maandag 27 september 2021

Groentepakket 30/09

Klein groentepakket

Oranje pompoen

Rucola

Spitskool

Warmoes

Wortelen


Groot groentepakket

Oranje pompoen

Rucola

Savooikool

Warmoes

Wortelen

Broccoli

Zomerpostelein





POMPOENCAKE, SIMPEL!

Voor de maat neem je best een gewone koffietas!

3 tassen zelfrijzende bloem

2 tassen griessuiker

2 tassen geraspte pompoen

1 tas arachide olie

1 kl koekkruiden (of kaneel)

4 hele eieren

 

Alles, behalve de eieren, in een grote deegkom doen. De eieren eerst loskloppen en daarna bijvoegen en al de ingrediĆ«nten goed mengen. Je vet een bakblik (20-22cm doorsnede) in met boter en bestuiven met bloem. 1 uur bakken in een voorverwarmde oven op 175°. Wanneer de cake klaar is laat je hem even afkoelen in het bakblik. Na ongeveer een half uur mag ie eruit en laat je hem verder afkoelen op een rooster!

 

 

WARME SALADE MET POMPOEN, SPINAZIE & FETA

600g pompoen in blokjes van ca 1cm

ongeveer 400g jonge spinazieblaadjes, gewassen en grof gesneden

olijfolie

1 ui, in dunne ringen

120Ć 200g Griekse feta, in blokjes

Paprikapoeder

sap van 1 sinaasappel

 

Kook de blokjes bataat in een pan kokend water met wat zout 3-5 min op hoog vuur tot ze net gaar zijn maar nog steeds stevig! Giet ze af en spoel ze af onder koud stromend water. Verhit olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur. Doe de ui in de pan en bak hem 5 min tot hij net zacht is. Roer pompoen en paprikapoeder erdoor en bak het geheel, voorzichtig roerend, 1 minuut tot het aroma vrijkomt. Roer spinazie en sinaasappelsap door het uienmengsel en bak het geheel, onder af en toe roeren, 2-3 min tot de spinazie net geslonken is.

Roer voorzichtig de feta door de salade en serveer hem warm!

 


maandag 13 september 2021

Groentepakket 16/09

Klein groentepakket

Spitskool

Pompoen

Sla

Wortelen

Chioggia


Groot groentepakket

Spitskool

Pompoen

Sla

Wortelen

Herfstprei

Paprika mix






Spitskool in kokosmelk

 

150 g rijst

200 ml kokosmelk 

1/2 spitskool

1 ui

2 teentjes knoflook

ongezouten pinda's

1 rood pepertje

1 limoen

koriander

gember(poeder)

kerriepoeder

peper & zout

 

Was de spitskool & snijd hem doormidden. Snijd ook een ui, twee tenen knoflook, een stukje gember & een 1/2 rood pepertje in stukjes. Zet dan een kookpot met water op voor de rijst & een wok of hapjespan voor de rest. Rooster in wok eerst een grote hand vol ongezouten pinda's. Haal ze uit de pan & laat ze afkoelen. Doe nu een beetje olie (arachideolie) in de wok & roerbak ongeveer 2 minuten de stukken spitskool.

Haal de spitskool uit de wok & leg het apart, op een bord met een deksel erop. Doe nog een beetje olie in de wok & even goed warm worden. Doe ondertussen de rijst in het kokende water. Doe de ui, knoflook, gember & rood pepertje in de wok & bak ongeveer 3 minuten. Voeg een flinke eetlepel kerriepoeder toe & bak dat kort. Voeg dan de kokosmelk toe. Roer alles goed door elkaar & voeg nog een scheutje water toe. Laat dit op een zacht vuurtje inkoken tot een heerlijke kokossaus (tien minuutjes). Doe dan de spitskool erbij & laat het nog ongeveer tien minuten stoven.

Garneren met gehakte pinda's, stukjes limoen en wat blaadjes koriander.