Kleine pakket:
Raap violet
Boerenkool
Venkel
Bataat (zoete aardappel)
Grote pakket:
Raap violet
Boerenkool
Venkel
Bataat (zoete aardappel)
Paksoi
Bataat
Zoete aardappel (Ipomoea batatas) of bataat is een niet aan de gewone aardappel verwante knolvormige wortel van een slingerachtige plant die behoort tot de windefamilie. Dit tropisch knolgewas heeft als oorsprong Mexico. Daar werden ze al lang voor de Incatijd verbouwd. In Spanje waren ze eerder bekend dan de gewone aardappel. Ze worden ook al eeuwen gekweekt in Azië, waar ze binnenkwamen vanuit Polynesië en Nieuw-Zeeland. In het Caraïbisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten zijn ze nog steeds volksvoedsel en komen ze voor in veel recepten. De knolachtige verdikte wortels verschillen niet alleen sterk in vorm, van langwerpig tot rond, maar ook in kleur: er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode knollen.
Bereiding - Bataat kan op verschillende manieren worden bereid: geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schil de aardappel voor of pel hem na het koken.
Bewaring - Zoete aardappels blijven 1 tot 2 weken goed bij kamertemperatuur.
Bereiding - Bataat kan op verschillende manieren worden bereid: geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Schil de aardappel voor of pel hem na het koken.
Bewaring - Zoete aardappels blijven 1 tot 2 weken goed bij kamertemperatuur.
Recepten
- Bataat met een saus van cayennepeper, gember en pinda's
- Caraïbensoep
- Zoete bataat met vis en Aziatische kruiden
- Zoet-pittige pompoensoep met gember, bataat en koriander
Geen opmerkingen:
Een reactie posten