dinsdag 24 september 2019

Groentepakket 26/09

Klein groentepakket
Gele biet
Sla
Courgette mix
Chinese kool
Witte champignons
Wortelen


Groot groentepakket
Gele biet
Sla
Courgette mix
Chinese kool
Witte champignons
Wortelen
Peterselie


De bronafbeelding bekijken

Gele biet


De (rode, gele en chioggia) biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes behoort).  Gele biet is een speciale variant van de rode biet.  De gele biet is licht zoet in vergelijking met de sterker smakende rode variĆ«teit. De gele biet is samen met de witte biet een ouder ras.


Bereiding

De bereiding is gelijk aan die van rode biet. Rauw (eerst schillen), geroosterd of gekookt verwerken. De kooktijd bedraagt een uur tot twee uur voor grote exemplaren. Je kan bieten ook in de oven laten garen. Pak ze in aluminiumfolie in. Leg ze ca. 2 uur op 150 graden in de oven. Daarna pellen. Bieten worden warm of koud gegeten.




Quinoasalade met gele biet en geitenkaas

2 gele bieten
1 sjalot, gesnipperd
1 avocado, in blokjes
20 g walnoten
140 g quinoa
100 g spinazie
100 g zachte geitenkaas
0.5 tl komijnzaad
350 ml groentebouillon
3 el olijfolie
2 tl honing
1 el witte wijnazijn
1 tl mosterd
Peper en zout

Was de bietjes grondig en snij in dunne plakjes van een halve cm dik.  Verdeel de bietjes over een bakplaat met bakpapier en besprenkel ze met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.  Bak ze gaar in de oven voor 14-18 min.

Bak de quinoa in een pan met deksel op een middelhoog vuur zonder olie voor 1 min.  Voeg de bouillon toe en dek af. Laat de quinoa 15 min koken en giet af.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de walnoten zonder olie. Haal ze uit de pan en bewaar even apart.

Meng 4 el olijfolie, witte wijnazijn, honing, mosterd en komijnzaad tot een dressing. Voeg de gesnipperde sjalot toe.

Voeg de spinazie toe aan de warme quinoa en verhit nog 2 minuten op een laag vuur tot de spinazie slinkt.

Meng ten slotte de geroosterde biet, de geroosterde walnoten en de avocado blokjes onder de quinoa

Giet de dressing erover en meng voorzichtig.  Werk af met de gekruimelde geitenkaas.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten