dinsdag 28 november 2017

Groentepakket 30/11


Kleine pakketten

prei

knolselder

wortelen multi color

koolrabi

 


Grote pakketten

prei

knolselder

wortelen multi color

Afbeeldingsresultaat voor preikoolrabi

radicchio (zie helemaal onderaan voor recepten)



Prei



Prei (Allium Porrum) is een tweejarige plant, maar wordt gekweekt als éénjarige groente. Behalve in de lente is prei het hele jaar door verkrijgbaar. Voor elk seizoen zijn er tegenwoordig meerdere geschikte rassen op de markt. Winterharde soorten groeien wel aanzienlijk trager. Zomerprei heeft lange, dunne stengels met een geelgroene kleur en een fijne structuur. Herfstprei is grover. Winterprei is dat nog meer en kan veel vorst verdragen.

Prei mag dan wel niet zo penetrant ruiken en smaken als knoflook, ze stamt wel af van dezelfde familie. Aan de kusten van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus vind je tot op vandaag nog wilde prei. Eeuwenlange cultivatie door Egyptenaren, Grieken en Romeinen zorgde ervoor dat de groente in uiteenlopende omstandigheden kan gedijen.

In een onophoudelijke wedijver om in de gunst van de consument te geraken, sloven telers zich uit om hun prei zoveel mogelijk aan te aarden. Op die manier trachten ze het malse witte stuk te verlengen. Terwijl het (donker)groene gedeelte net zo goed voor consumptie geschikt is, verkiezen velen toch het onderste gedeelte.

Preiplanten hebben een voorkeur voor vochthoudende, humusrijke grond met een goede structuur. Ze zijn met andere woorden veeleisend. Hier op De Wassende Maan moeten ze het helaas stellen met lichte zandgrond, wat verklaart waarom onze prei een beetje frèle blijft, maar toch boordevol smaak zit!


Recepten









Roodlof of radicchio



Roodlof (‘radicchio rosso’) is wel degelijk familie van witlof. Het is een mooi en gezond bladgewas (onder meer door de aanwezige bitterstoffen) die door fijnproevers erg gewaardeerd wordt. Je vindt ze meestal slechts in delicatessenzaken. De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter (niet geschikt voor consumptie) en worden daarom bij de oogst verwijderd.

Bereiding - Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette. Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout. Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook. Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla.
Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.

Bewaring - Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast. 



Recepten



dinsdag 21 november 2017

Groentepakket 23/11


Kleine pakketten

savooikool

witloof

witte champignons

winterpostelein

 


Grote pakketten

savooikool

witloof

witte champignons

winterpostelein

rode bietjes



Savooikool



Afbeeldingsresultaat voor biologische savooikoolSavooikool (Brassica oleracea var. sabauda) is één van de vele bizarre variëteiten uit de kolenfamilie. Terwijl de groeiwijze nog wel als normaal kan worden beschouwd, is de textuur van het blad dat zeker niet.

Bereiding - Het leerachtige, geribbelde savooiblad is niet meteen de meest geschikte appetizer bij feestelijke aangelegenheden, maar eenmaal verwerkt in een smoutige stoofpot is savooikool een verrassend lekkere groente. Bovendien is het perfect combineerbaar met andere winterse groenten zoals raapjes. Fervente vleeseters kunnen aan deze stamppot een stuk schaap toevoegen. Vergeet in dat geval de laurierblaadjes niet.

Gezondheid -Zoals de andere koolsoorten is savooi in noordelijke streken een belangrijke bron van vitamines en voedingsvezels.

Recepten

dinsdag 14 november 2017

Groentepakket 16/11

Afbeeldingsresultaat voor rode kool


Kleine bakken

Rode kool

Spruiten

Wortelpeterselie

Veldsla

 

Grote bakken

Rode kool

Spruiten

Wortelpeterselie

Veldsla

Appel (Boskoop) om bij de rode kool klaar te maken ...



Rode kool



Rode kool (Brassica Oleracea convar. capitata var. rubra), uit de familie van de sluitkolen, was tot het midden van de 20-ste eeuw een geliefde groente. Niet alleen omdat hij in de moeilijkste weersomstandigheden toch in volume kon toenemen en je hem lang kon bewaren, maar ook omdat zijn smaak toen als subtiel werd beschouwd. Tegenwoordig is de groente echter veel minder populair.

Bereiding - Wat je best niet doet, is de kool een half uur of langer op het vuur laten staan. Want dan gaat de mosterdolie helemaal verloren. Mosterdolie is precies verantwoordelijk voor het koolaroma en bovendien helpt het achteraf bij de vertering. Deze regel geldt trouwens voor alle kolen, en voor sluitkolen in het bijzonder. 


Recepten

woensdag 8 november 2017

Groentepakket 9/11


Deze week de allerlaatste nazomerbak!

Kleine pakketten

Aubergine

Paprika

Bleekselder

Kervel

 

Grote pakketten

Aubergine

Paprika

Bleekselder

Kervel

De grote pakketten krijgen er nog de laatste belgische tomaten bij!






Kervel 

Kervel (Anthriscus cerefolium)  deelt men meestal onder bij de kruiden. Het is een van de vijf bestanddelen van fines herbes, een Franse mengeling van verse kruiden. De Fransen zijn er enthousiaste gebruikers van. Over de landgrenzen heen daarentegen bleef kervel lange tijd een nobele onbekende. Hoewel…
In Vlaanderen kreeg kervel wèl een functie toebedeeld, zij het één met weinig aanzien: kervel vliegt in de Vlaamse keuken steevast in de soep. Kervel is gelijk aan soep en daarmee uit. Hoeveel mixers hopeloos verstrengeld raakten in kervelsoep kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar het moeten er zeer veel zijn. Telkens vormt dit een ernstig probleem dat om een snelle oplossing vraagt. Want als je kervel niet meer kan mixen, wat moet je er dan in godsnaam mee? Je kan het toch niet zomaar weggooien!? Neen, dat hoeft ook helemaal niet!

Bereiding - Kervel is een voortreffelijk bij de bereiding van vis, bij pasta (pesto), omelet, aardappelsalade, etc... De smaak heeft iets weg van anijs, en ook wel van peterselie. Je mag kervel echter niet te lang meekoken of -stomen, want zo verliest het zijn aroma.

Bewaring - Kervel is kwetsbaar om te bewaren. Bij voorkeur hou je het op een donkere, koele en droge plek, zeker niet langer dan twee dagen.


Recepten