dinsdag 18 juni 2019

Laatste groentepakket van deze reeks


Deze week is het laatste groentepakket van de reeks, voordat de zomervakantie van start gaat.  Vanaf begin september kan je terug inschrijven voor een nieuwe reeks lokale Bio groenten.

Voor wie de smaak helemaal te pakken heeft, kan tijdens de zomermaanden altijd terecht in de winkel van De Wikke, op de site van de abdij van het Park. Je vindt daar een ruim aanbod van groenten en fruit van eigen oogst en van andere lokale boeren.

Ook kan je er terecht voor lekker brood van ‘Korst’, confituur, boterhamsmeersels, pasta en bloem.

Openingsuren van de winkel:
Dinsdag tot vrijdag van 10u tot 18u30
Zaterdag van 10u tot 16u


Een hele fijne zomervakantie!


De bronafbeelding bekijken


Groentepakket 20/06

Kleine groentepakket
Sla
Chinese bieslook
Tuinbonen
Rabarber
 
Grote groentepakket
Sla
Basilicum
Tuinbonen
Rabarber
Trostomaat
 
rabarber
 

Rabarber


Is rabarber (Rheum rhabarbarum) nu een fruit- of een groentesoort? Nu ja, het is net zo min een fruitsoort als appel een groentesoort is. Maar door het gebruik in moes en confituur behandelt men rabarber eerder als fruit dan als groente. De rabarberstelen zijn op hun best in de lente omdat ze dan nog weinig licht gekregen hebben en daardoor fijner van structuur en zoeter van smaak zijn.

Bewaring

In een plastic zakje kan je rabarberstelen tot 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren.

Gezondheid

De stevige stelen - liefst ongeschild - zijn rijk aan vezels, calcium, vitaminen en mineralen en caloriearm. Door hun hoge gehalte aan magnesium en vitamine C zijn ze een ideaal tussendoortje om een hongerdipje te counteren.
Rabarber zonder zoetmiddel is niet zo smakelijk, omdat het nogal veel oxaalzuur bevat. Dit zuur onttrekt kalk aan ons lichaam. Als voedingsgewas zou rabarber pas vanaf de 18de eeuw worden geteeld, maar als medicijn werd het al millennia gebruikt door de Chinezen. Zo hebben de wortelen van rabarber een purgatieve werking. Sommige etymologen vermoeden daarom dat de naam rabarber is afgeleid van het Griekse rheon barbarikon. Rheo betekent 'vloeien'. De rest spreekt voor zich.

Bereiding

Enkel de stelen zijn eetbaar. Jonge stengels moeten niet geschild worden, enkel goed gewassen. Oudere stengels kunnen vrij vezelig zijn, trek er dan met een klein mesje de buitenste draden af. Rabarber is lekker uit het vuistje als tussendoortje, maar ook als confituur, sap, compote, taart en... in rabarberwijn. Maar, het hoeft niet altijd zoet te zijn, rabarber combineert ook perfect met vis, varkensvlees en gevogelte.
 

Recepten


 
Rabarber-tiramisu

Ingrediënten

·        500 g rabarber
·        25 g suiker
·        10 el crème de cassis (likeur)
·        2 dl slagroom
·        2 el suiker
·        150 g mascarpone
·        1 pak lange vingers
 
Bereiding
1.     Rabarber wassen en in stukjes snijden.
2.     In een pan rabarber met wat water en suiker koken en tot moes roeren.
3.     Eenmaal afgekoeld 2 el crème de cassis erdoor roeren.
4.     Slagroom stijfkloppen met suiker.
5.     2 el crème de cassis door de mascarpone roeren en de slagroom er luchtig doorheen scheppen.
6.     Op de bodem van de schaal een laag lange vingers leggen nadat je deze door de likeur hebt gehaald.
7.     Achtereenvolgens erover verdelen: helft van het mascarponemengsel, helft van rabarbermoes, weer een laagje lange vingers (door de drank halen), rest van het mascarponemengsel en afdekken met rest van rabarbermoes.
8.     In de koelkast tiramisu ca. 2 uur door en door koud laten worden


Rabarber-gemberjam

Ingrediënten
·        75 g gekonfijte gember
·        1 grote citroen
·        650 g suikerklontjes
·        600 g rabarber


Bereiding

1.     Snijd de rabarber in blokjes van 1 cm en de gember in kleine stukjes.
2.     Snijd de citroen in vieren en verwijder de pitten.
3.     Doe dit alles met de suikerklontjes in een plastic emmer met deksel en laat het geheel drie dagen afgesloten staan. Af en toe roeren!
4.     Breng de inhoud van de emmer onder voortdurend roeren in een grote pan zonder deksel aan de kook en laat het geheel 35' flink doorkoken. Ook tijdens het doorkoken blijven roeren.
5.     Verwijder de stukken citroen
 

 

dinsdag 11 juni 2019

Groentepakket 13/06

Kleine groentepakketten
Warmoes
Sla
Rucola
Aubergine
Rode paprika


Grote groentepakketten
Snijselder
Knolvenkel
Aubergine
Rode paprika
Rabarber
Basilicum

Aubergine


De bronafbeelding bekijkenDe aubergine is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook 'eierplant'. Britten gebruiken tot op vandaag de benaming 'eggplant'.
De courantste soort aubergine heeft behalve haar prachtige vorm ook nog een wonderlijke paarse, bordeaux kleur. Er bestaan ook mooi paars-wit gestreepte exemplaren, de grafitti-aubergine.
Eén van de parameters die wordt gehanteerd bij het bepalen van de kwaliteit is de intensiteit van de kleur: een stevige schil met een dieppaarse kleur wijst op versheid. Een hoogglanzende schil is sowieso een slecht teken. Alleen onrijpe vruchten zijn zo glansrijk. Rijpe vruchten vertonen eerder een zachte glans, satiné, zoals dat in vaktermen heet.

Bewaring

Je mag aubergine niet in de frigo bewaren. De vrucht is namelijk gevoelig voor 'lage' temperaturen, voor een tropische plant betekent dat: alles beneden 10° C. De symptomen van onderkoeling zijn bruine kroonbladeren en ingezonken bruine plekken op de schil. Bewaar aubergine liever in de kelder bijvoorbeeld. Echt doorgerijpte vruchten zijn ongeveer 3 dagen houdbaar.

Bereiding

Aubergines mag je niet zomaar rauw verorberen. Niémand doet dat, en daar is een hele goede reden voor: de stof solanine kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Aubergine is en blijft een nachtschadeplant, oppassen dus.
Je kan aubergine koken, stoven, grillen, bakken en frituren. Snijd de vrucht niet te lang op voorhand, om oxidatie tegen te gaan. Het witte vruchtvlees wordt immers snel bruin. Tip: voor het bakken of frituren kan je plakken aubergine bestrooien met wat zout. Dit onttrekt het vocht en daarmee ook de bitterstoffen. Na 30 minuten kan je ze afspoelen, droogdeppen en aan het bakken gaan.


Recepten


Eenvoudige vegan moussaka

Ingrediënten
  • 1 kg vaste aardappelen
  • 75 g sojaboter
  • 75 g tarwebloem
  • 700 ml ongezoete sojamelk
  • 500 g tofugehakt (of seitangehakt)
  • 1 ajuin (fijngesneden)
  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 6 verse tomaten (of 2 blikken tomatenstukjes)
  • 3 middelgrote aubergines (in dunne schijfjes)
  • 1 tl oregano
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • olijfolie
Bereiding
  1. Warm de oven voor op 180°C en kook de aardappelen beetgaar.
  2. Maak de bechamelsaus: laat de sojaboter smelten en klop er de bloem door. Giet hier geleidelijk aan en onder voortdurend roeren de sojamelk bij tot je een gladde, stevige saus bekomt. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat en laat nog even doorkoken.
  3. Maak ondertussen de tomatensaus: stoof de uien aan in wat olijfolie, samen met de look, oregano en het tofu- of seitangehakt. Giet de stukjes tomaat erbij en laat alles goed doorkoken.
  4. Gril de aubergine in de oven of bak ze langs beide kanten gaar in een pan met wat olijfolie.
  5. Snijd de afgegoten aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm.
  6. Leg in een ingevette ovenschaal een laagje aubergine, een laagje aardappel en giet er een laagje tomatensaus over. Herhaal dit nogmaals. Leg op de tomatensaus nog een laagje aubergines en eindig met een laag bechamelsaus.
  7. Plaats de moussaka 15 minuten in de oven.

Salade van gegrilde aubergine

Ingrediënten
  • plantaardige olie, voor het inwrijven
  • 3 grote aubergines
  • ½ rode en ½ groene paprika, pitjes eruit, fijngesneden
  • 4 lente-uitjes, fijn­ gesneden
  • 2 tomaten, gehalveerd, pitjes eruit, fijn­ gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • handvol verse bladpeterselie, fijngesneden
  • 2-3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 2 el granaatappelmelasse
  • 1 tl zout
  • handvol granaat­ appelpitjes, voor eroverheen
Bereiding
  1. Verhit de grill voor op hoge stand. Wrijf de aubergines rondom in met wat olie, leg ze op een bakplaat en gril tot ze zwart zijn en blaren hebben. Laat iets afkoelen, trek de schil eraf en gooi deze weg. Schep het vruchtvlees in een vergiet, zet die in een kom en laat uitlekken.
  2. Leg het aubergine vruchtvlees op een snijplank en snijd het fijn. Doe het in een grote schaal met de fijngesneden paprika’s, lente-uitjes, tomaten, knoflook en peterselie. Schep alles om zodat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.
  3. Voeg de olijfolie, het citroensap, de granaatappel melasse en het zout toe en schep alles nog een keer om. Schep in een schaal en garneer met de granaatappel pitjes.


Linzen en aubergine curry met rijst en lookyoghurt

Ingrediënten
  • 1 tomaat
  • 1 wortel
  • 1 aubergine
  • 150 gram oranje linzen
  • 1 eetlepel curry poeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepeltje komijn
  • 2 tenen look
  • 1 ui
  • 1/2 citroen
  • groentebouillon
  • verse koriander
  • yoghurt 3 eetlepels
  • rijst (100 gr droge rijst per persoon)
Bereiding
  1. Snijd de ui, wortel en aubergine in blokjes en fruit ze aan in een scheut olijfolie.
  2. Snipper een teentje (ééntje van de twee) fijn en voeg ze toe bij de rest.
  3. Doe nu de kruiden er bij en laat ze even meebakken. Zo komen alle smaken vrij.
  4. Doe de linzen er bij en overgiet met de groentebouillon tot alles net onder staat. Doe er zo nu en dan wat bouillon bij om verdroging of aanbakken tegen te gaan. Zet op een zacht vuur. En laat 10 tot 15 minuten staan afhankelijk van welke linzen je gebruikt. Bekijk de gebruiksaanwijzing op het pakje of proef geregeld.
  5. Snijd een tomaat in fijne blokjes. Doe ze op het einde bij de linzen en haal vervolgens de pot van het vuur.
  6. Kook de rijst gaar zoals vermeld op het pakje
  7. Pers een teentje look uit bij de yoghurt en doe er het sap van een halve citroen bij. Kruid met peper en zout.
  8. Serveer de linzen curry met rijst, yoghurt en verse koriander. Werk het bord eventueel af met wat krokante uitjes of fijngehakte noten.
 



maandag 3 juni 2019

Groentepakket 06/06

Kleine groentepakketten
Pijpajuin
Courgette
Paksoi
Komkommer
Trostomaat


Grote groentepakketten
Pijpajuin
Courgette
Paksoi
Komkommer
Trostomaat
Wortelen
Sla


De bronafbeelding bekijken

Courgette


Courgette behoort tot dezelfde plantenfamilie als de pompoen, net zoals komkommer. Toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika kennis maakten met de Cucurbitaceae of 'komkommerachtigen', waren er al honderden soorten en varianten tot ontwikkeling gekomen. Courgette was er één van.
Courgette is een warmteminnende plant. In warme zomers komen de fel-oranje bloemen in ijltempo van onder de grote bladeren tevoorschijn. Dit vruchtbeginsel groeit in enkele dagen uit tot een volwassen vrucht. Vergeetachtigheid bij de oogst wordt onverbiddelijk afgestraft: daags nadien is een volwassen vrucht verworden tot een zwaarlijvige, waterachtige kolos waar nauwelijks smaak in zit.
Anders dan bij komkommer moet het vruchtbeginsel van courgette bevrucht worden om uit te groeien tot een volwaardige vrucht. Daarom zijn de mannelijke bloemen van courgette onmisbaar (in plaats van hinderlijk of nadelig). Bijen en andere insecten zorgen hier op onze boerderij voor bestuiving - zolang de boer uit hun buurt blijft. Aan vrouwelijke bloemen geen gebrek. Aan de onderkant van de bloem groeien de premature vruchtjes. Uiteindelijk worden de bloemen bij de groei van de courgette op natuurlijke wijze afgestoten. Tegen die tijd zijn ze verwelkt.

Bewaring

Courgette is van origine een tropische plant. Koude temperaturen zijn ze dus niet gewoon. Daar worden ze zelfs een beetje bitter van. De ideale bewaarplaats is dus niet in de koelkast, maar op een koele droge plaats. De kelder bijvoorbeeld!

Bereiding

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten, maar is ook rauw erg lekker. Door er lange slierten van te maken met een spiraalsnijder of julienneschiller krijg je ‘courgetti’, die je rauw of kort gebakken kan gebruiken als vervanging van pasta. Courgette kan je ook rauw inleggen in azijn met kruiden.
'Courgette fleur', de bloemen met een klein vruchtbeginsel onderaan, zijn trouwens een echte delicatesse. Wij moeten onszelf in bedwang houden om ervan te blijven. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden. Mm!



Recepten


Courgette spread

1 kilo courgette

4 el olijfolie of goede boter

1 ui, fijngehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

Zeezout en versgemalen zwarte peper en/of andere verse kruiden

 

Rasp de courgette en laat uitlekken. Verhit de olijfolie of boter, of een mengsel van beide in een pan.  Doe de ui en de knoflook erin en bak deze kort aan.  Doe de courgette erbij en bak op een medium hoog vuur.  Breng op smaak met peper en zout of andere kruiden. Wacht totdat het mengsel wat dikker wordt. Even laten afkoelen en gereed om op de boterham te smeren !

 

Lasagne van courgette, feta en tomaat.

2 courgettes

200 g feta

1 verse tomaat

100 g zongedroogde tomaten (in olie)

1 bussel basilicum voor de afwerking

 

Snij de tomaat in kwarten en verwijder het sap en de zaadjes

Doe de tomatenstukjes in de blender samen met de zongerijpte tomaatjes, de feta, een scheut olijfolie en flink wat peper en mix tot een dikke rode pasta.

Snijd de courgette plakjes.  Giet wat olijfolie in een ovenschaal en leg er een eerste laag courgette reepjes in.  Smeer er vervolgens de fetapasta op.  Leg een tweede laag courgette en weer fetapasta. Ga zo door en eindig steeds met de fetapasta.  Zet de lasagne 20 minuten in de oven op 180 °C.  Strooi de fijngehakte basilicum net voor het opdienen, over de lasagne.