dinsdag 11 juni 2019

Groentepakket 13/06

Kleine groentepakketten
Warmoes
Sla
Rucola
Aubergine
Rode paprika


Grote groentepakketten
Snijselder
Knolvenkel
Aubergine
Rode paprika
Rabarber
Basilicum

Aubergine


De bronafbeelding bekijkenDe aubergine is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook 'eierplant'. Britten gebruiken tot op vandaag de benaming 'eggplant'.
De courantste soort aubergine heeft behalve haar prachtige vorm ook nog een wonderlijke paarse, bordeaux kleur. Er bestaan ook mooi paars-wit gestreepte exemplaren, de grafitti-aubergine.
Eén van de parameters die wordt gehanteerd bij het bepalen van de kwaliteit is de intensiteit van de kleur: een stevige schil met een dieppaarse kleur wijst op versheid. Een hoogglanzende schil is sowieso een slecht teken. Alleen onrijpe vruchten zijn zo glansrijk. Rijpe vruchten vertonen eerder een zachte glans, satiné, zoals dat in vaktermen heet.

Bewaring

Je mag aubergine niet in de frigo bewaren. De vrucht is namelijk gevoelig voor 'lage' temperaturen, voor een tropische plant betekent dat: alles beneden 10° C. De symptomen van onderkoeling zijn bruine kroonbladeren en ingezonken bruine plekken op de schil. Bewaar aubergine liever in de kelder bijvoorbeeld. Echt doorgerijpte vruchten zijn ongeveer 3 dagen houdbaar.

Bereiding

Aubergines mag je niet zomaar rauw verorberen. Niémand doet dat, en daar is een hele goede reden voor: de stof solanine kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Aubergine is en blijft een nachtschadeplant, oppassen dus.
Je kan aubergine koken, stoven, grillen, bakken en frituren. Snijd de vrucht niet te lang op voorhand, om oxidatie tegen te gaan. Het witte vruchtvlees wordt immers snel bruin. Tip: voor het bakken of frituren kan je plakken aubergine bestrooien met wat zout. Dit onttrekt het vocht en daarmee ook de bitterstoffen. Na 30 minuten kan je ze afspoelen, droogdeppen en aan het bakken gaan.


Recepten


Eenvoudige vegan moussaka

Ingrediënten
  • 1 kg vaste aardappelen
  • 75 g sojaboter
  • 75 g tarwebloem
  • 700 ml ongezoete sojamelk
  • 500 g tofugehakt (of seitangehakt)
  • 1 ajuin (fijngesneden)
  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 6 verse tomaten (of 2 blikken tomatenstukjes)
  • 3 middelgrote aubergines (in dunne schijfjes)
  • 1 tl oregano
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • olijfolie
Bereiding
  1. Warm de oven voor op 180°C en kook de aardappelen beetgaar.
  2. Maak de bechamelsaus: laat de sojaboter smelten en klop er de bloem door. Giet hier geleidelijk aan en onder voortdurend roeren de sojamelk bij tot je een gladde, stevige saus bekomt. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat en laat nog even doorkoken.
  3. Maak ondertussen de tomatensaus: stoof de uien aan in wat olijfolie, samen met de look, oregano en het tofu- of seitangehakt. Giet de stukjes tomaat erbij en laat alles goed doorkoken.
  4. Gril de aubergine in de oven of bak ze langs beide kanten gaar in een pan met wat olijfolie.
  5. Snijd de afgegoten aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm.
  6. Leg in een ingevette ovenschaal een laagje aubergine, een laagje aardappel en giet er een laagje tomatensaus over. Herhaal dit nogmaals. Leg op de tomatensaus nog een laagje aubergines en eindig met een laag bechamelsaus.
  7. Plaats de moussaka 15 minuten in de oven.

Salade van gegrilde aubergine

Ingrediënten
  • plantaardige olie, voor het inwrijven
  • 3 grote aubergines
  • ½ rode en ½ groene paprika, pitjes eruit, fijngesneden
  • 4 lente-uitjes, fijn­ gesneden
  • 2 tomaten, gehalveerd, pitjes eruit, fijn­ gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • handvol verse bladpeterselie, fijngesneden
  • 2-3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 2 el granaatappelmelasse
  • 1 tl zout
  • handvol granaat­ appelpitjes, voor eroverheen
Bereiding
  1. Verhit de grill voor op hoge stand. Wrijf de aubergines rondom in met wat olie, leg ze op een bakplaat en gril tot ze zwart zijn en blaren hebben. Laat iets afkoelen, trek de schil eraf en gooi deze weg. Schep het vruchtvlees in een vergiet, zet die in een kom en laat uitlekken.
  2. Leg het aubergine vruchtvlees op een snijplank en snijd het fijn. Doe het in een grote schaal met de fijngesneden paprika’s, lente-uitjes, tomaten, knoflook en peterselie. Schep alles om zodat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.
  3. Voeg de olijfolie, het citroensap, de granaatappel melasse en het zout toe en schep alles nog een keer om. Schep in een schaal en garneer met de granaatappel pitjes.


Linzen en aubergine curry met rijst en lookyoghurt

Ingrediënten
  • 1 tomaat
  • 1 wortel
  • 1 aubergine
  • 150 gram oranje linzen
  • 1 eetlepel curry poeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepeltje komijn
  • 2 tenen look
  • 1 ui
  • 1/2 citroen
  • groentebouillon
  • verse koriander
  • yoghurt 3 eetlepels
  • rijst (100 gr droge rijst per persoon)
Bereiding
  1. Snijd de ui, wortel en aubergine in blokjes en fruit ze aan in een scheut olijfolie.
  2. Snipper een teentje (ééntje van de twee) fijn en voeg ze toe bij de rest.
  3. Doe nu de kruiden er bij en laat ze even meebakken. Zo komen alle smaken vrij.
  4. Doe de linzen er bij en overgiet met de groentebouillon tot alles net onder staat. Doe er zo nu en dan wat bouillon bij om verdroging of aanbakken tegen te gaan. Zet op een zacht vuur. En laat 10 tot 15 minuten staan afhankelijk van welke linzen je gebruikt. Bekijk de gebruiksaanwijzing op het pakje of proef geregeld.
  5. Snijd een tomaat in fijne blokjes. Doe ze op het einde bij de linzen en haal vervolgens de pot van het vuur.
  6. Kook de rijst gaar zoals vermeld op het pakje
  7. Pers een teentje look uit bij de yoghurt en doe er het sap van een halve citroen bij. Kruid met peper en zout.
  8. Serveer de linzen curry met rijst, yoghurt en verse koriander. Werk het bord eventueel af met wat krokante uitjes of fijngehakte noten.
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten