woensdag 19 december 2018

Laatste groentepakket van deze reeks

Beste collega


Donderdag 20/12 is het laatste groentepakket van deze reeks. Intekenen voor de nieuw reeks kan na de kerstvakantie.


Fijn eindejaar!


Vg
Vanessa

Groentepakket 20/12

Kleine pakket
Wortelen
Aardpeer
Broccoli
Venkel



Groot pakket
Wortelen
Aardpeer
Broccoli
Venkel
Knolselder


Venkel

Venkel (Foeniculum Vulgare var. dulce) komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers.

Gezondheid - Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, althans enkel de (gedroogde) zaadjes van de plant.
Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en honger remmende werking en zijn een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Ook bevatten de zaadjes een stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten.
Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.

Bereiding - Snij de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen.
Je kunt venkel op allerlei manieren klaar maken:
  • koken met water en wat zout
  • roosteren in de oven; makkelijk én lekker
  • stoven met stukjes tomaat en ui
  • smoren met een kopje droge witte wijn en een bouillonblokje
  • venkelbladen vullen met fijngesneden venkel, sinaasappel en pittige kaas
  • als salade met appel, paprika en tomaat
(Venkel is snel gaar, licht verteerbaar en dus geschikt voor jeugdige mondjes.)

Bewaring - Op een koele plaats kan je venkel één week bewaren.

Recepten

dinsdag 11 december 2018

Groentepakket 13/12

Klein pakket
Rode biet
Veldsla
Butternut pompoen
Wortelpeterselie


Groot pakket
Rode biet
Veldsla
Butternut pompoen
Wortelpeterselie
Rode kool


Veldsla

Veldsla is een tamelijk arbeidsintensieve teelt (ook in de gangbare landbouw, trouwens). Om de onkruiddruk te beperken mag je de zaadjes niet rechtstreeks inzaaien maar moet je eerst voor plantgoed zorgen. Wanneer de plantjes voldoende wortel hebben gevormd, zet je ze uit op een teeltbed dat zo gaaf mogelijk is. Speciale vereisten voor de bodem zijn er niet, al hebben ze een voorkeur voor kalkrijke en droge gronden (het teeltseizoen van veldsla is immers per definitie vochtig en koud).

Er zijn twee verschillende types veldsla: grootbladige en kleinbladige. De tweede soort (rozetvorm) wordt in het gangbaar circuit nog nauwelijks geteeld wegens een geringere opbrengst. Bovendien is ze minder geliefd bij de consument. "Onzin", volgens onze boeren, "rozekens zijn pittiger dan grootbladige veldsla". Niet toevallig groeit kleinbladige veldsla een stuk trager dan grootbladige en bevat het meer voedingsstoffen. Als een van de zeldzame inheemse groenten blijkt het ook nog eens uitermate goed aangepast aan ons klimaat. Je kan zelfs rozekens in oktober zaaien om ze tussen februari en april te oogsten. Op die manier kwijt het plantje zich met verve van haar functie als fris wintergroen.

Recepten

maandag 3 december 2018

Groentepakket 6/12



Klein pakket
Savooikool
Pastinaak
Paarse raap
Yacon


Groot pakket
Savooikool
Pastinaak
Paarse raap
Bleekselder
Prei


Pastinaak

Afbeeldingsresultaten voor pastinaakPastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en die de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd wordt. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

Gezondheid - Pastinaak is niet zozeer vitaminerijk alswel mineraalrijk.

Bewaring - Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een met een papieren zak gevoerde, geperforeerde plastic zak.

Recepten

donderdag 29 november 2018

Groentepakket 29/11

Klein pakket
Broccoli
Wortels
Spinazie
Knolselder


Groot pakket
Broccoli
Wortels
Spinazie
Knolselder
Yacon




Yacón (Smallanthus sonchifolius)


Afbeeldingsresultaten voor yacon

Andere benamingen: 'Appelwortel', 'Grondappel', 'Diabetes-Kartoffel', ...

De yacón is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt. De oude Inca's waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak en van het positieve effect op hun gezondheid. Sindsdien is de yacón in allerlei vormen (vers, siroop, poeder, capsules) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen.

Yacón is geliefd vanwege meerdere aspecten:
* frisse zoete smaak
* toepasbaar in veel gerechten
* rijk aan kalium en antioxidanten
* lang te bewaren (ongeschild)
* weinig caloriëen
* bevordert een goede spijsvertering
* boost het afweersysteem

Gebruik:

Deze appelwortel kan rauw gegeten (geschild) worden in frisse salades en knapperige rauwe snacks omwille van de lekkere 'bite'. Bijvoorbeeld in een zuurkoolsalade ter vervanging van stukjes ananas of mandarijn.

Verhitting van de yacón d.m.v. bakken, frituren, stoven, ... maakt de knol nog zoeter. Zo kan in allerlei soorten appelgebak (taart, flappen, beignets) de appel vervangen worden door yacón. Zonder verder toevoeging van suiker onstaat er een heerlijk gebak dat geschikt is voor eenieder die caloriearm wil eten. Ook leent de knol zich goed om er chips van te maken.
Je kan kleine stukjes yacón meebakken in pannenkoeken of wafels.


Yacón, een plantkundige bijzonderheid.

Yacón produceert 2 typen knollen. De kleine broed (moeder) knol voor de vermeerdering en de eetknol voor de consumptie. Dit is zeer uniek in de plantenwereld.

De plant groeit zeer goed onder Noord-Europese omstandigheden. De plant vergt nauwelijks onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort.

Recepten:

dinsdag 20 november 2018

Groentepakket 22/11

Klein pakket
Aardpeer
Boerenkool
Veldsla
Bloemkool


Groot pakket
Aardpeer
Boerenkool
Veldsla
Bloemkool
Savooikool



Aardpeer



De bronafbeelding bekijkenis een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc.

Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken, maar op het gebied van standing kan je de twee toch moeilijk met elkaar verwarren. Terwijl aardpeer lijkt aangetast door artritis en marktkramers ze uit schaamte in een klein hoekje van het uitstalraam wegmoffelen, wordt artisjok algemeen als een van de edelste (en duurste) groentesoorten beschouwd. Een misleidende polarisering, zo blijkt, want de smaak van aardpeer is werkelijk voortreffelijk.

Gezondheid - Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. Dat is geen kwestie van kwakzalverij, want de geneeskrachtige werking van aardpeer is ook wetenschappelijk aantoonbaar.
De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikkedarm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking zowel voor suiker- als niet suikerzieke personen.
Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.

Bereiding - De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water (vooral niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. En zelfs rauw is de aardpeer helemaal niet onaardig. De smaak is dan wat nootachtig.

Bewaring - Het feit dat de aardappel van vandaag beter bewaart dan de aardpeer is een van de redenen waarom de aardpeer in de vergetelheid is geraakt. Niettegenstaande kan je aardperen in een plastic zakje in het groentevak van de frigo ook eenvoudig twee weken knapperig vers houden. Indien je zelf aardperen teelt bewaar je ze best onder de grond, zo zijn ze 'eeuwig' houdbaar.

Wil je de aardperen uit je pakket toch nog net iets langer bewaren? Je kan aardpeer ook pekelen en maanden later een potje bovenhalen. We geven je ook hiervoor een receptje mee.

Recepten

dinsdag 13 november 2018

Groentepakket 15/11

Klein pakket
Koolraap
Wortelpeterselie
Rode biet
Witte kool


Groot pakket
Koolraap
Wortelpeterselie
Rode biet
Witte kool
Champignons




Wortelpeterselie


De wortelpeterselie (Petroselinum crispum var. tuberosum) is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. Die wortel heeft het uiterlijk van en pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van knolselder en van peterselie.

Gezondheid - De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C.
Met peterselie kan je beter niet overdrijven als je zwanger bent, maar matige doses als keukenkruid zijn wel veilig.

Bereiding - De wortels kunnen als groente worden geserveerd of in soepen en stamppotten worden verwerkt. Het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt.

Recepten


dinsdag 6 november 2018

Groentepakket 08/11

Klein pakket
Zoete aardappel
Knolselder
Paksoi
Spinazie


Groot pakket
Zoete aardappel
Knolselder
De bronafbeelding bekijkenPaksoi
Spinazie
Butternut pompoen


Paksoi

(Brassica campestris var. Chinensis)  is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen, van Aziatische origine. Het is een groente die een beetje lijkt op warmoes, maar qua smaak heeft ze echter meer weg van Chinese kool (var. Pekinensis).

Gebruik - De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven. Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft. Gemiddelde kooktijd: 7 minuten. Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok. Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember. Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus. Ook heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus.

Variaties met paksoi:
  • roerbakken met kipfilet, ui, knoflook, en paprika
  • roerbakken met blokjes gerookte tofu en gehakte cashewnoten
  • kort smoren met sambal en vissaus
  • in reepjes in de groentesoep

Bewaring Bewaartijd op een koele plaats (12-14 °C): 2 dagen.
Bewaartijd in de koelkast (4-7 °C): 7 dagen, in een open plastic zak.

Recepten

dinsdag 23 oktober 2018

Groentepakket 25/10

Kleine pakket
Pastinaak
Paprikamix
Aubergine
Bloemkool


Grote pakket
Pastinaak
Paprikamix
Aubergine
Bloemkool
Tomaat


De bronafbeelding bekijken

Aubergine


is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. De prachtige ovalen vorm doet een beetje denken aan eieren. In de volksmond heet de groente dan ook 'eierplant'. Britten houden tot op vandaag vast aan de benaming 'egg plant'.


De courantste soort aubergine heeft behalve haar prachtige vorm ook nog een wonderlijke paarse, bordeaux kleur. Eén van de parameters die wordt gehanteerd bij het bepalen van de kwaliteit is niet toevallig de intensiteit van de kleur: een stevige schil met een diepe bordeaux-kleur wijst op versheid. Tenminste, voor zover er niet geknoeid werd met allerlei sproeimiddelen.

Een hoogglanzende schil is trouwens sowieso een slecht teken. Alleen onrijpe vruchten zijn zo glansrijk. Rijpe vruchten vertonen eerder een zachte glans, satiné, zoals dat in vaktermen heet.


Biologische aubergines zijn gelukkig op generlei wijze behandeld. Wat nu ook weer niet wil zeggen dat je het zomaar rauw kan verorberen. Niémand doet dat, en daar is een hele goede reden voor: de stof solanine kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken. Aubergine is en blijft een nachtschadeplant, oppassen dus met de gifstoffen.



Bereiding - Je kan aubergine koken, stoven, bakken en frituren. Snijd de vrucht niet te lang op voorhand, om oxidatieverschijnselen tegen te gaan (het witte vruchtvlees wordt snel bruin).

Tip: voor het bakken of frituren kan je de plakken aubergine bestrooien met wat zout (onttrekt het vocht en daarmee ook de bitterstoffen) en dep ze na 30' droog.



Bewaring - Je mag aubergine niet in de frigo bewaren. De vrucht is namelijk gevoelig voor 'lage' temperaturen, voor een tropische plant betekent dat: alles beneden 10° C. De symptomen van onderkoeling zijn buine kroonbladeren en ingezonken bruine plekken op de schil. Bewaar aubergine liever in de kelder bijvoorbeeld. Echt doorgerijpte vruchten zijn slechts 3 dagen houdbaar.


Recepten

woensdag 17 oktober 2018

Groentepakket 18/10

Kleine pakket
Savooikool
Broccoli
Groene selder
Pompoen (oranje)


Groot pakket
Savooikool
Broccoli
Groene selder
Pompoen (oranje)
Spinazie




Pompoen


Pompoen (Cucurbita maxima / pepo) is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. In de familie van de kalebassen vind je knotsgekke plantensoorten in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort er trouwens ook bij (een zogenaamde 'zomerpompoen'). Pompoen heeft een rankende groeiwijze en overwoekert een groot oppervlak met zijn grote bladeren en prachtige, oranje bloemen (het vruchtbeginsel).


