Klein groentepakket
Zomer savooi (klein)
Pastinaak
Sla
Gele biet
Zomerprei
Groot groentepakket
Zomer savooi (klein)
Pastinaak
Sla
Chioggia biet
Zomerprei
Oranje pompoen
Pastinaak
Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een plant uit de schermbloemenfamilie. Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Een inheemse groente die al heel oud is en die de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd wordt. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. Vóór de introductie van de aardappel was de pastinaak in de Middeleeuwen een belangrijk volksvoedsel.
Bewaring
Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een plastic zak in de koelkast.
Gezondheid
Pastinaak bevat erg veel goede mineralen.
Bereiding
Pastinaak kan zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep.
Recepten
Chips van pastinaak
- pastinaak
- 3 dl (zonnebloem)olie
- zeezout of keukenzout
- Boen de pastinaken goed schoon (of schil ze dun met een dunschiller).
- Schaaf ze met een Japanse mandoline of groenteschaaf in flinterdunne plakjes.
- Dep ze goed droog met keukenpapier.
- Verhit de olie in de wok tot 160°C.
- Frituur de groente in kleine porties telkens ongeveer 4 minuten.
- Als de olie niet meer bruist, is de chips krokant.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
Kerrie-knolseldersoep
- 2 el boter
- 2 uien, in grove stukken
- 4 el kerriepoeder
- 600 g knolselderij, geschild, in grove stukken
- 500 g wortelen, in grove stukken
- 1 pastinaak, in grove stukken
- 2 aardappelen, geschild, gehalveerd steeltjes van
- ½ bosje koriander
- 2 l groentebouillon
- 500 g appels, geschild, klokhuis verwijderd, in partjes
- 1 duimgroot stuk gember, geschild en in stukjes
- 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
Bereiding
- Verhit de helft van de boter in een grote soeppan en fruit hierin de ui samen met de kerrie. Roer de knolselderij, wortel, pastinaak, aardappelen en koriandersteeltjes erdoorheen. Overgiet met de bouillon en laat 30 minuten koken op hoog vuur.
- Verhit ondertussen in een andere pan de andere helft van de boter en stoof hierin de appelpartjes tot ze licht karamelliseren.
- Haal de soeppan van het vuur en voeg de appel, gember en Spaanse peper toe.
- Pureer de soep tot een glad geheel en zeef hem voor een fluweelzacht effect.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten