Kleine pakketten:
komkommer
zoete
paprika
koolrabi
pijpajuin
Grote
pakketten:
gele
biet of chioggia ( kruising rode biet en raap )
zoete
paprika
knolvenkel
tuinbonen
romeinse
sla
Pijpajuin
Pijpajuin (Allium cepa), lente-, stengel- of bosui is plezierig om te telen. We geven dat eerlijk toe. Het is vooral tof omdat wij tegen alle spelregels in gebruik maken van (biologische) krieluitjes als plantgoed. Dankzij die valse start blijven we het onkruid mijlenver voor. Enkele weken nadat je de bolletjes in de aarde hebt geduwd kan je reeds beginnen oogsten. Van ziektes of plagen hoef je niet meteen wakker te liggen, want vóór die boosdoeners hebben beslist waar ze de jonge plantjes het eerst zullen attaqueren is de buit al binnen.
Recepten
Tuinboon
Tuinboon (Vicia faba) kweekt men voor de bonen, maar je kunt de peulen verwerken in soep of er bouillon van trekken.
De tuinboon is een zeer oud cultuurgewas. Bij de Romeinen stonden peulvruchten in hoog aanzien. Zozeer zelfs, dat vooraanstaande lieden zich de familienaam Fabius (tuinboon) of Cicero (kikkererwt) toeëigenden.
Gezondheid - Tuinbonen zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Ze smaken lichtjes bitter door het looizuur, maar als je ze jong plukt en verorbert, dan is daar eigenlijk weinig van te merken.
Bereiding - Verwerk de bonen in melk- of tomatensaus. In onze contreien serveerde men tuinbonen vroeger meestal met ham. Je kunt er ook vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken, deze pasta te binden met melk en room, er plakjes van te maken en die te bakken.
Een collega-teler, geeft volgende tips mee voor het bereiden van tuinbonen: "Haal de bonen uit hun overjas. Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 g boontjes. De bonen ontdoen van de velletjes is enkel nodig als het om oudere bonen gaat. Kook ze circa 10' in een bodempje water met wat boter. Kook ze niet te lang, anders worden ze melig. Een beetje bonenkruid meekoken, dit verhoogt de verteerbaarheid en bespaart u van lichte aanvallen van flatulentie."
De tuinboon is een zeer oud cultuurgewas. Bij de Romeinen stonden peulvruchten in hoog aanzien. Zozeer zelfs, dat vooraanstaande lieden zich de familienaam Fabius (tuinboon) of Cicero (kikkererwt) toeëigenden.
Gezondheid - Tuinbonen zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Ze smaken lichtjes bitter door het looizuur, maar als je ze jong plukt en verorbert, dan is daar eigenlijk weinig van te merken.
Bereiding - Verwerk de bonen in melk- of tomatensaus. In onze contreien serveerde men tuinbonen vroeger meestal met ham. Je kunt er ook vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken, deze pasta te binden met melk en room, er plakjes van te maken en die te bakken.
Een collega-teler, geeft volgende tips mee voor het bereiden van tuinbonen: "Haal de bonen uit hun overjas. Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 g boontjes. De bonen ontdoen van de velletjes is enkel nodig als het om oudere bonen gaat. Kook ze circa 10' in een bodempje water met wat boter. Kook ze niet te lang, anders worden ze melig. Een beetje bonenkruid meekoken, dit verhoogt de verteerbaarheid en bespaart u van lichte aanvallen van flatulentie."
Recepten
- Falafel van tuinbonen en kikkererwten
- Gepelde tuinbonen à la Méditerrannée
- Kruidige tuinbonen met aardappel
- Penne met tuinbonen
- Salade van tuinbonen en pancetta
- Tuinbonen in tomatensaus
- Tuinbonen met aardappelen en rooktofu
- Tuinbonen met rundergehakt
- Tuinbonensalade
- Verse tuinbonen in witte saus
- Zomersoep met verse basilicum
Geen opmerkingen:
Een reactie posten