Terwijl men vroeger vooral reuzenpompoenen kweekte met een verbluffende opbrengst heeft men nu, onder impuls van biologische telers ingezien dat de kleinvruchtige rassen op het vlak van smaak veel beter scoren. 


Variëteiten - Een van de meest smaakvolle rassen is de Hokkaïdo-pompoen. In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa (Hokkaïdo is de naam van een Noordelijk gelegen Japans eiland). Al snel bleek dat de plant ook in ons klimaat bijzonder goed gedijt. De beste gekende Hokaido-variant is de oranje, eerder kleine pompoen. Maar wist je dat er ook Hokaido-varianten bestaan met een blauw-grijze schil? Deze Blue Ballet pompoenen zijn werkelijk heerlijk van smaak. Hokaido pompoenen hebben een vrij zoete smaak. Van Hokaido pompoenen kan je de schil mee consumeren.



Naast de klassieke Hokaido-pompoen heb je ook de Sweet Mama, een hybride mergpompoen met donkergroene schil en zacht, goudgeel vruchtvlees. Vanbinnen is hij wonderlijk diep oranje tot geel. Ook deze Sweet Mama heeft een eerder zoete smaak. Ook van deze groene pompoentjes kan je de schil mee consumeren. Sweet Mama kan vrij goed bewaard worden, maar onderaan kunnenscheurtjes ontstaan (telers spreken in dit verband over 'hetapenpoepje').


En van de Butternut, een peervormige variëteit en een absolute topper uit de 'Single Malt'-klasse, heb je al wel gehoord. Deze Butternut behoortd tot de familie van de muskaatpompoenen. Deze worden allen gekenmerkt door een schil die uiteindelijk beige tot oranje wordt. Het is tevens een zeer taaie schil, je kan deze pompoen dus maar beter schillen voor gebruik! Ook de Muscat de Provence behoort tot deze familie. Muskaatpompoenen hebben een eerder nootachtige smaak.



Het houdt maar niet op met al die pompoenvariëteiten, er bestaan ook nog spaghettipompoenen. Deze langwerpige, veelal gestreepte, pompoenen vallen uiteen in spaghettislierten na het garen. Je kan deze het beste halveren, besprenkelen met olijfolie, peper en zout, om ze dan 40 tot 50 minuten te garen in oven (200°C). Daarna kan je het vruchtvlees er uit schrapen met een vork, je tovert zo de spaghettislierten tevoorschijn!


Gezondheid - Het vruchtvlees van pompoen is een weldaad voor uw gezondheid. Het bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Detail is het feit dat pompoen (vooral rauw) een waterafdrijvende werking heeft, doch in normale hoeveelheden kan dat geen kwaad.


Bewaring - Pompoen kan ook aangesneden nog ruim een week bewaren. Het beste verwijdert men de pitten, legt men de twee lege helften terug tegen elkaar en stopt men de groente in een plastic zak in de koelkast. Anderzijds kan een goed uitgerijpte pompoen op een droge, niet te koude plaats onverpakt tot in het voorjaar worden gestockeerd en vervolgens geconsumeerd.




Recepten


Soepen

Pampoensop (Zuid-Afrikaans pompoensoep)
Pompoensoep met pompoenchips
Pompoensoepje met geitenkaas
Pompoensoep met spaghettipompoen
Potaje (Algerijnse soep van rundvlees met bonen en pompoen)
Soep met pompoen en peer

Hoofdgerechten

Gevulde pompoen
Gevulde pompoen met risotto, lavas en gruyère
Pizza (groentevulling zonder kaas)
Pittige pompoencurry
Pompoen met pikante tempeh
Pompoen-curry
Pompoen-risotto
Pompoenpizza
Pompoen-, maïs- en bonenstamppot
Spruitjes met pompoen en seitan

Bijgerechten

Butternut Squash
Gebakken pompoen met korianderzaad
Ovenschotel van pompoen, zoete aardappel en wortel
Pasta bianco
Pompoen-gnocchi
Soufflé van pompoen met Oud Brugge kaas
Thaise gebakken pompoen met eieren

Nagerechten

Gluten- en suikervrije pompoensnickers
Pompoen-cake
Pompoenvla met vanille

Varia

Pompoen-crème
Spread van geroosterde pompoen, salie en ricotta
Terrine van pompoen en rode biet
Zuid-Afrikaanse 'pampoenkoekies'
Zuid-Amerikaanse pompoentaart




bron: www.dewassendemaan.be

maandag 8 oktober 2018

Groentepakket 11/10

Klein pakket
Bruine champignons
Wortelen
Prei
Schorseneer


Groot pakket
Bruine champignons
Wortelen
Prei
Venkel
Spitskool



Bruine champignon

De bronafbeelding bekijkenChampignon is de vrucht van een schimmel. Het organisme functioneert dan ook op een totaal andere manier dan planten. Schimmels maken namelijk geen eigen voedsel aan. Via een netwerk van haarfijne draadjes voeden ze zich met stoffen uit levende en dode organismen. In sommige gevallen gedragen ze zich als parasieten en maken anderen (en uiteindelijk ook zichzelf) het leven zuur. Eenmaal de waardevolle voedingsstoffen aan de bodem zijn onttrokken gaan ze op zoek naar nieuw onontgonnen terrein.

Een typisch fenomeen in dit verband is de heksenkring bij paddestoelen: de schimmeldraden sterven bij gebrek aan voeding af in het midden, terwijl ze zich in de periferie kunnen 'herbronnen' en -voor eventjes- kunnen genieten van de ongerepte natuur. Een beetje zoals een Westerse toerist dus. Maar er is één groot verschil: paddestoelen laten een nuttig product achter. Ze recycleren. Nieuwe voedingsstoffen komen vrij wanneer ze organisch materiaal afbreken. Gekweekte champignons voeden zich trouwens alleen met dood plantaardig materiaal (het zijn 'saprofieten' in tegenstelling tot 'parasieten').

Biologisch gekweekte champignons werden vroeger groot gebracht met 25% paardenmest en 75% stro. Omdat paardenmest uit het gangbare circuit echter moeilijk traceerbaar is, werd het gebruik hiervan verboden. Sindsdien is biologische champignoncompost bijna volledig samengesteld uit stro. Een zwakke activiteit van de compost en een geringere opbrengst is het gevolg. Gangbare kwekers gebruiken kippenmest om de activiteit verder op te drijven, maar in de biologische teelt is alleen mest van scharrelkippen toegelaten. Om evidente redenen is dat laatste materiaal echter moeilijk te vinden (letterlijk).

Gezondheid - bevatten weinig calorieën, ze zijn vet- en cholesterolvrij en zoutarm. Anderzijds bevatten ze veel vezels. Stuk voor stuk positieve eigenschappen, maar ze zijn ook gewoon bijzonder lekker.

Bewaring - Bewaar champignons in de koelkast en dek ze af met plastieken folie om uitdroging te voorkomen. Ze mogen wel niet hermetisch worden afgesloten, geef ze steeds wat ademruimte. Plaats ze ook niet te dicht in de buurt van sterk geurende producten zoals uien en prei, omdat ze dan de geur overnemen. Idem dito voor fruit en citrus (geven een stof af die het verouderingsproces versnelt!). De optimale bewaartemperatuur is 1°C. Stel het verwerken van de champignons in elk geval niet langer uit dan 3 dagen.

Bereiding - Maak champignons schoon met een borsteltje. Heb je nog geen speciaal daartoe ontworpen schoonmaakborsteltje? Jammer. Een tanden- of schoenborstel is namelijk geen alternatief. En wassen in water al helemaal niet! Champignons zuigen water op en laten het tijdens de bereiding weer los. Wat het aroma negatief beïnvloed. Maar je hebt ongetwijfeld wel een (scherp) mesje liggen. Schraap daarmee voorzichtig de restjes aarde of mos weg en snijd in één moeite een dun plakje van de champignonvoet weg.


Recepten


dinsdag 2 oktober 2018

Groentepakket 04/10

Klein pakket
Bloemkool
Groene pompoen
Knolselder
Rapen




Groot pakket
Bloemkool
Groene pompoen
Knolselder
Rapen
Schorseneren




Knolselder

Knolselder (Apium graveolens var. rapaceum) is een kruidachtig gewas met een vlezige wortelknol en donkergroen, sterk aromatisch blad. In het oude Egypte was selderij al bekend, maar het onderscheid tussen knol en blad kwam er pas 17 eeuwen later, toen de variant rapaceum het licht zag. Aanvankelijk kweekte men deze soort enkel omwille van de geneeskrachtige werking, maar naderhand bleek de knol een ideale aanvulling van het povere groenteaanbod in de wintermaanden.

Knolselder is echter niet winterhard en heeft maar liefst 200 dagen nodig om volwassen te worden. Het komt er dus op aan vroeg in het voorjaar te zaaien zodat de knollen in het najaar kunnen worden geoogst. Vervolgens kunnen ze worden ingekuild, op veilige afstand van de vorst. Tegenwoordig heeft men deze oude bewaartechniek, die wel nog regelmatig wordt toegepast bij rode biet, opgegeven. In plaats daarvan gaat men de knollen in het najaar herplanten in een serre. Op die manier zijn ze het minst onderhevig aan bederf.

Gezondheid - De consumptie van knolselder is een goede zaak voor uw metabolisme, omdat de groente volgens voedingsdeskundigen veel ijzer en vitamine C bevat.

Bewaring - Knolselder kan je gemakkelijk enkele weken in de koelkast bewaren, verpakt in een stevige papieren zak.

Bereiding - De groente heeft een hoog natriumgehalte, een beetje terughoudendheid in het gebruik van uw zoutvat is dus wel op zijn plaats. Schillen is een must, maar liefst zo dun mogelijk. Kruiden is eveneens warm aanbevolen; meer in het bijzonder koriander, oregano en venkelzaad geven knolselder extra smaak.


Recepten

dinsdag 25 september 2018

Groentepakket 27/09



Klein pakket
Spinazie
Courgette
Broccoli
Vlees tomaten




Groot pakket
Afbeeldingsresultaten voor spinazieSpinazie
Courgette
Broccoli
Vlees tomaten
Groene selder


Spinazie

Spinazie (Spinacia oleracea) is een ganzevoetachtige en groeit in de vorm van een rozet: de bladeren groeien direct uit de wortelstok. De plant is schietgraag en de bladeren moeten dus vroeg worden geoogst.

Gezondheid - Spinazie is licht verteerbaar, dus bijzonder geschikt voor kinderen, maar helaas door datzelfde publiek niet altijd even geliefd. Het is zeer rijk aan eiwitten. Ijzer vind je er ook wel in terug, maar slechts in beperkte hoeveelheden. Peterselie bijvoorbeeld bevat er een veelvoud van. Bovendien is ijzer in spinazie aan oxaalzuur gebonden, wat de opname door het menselijk lichaam bemoeilijkt.
Oxaalzuur zou trouwens ook calcium onttrekken aan het beendergestel, wat ooit voldoende reden was om tijdens het koken een stukje krijt aan de spinazie toe te voegen. Dergelijke maatregelen zijn niet alleen wansmakelijk, ze zijn in normale leefomstandigheden ook volstrekt overbodig. Aan calcium heb je als volwassene niet zo gauw een gebrek.

Bewaring - Een ongewenst chemisch proces kan zich wel voordoen wanneer bij lange bewaring nitraat wordt omgezet in kankerverwekkend nitriet. Je kan dit zien aan het verleppen van de bladeren. Daarom is het aan te raden deze groenten steeds zo vers mogelijk te eten.

Recepten


woensdag 19 september 2018

Groentepakket 20/09

Kleine pakketten
Rode biet
Wortel
Pompoen (groen)
Prei


Grote pakketten
Rode biet
Wortel
Pompoen (groen)
Prei
Radicchio




Rode biet

Rode biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes of snijbiet behoort).

Bewaring - Rode biet kan je heel goed bewaren (1 maand of meer) in een plastieken zak verpakt in de koelkast.

Bereiding - Je kan de smaak van rode biet laten variëren door originele bereidingen als rodebietensoep (met room en appelazijn!), zoetzure rode biet, rode biet met gember, rode biet met pompoen, enzovoort...
Van het verse loof kan je soep maken. Daarvoor moet je de stengel en het blad goed wassen en fijnsnijden. Rasp enkele bieten fijn en kook ze samen met het loof gaar. Zout, azijn of citroen toevoegen. Serveren met room.

Recepten

dinsdag 26 juni 2018

Groentepakket 28/06


LAATSTE GROENTEPAKKET VAN DEZE REEKS!


Kleine pakketten:

courgette (rond)

spitskool

wortelen

portobello champignons

 


Grote pakketten:

courgette (rond)

spitskool

wortelen

portobello champignons

boontjes



Courgette



Afbeeldingsresultaat voor courgette rondCourgette (Cucurbita pepo) behoort tot dezelfde plantenfamilie als de pompoen, net zoals komkommer. Toen de Spanjaarden in Zuid-Amerika kennis maakten met de Cucurbitaceae of 'komkommerachtigen', waren er al honderden soorten en varianten tot ontwikkeling gekomen. Courgette was er één van.

Courgette is een warmteminnende plant. In warme zomers komen de fel-oranje bloemen in ijltempo van onder de woekerende bladeren tevoorschijn. Dit vruchtbeginsel groeit in enkele dagen uit tot een volwassen vrucht. Vergeetachtigheid bij de oogst wordt onverbiddelijk afgestraft: daags nadien is een volwassen vrucht verworden tot een zwaarlijvige, waterachtige kolos waar nauwelijks smaak in zit.

Anders dan bij komkommer moet het vruchtbeginsel van courgette bevrucht worden om uit te groeien tot een volwaardige vrucht. Daarom zijn de mannelijke bloemen van courgette onmisbaar (in plaats van hinderlijk of nadelig). Hyperkinetische bijen zorgen hier op onze boerderij voor bestuiving - zolang de boer uit hun buurt blijft.

Aan vrouwelijke bloemen geen gebrek. 'Courgette fleur' is trouwens een echte delicatesse, en wij moeten onszelf in bedwang houden om ervan te blijven. Aan de onderkant van de bloem groeien namelijk premature vruchtjes. Uiteindelijk worden de bloemen toch op natuurlijke wijze afgestoten, maar tegen die tijd zijn ze oud en verwelkt.



Recepten

woensdag 20 juni 2018

Groentepakket 21/06


Kleine pakketten

tomaat

bleekselder

broccoli

salanovasla ( mix sla rood/groen )

 

Grote pakketten

tomaat

bleekselder

broccoli

salanovasla ( mix sla rood/groen )

snijbonen


Broccoli


Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje. Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt.

Bereiding - Net als bloemkool kan je broccoli best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt zodat de stelen gekookt maar de roosjes gestoomd worden. Van de stelen wordt eerst het houtachtige uiteinde afgesneden en afhankelijk van de kwaliteit schil je de buitenste vezels weg. Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen. Als je stelen, blaadjes en roosjes apart wilt klaarmaken, doe je eerst de geschilde en in stukken gesneden steeltjes in gezouten kokend water. Enkele minuten later voeg je de roosjes toe en, naar smaak, de fijngesneden blaadjes. Na nog 4 of 5' moet de groente gaar zijn.


Recepten

dinsdag 12 juni 2018

Groentepakket 14/06


Klein pakket:

bloemkool

venkel

tuinboon

romeinse sla

 

Groot pakket:

bloemkool

doperwt

koolrabi

nieuw zeelandse spinazie

bladpeterselie



Bloemkool



Afbeeldingsresultaat voor bloemkoolBloemkool is de roepnaam van een plant die eigenlijk voluit 'Brassica oleracea var botrytis subvar cauliflora' heet. De lange sliert kwalificaties weerspiegelt het hoge ontwikkelingsniveau waarmee deze plant zich distantieert van haar barbaarse voorvader, de 'oerkool'.

Gezondheid - Bloemkool behoort tot de licht verteerbare koolsoorten. Maar er is nog een meer letterlijke betekenis voor 'licht': bloemkool houdt de consument slank met slechts 24 kcal per 100 gram. Het bevat dan weer wel veel vitamine C, een enkele portie bloemkool zou zelfs volstaan om in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voorzien.

Bereiding - In lang vervlogen tijden was bloemkool een geliefde groente (onder meer bij de Romeinen), maar tegenwoordig vindt men de smaak maar gewoontjes. Men kookt bloemkool vaak te lang en dompelt de brokstukken vervolgens onder in een bad van elastische kaassaus, zonde! De smaak van bloemkool komt het best tot zijn recht als je de groente precies gaar stooft. Het is ook mogelijk de bloemkoolroosjes los te snijden van de stronk en die te bakken in een rijkelijke hoeveelheid (olijf)olie. Gebruik daarvoor een grote braadpan of wok met deksel (indien nodig een tikkeltje water toevoegen en kort stomen).


Recepten



dinsdag 5 juni 2018

Groentepakket 07/06


Kleine pakketten:

komkommer

zoete paprika

koolrabi

pijpajuin

 

Grote pakketten:

gele biet of chioggia ( kruising rode biet en raap )

zoete paprika

knolvenkel

tuinbonen

romeinse sla

 

Afbeeldingsresultaat voor pijpajuinPijpajuin


Pijpajuin (Allium cepa), lente-, stengel- of bosui is plezierig om te telen. We geven dat eerlijk toe. Het is vooral tof omdat wij tegen alle spelregels in gebruik maken van (biologische) krieluitjes als plantgoed. Dankzij die valse start blijven we het onkruid mijlenver voor. Enkele weken nadat je de bolletjes in de aarde hebt geduwd kan je reeds beginnen oogsten. Van ziektes of plagen hoef je niet meteen wakker te liggen, want vóór die boosdoeners hebben beslist waar ze de jonge plantjes het eerst zullen attaqueren is de buit al binnen.


Recepten





Tuinboon



Afbeeldingsresultaat voor tuinbonenTuinboon (Vicia faba) kweekt men voor de bonen, maar je kunt de peulen verwerken in soep of er bouillon van trekken.
De tuinboon is een zeer oud cultuurgewas. Bij de Romeinen stonden peulvruchten in hoog aanzien. Zozeer zelfs, dat vooraanstaande lieden zich de familienaam Fabius (tuinboon) of Cicero (kikkererwt) toeëigenden.

Gezondheid - Tuinbonen zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Ze smaken lichtjes bitter door het looizuur, maar als je ze jong plukt en verorbert, dan is daar eigenlijk weinig van te merken.

Bereiding - Verwerk de bonen in melk- of tomatensaus. In onze contreien serveerde men tuinbonen vroeger meestal met ham. Je kunt er ook vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken, deze pasta te binden met melk en room, er plakjes van te maken en die te bakken.
Een collega-teler, geeft volgende tips mee voor het bereiden van tuinbonen: "Haal de bonen uit hun overjas. Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 g boontjes. De bonen ontdoen van de velletjes is enkel nodig als het om oudere bonen gaat. Kook ze circa 10' in een bodempje water met wat boter. Kook ze niet te lang, anders worden ze melig. Een beetje bonenkruid meekoken, dit verhoogt de verteerbaarheid en bespaart u van lichte aanvallen van flatulentie."


Recepten