
  1. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin.
  2. Schil het stukje gember en rasp het.
  3. Snijd de knoflook in smalle reepjes.
  4. Maak de andijvie schoon en snijd de groente in repen.
  5. Was de bosuitjes en snijd ze in ringen.
  6. Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de gember en de knoflook.
  7. Voeg dan de ringen ui en de andijvie toe en roerbak dit in enkele minuten gaar.
  8. Maak de groente op smaak met wat zout en de sojasaus en strooi het sesamzaad er over.