dinsdag 17 september 2019

Groentepakket 19/09

Klein groentepakket
Tomaat Fleurette
Boontjes Princes
Selder wit
Romeinse sla


Groot groentepakket
Tomaat Fleurette
Boontjes Princes
Selder wit
Romeinse sla
Patisson


De bronafbeelding bekijken


Patisson is een neefje van de pompoen.  Het vruchtvlees is zacht en de schil is eetbaar.  Je kan de patisson stomen, bakken, wokken of in de soep verwerken.  De smaak is niet uitgesproken, eerder zacht zoet zoals courgettes.


Gratin met patisson


4 patissons
250 gr gehakt van bv rund, varken of kalf, kip of lam
1 grote ajuin
4 teentjes look
geitenkaas, zachte kaas of bv brie
1 pakje sojaroom
2 theelepels kerriepoeder
peper en zout


Verwarm de oven voor op 180 °C.


Snij de patisson in grove stukken en haal de zaadjes eruit.  Snij de ajuin in ringen en bak ze aan in een scheutje zonnebloemolie.  Als de ajuinen glazig zijn, voeg het gehakt toe.  Breng op smaak met peper en zout en doe de geperste teentjes knoflook erbij.


Voeg de patisson erbij en kerriepoeder en laat nog even garen.


Boter een ovenschaal in en doe hier het patisson-gehakt mengsel in.  Verdeel de kaas  en giet de sojaroom over het mengsel.  Laat gaar worden in de oven, minstens 30 minuutjes.


Patisson gevuld met geitenkaas


1 grote of 4 kleine patissons
250 gr verse geitenkaas
Tomatencoulis
1 sjalot, een teentje look
1 bussel basilicum
50 gr Parmezaanse kaas
Peper, zout, nootmuskaat, olijfolie


Verwarm de oven op 200 °C. Breng een grote ketel water aan de kook.  Was de patisson en laat een 10 tal minuutjes garen in het kokende water.  Laat afkoelen.  Verwijder dan het hoedje en lepel het binnenste voorzichtig uit. Verwijder de zaadjes en doe dit samen met de basilicum, look en beide kazen in de keukenrobot.  Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.


Vul de patisson met dit mengsel en zet het hoedje er terug op.   Doe een scheutje olijfolie in een vuurvaste schaal en plaats hier de gevulde patisson in.  Laat gedurende 45 min. tot 1u garen in de oven.


Serveer de lauwwarme patisson met de tamatencoulis en werk af met nog een paar blaasjes basilicum.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten