Kleine pakketten
bloemkool
wortelen
koolrabi
pastinaak
Grote pakketten
bloemkool
wortelen
koolrabi
pastinaak
rammenas
Koolrabi
Koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) is een prachtig plantje met slanke, rijzige bladeren.
Deze groente stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. 'Het kooltje dat op de aarde rust', zo beschreef Plinius de Oudere net na het begin van onze jaartelling de koolrabi.
Afhankelijk van de variëteit is de knol bleekgroen of blauwviolet van kleur. Beide variëteiten zijn onder de schil witgeel van kleur.
Gezondheid - Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De me0este voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken.
Bewaring - De knol dan weer is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.
Bereiding - Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het 'afval' kunt u bouillon trekken. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang (zie bloemkool), zodat de smaak veel fijner blijft.
Deze groente stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. 'Het kooltje dat op de aarde rust', zo beschreef Plinius de Oudere net na het begin van onze jaartelling de koolrabi.
Afhankelijk van de variëteit is de knol bleekgroen of blauwviolet van kleur. Beide variëteiten zijn onder de schil witgeel van kleur.
Gezondheid - Koolrabi is gezond en slank (maar 24 kcal per 100 gram) en bevat veel vitamine B en C, caroteen en ijzer. De me0este voedingsstoffen zitten in de bladeren. Van deze bladeren kunt u soep maken.
Bewaring - De knol dan weer is gemakkelijk te bewaren, verpakt in de koelkast. Vers geoogste koolrabi is op een koele plaats 4 à 5 dagen houdbaar.
Bereiding - Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het 'afval' kunt u bouillon trekken. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang (zie bloemkool), zodat de smaak veel fijner blijft.
Recepten
- Bief en bier
- Gebakken koolrabi met lente-uitjes en kerrieroom
- Gratin van aardappelen en koolrabi
- Geroerbakte koolrabi
- Gestoofde koolrabi met tuinkruiden
- Koolrabi-courgettesalade
- Koolrabi-crèmesoep
- Koolrabi-geitenkaas hapje
- Koolrabi in room met koriander
- Koolrabi met gember en komijn
- Koolrabi met kerriesaus
- Koolrabi met kip
- Koolrabi met linzen
- Koolrabi ontmoet komkommer
- Koolrabisalade
- Koolrabischotel
- Koolrabitaart
- Lamskoteletjes op bedje van koolrabi met salie
- Noedels met koolrabi
- Pikante koolrabischotel met tomaten
- Pittige koolrabi met maïs
- Roerbakken koolrabi - basilicum stew
- Roerbaksalade met scampi
- Salade van ijsbergsla en koolrabi
- Sappig knapperige koolrabi met pit
- Visstoofpotje : tilapia en koolrabi
- Zoete koolrabisalade met vanille en krokante gember
- Zoetzure koolrabi met gierst of rijst
Geen opmerkingen:
Een reactie posten