maandag 3 juni 2019

Groentepakket 06/06

Kleine groentepakketten
Pijpajuin
Courgette
Paksoi
Komkommer
Trostomaat


Grote groentepakketten
Pijpajuin
Courgette
Paksoi
Komkommer
Trostomaat
Wortelen
Sla


De bronafbeelding bekijken

Courgette


Courgette behoort tot dezelfde plantenfamilie als de pompoen, net zoals komkommer. Toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika kennis maakten met de Cucurbitaceae of 'komkommerachtigen', waren er al honderden soorten en varianten tot ontwikkeling gekomen. Courgette was er één van.
Courgette is een warmteminnende plant. In warme zomers komen de fel-oranje bloemen in ijltempo van onder de grote bladeren tevoorschijn. Dit vruchtbeginsel groeit in enkele dagen uit tot een volwassen vrucht. Vergeetachtigheid bij de oogst wordt onverbiddelijk afgestraft: daags nadien is een volwassen vrucht verworden tot een zwaarlijvige, waterachtige kolos waar nauwelijks smaak in zit.
Anders dan bij komkommer moet het vruchtbeginsel van courgette bevrucht worden om uit te groeien tot een volwaardige vrucht. Daarom zijn de mannelijke bloemen van courgette onmisbaar (in plaats van hinderlijk of nadelig). Bijen en andere insecten zorgen hier op onze boerderij voor bestuiving - zolang de boer uit hun buurt blijft. Aan vrouwelijke bloemen geen gebrek. Aan de onderkant van de bloem groeien de premature vruchtjes. Uiteindelijk worden de bloemen bij de groei van de courgette op natuurlijke wijze afgestoten. Tegen die tijd zijn ze verwelkt.

Bewaring

Courgette is van origine een tropische plant. Koude temperaturen zijn ze dus niet gewoon. Daar worden ze zelfs een beetje bitter van. De ideale bewaarplaats is dus niet in de koelkast, maar op een koele droge plaats. De kelder bijvoorbeeld!

Bereiding

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten, maar is ook rauw erg lekker. Door er lange slierten van te maken met een spiraalsnijder of julienneschiller krijg je ‘courgetti’, die je rauw of kort gebakken kan gebruiken als vervanging van pasta. Courgette kan je ook rauw inleggen in azijn met kruiden.
'Courgette fleur', de bloemen met een klein vruchtbeginsel onderaan, zijn trouwens een echte delicatesse. Wij moeten onszelf in bedwang houden om ervan te blijven. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden. Mm!



Recepten


Courgette spread

1 kilo courgette

4 el olijfolie of goede boter

1 ui, fijngehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

Zeezout en versgemalen zwarte peper en/of andere verse kruiden

 

Rasp de courgette en laat uitlekken. Verhit de olijfolie of boter, of een mengsel van beide in een pan.  Doe de ui en de knoflook erin en bak deze kort aan.  Doe de courgette erbij en bak op een medium hoog vuur.  Breng op smaak met peper en zout of andere kruiden. Wacht totdat het mengsel wat dikker wordt. Even laten afkoelen en gereed om op de boterham te smeren !

 

Lasagne van courgette, feta en tomaat.

2 courgettes

200 g feta

1 verse tomaat

100 g zongedroogde tomaten (in olie)

1 bussel basilicum voor de afwerking

 

Snij de tomaat in kwarten en verwijder het sap en de zaadjes

Doe de tomatenstukjes in de blender samen met de zongerijpte tomaatjes, de feta, een scheut olijfolie en flink wat peper en mix tot een dikke rode pasta.

Snijd de courgette plakjes.  Giet wat olijfolie in een ovenschaal en leg er een eerste laag courgette reepjes in.  Smeer er vervolgens de fetapasta op.  Leg een tweede laag courgette en weer fetapasta. Ga zo door en eindig steeds met de fetapasta.  Zet de lasagne 20 minuten in de oven op 180 °C.  Strooi de fijngehakte basilicum net voor het opdienen, over de lasagne.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten